ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γιατροί και νομάρχες μέλη της μαφίας «Επιδοματούχου Α.Ε.»

Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δύο… εισόδους φαίνεται να είχαν οι «εταιρείες παραγωγής αναπήρων» για την εξασφάλιση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στη χώρα μας. Οι υποψήφιοι «δικαιούχοι» είχαν τη δυνατότητα είτε να… εξαγοράσουν με την ψήφο τους ένα πιστοποιητικό είτε να αγοράσουν -καταβάλλοντας από 1.500-3.000 ευρώ- τα πολυπόθητα δικαιολογητικά. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόταν συνέργεια γιατρών και επιτροπών, αλλά και πολιτικών προσώπων.

Για το μεγάλο κόλπο στην Πρόνοια -που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει επιβαρύνει τα κρατικά ταμεία με 110 εκατ. ευρώ μόνο για το 2011- έχει ήδη ενημερωθεί λεπτομερώς ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος έχει στη διάθεσή του πλήθος καταγγελιών για πλαστά έγγραφα, «μαϊμού» αναπήρους και επίορκους λειτουργούς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, δύο είναι οι βασικοί τρόποι εξασφάλισης πιστοποιητικών που οδηγούν σε χορήγηση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων:

Γιατροί σε ρόλο… ψαρά! Όπως αποκαλύπτει ο κ. Μπόλαρης, μιλώντας στην «ΗτΣ», σε κάποιες περιπτώσεις το παιχνίδι είχε στηθεί από γιατρούς, οι οποίοι «ψάρευαν» στα ιατρεία τους, τους υποψήφιους «δικαιούχους». Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, κάποιοι γιατροί κατά την επίσκεψη πολιτών στο ιατρείο τους πρότειναν ένα σταθερό εισόδημα, έναντι μιας μικρής αμοιβής. Η «ταρίφα», ανάλογα με τα περιστατικά, είχε διαμορφωθεί από 1.500 ευρώ έως και 3.000 ευρώ. Όσο πιο υψηλό ήταν το επίδομα που εξασφάλιζε ο γιατρός τόσο πιο υψηλή ήταν και η… αμοιβή. Με τον τρόπο αυτό, πολίτες «έχαναν το φως τους» και αποκτούσαν βαριά αναπηρία.

Τα λεφτά είναι πολλά, σημειώνει ο υφυπουργός, προσθέτοντας ότι ένας γιατρός που, για παράδειγμα, έχει εκδώσει 500 πλαστά πιστοποιητικά έχει «κερδίσει» από 750.000 έως και 1.500.000 ευρώ!  

Από τις ίδιες καταγγελίες, φαίνεται ότι γιατροί λάμβαναν «φακελάκι» ακόμη και αν ο πολίτης νόμιμα έπρεπε να λάβει σχετική γνωμάτευση, ώστε να λάβει προνοιακό επίδομα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μίας κατοίκου της Ζακύνθου, η οποία κατήγγειλε γιατρό, που της ζητούσε μίζα, προκειμένου να της υπογράψει πιστοποιητικό για βοήθημα που δικαιούνταν η τυφλή μητέρα της από την πρόνοια. Η Αν. Τσ. κατήγγειλε ότι γιατρός, το 2000, της ζήτησε χρήματα, τα οποία και έδωσε προκειμένου να πάρει επίδομα η μητέρα της, η οποία ήταν όντως τυφλή, λέγοντάς της ότι εάν δεν έδινε το φακελάκι, δεν θα έπαιρνε το πιστοποιητικό.
Θητεία

Αιρετοί των ΟΤΑ, κυρίως νομάρχες που εξασφάλιζαν την εκλογική τους θητεία! Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ιστορία ξεκινά από το 1994 με την αποκέντρωση των λειτουργιών και υπηρεσιών του κράτους. Τότε μεταβιβάστηκαν από το υπουργείο Υγείας στις νομαρχίες, οι διευθύνσεις πρόνοιας και ουσιαστικά σταμάτησε ο έλεγχος από τα υπουργεία. Οι διευθύνσεις πρόνοιας απαρτίζονταν από «υπαλλήλους» του νομάρχη, σημειώνει ο κ. Μπόλαρης, και είχαν επαφές με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. «Έτσι μια εξαιρετική παρέμβαση για την ανακούφιση του πληθυσμού που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, στα χέρια αδίστακτων έγιναν εργαλεία ψηφοθηρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Τα στοιχεία άλλωστε είναι αποκαλυπτικά: τις χρονιές δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ο αριθμός δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων παρουσίαζε κατακόρυφη αύξηση. Η πρόσφατη απογραφή επιβεβαιώνει τον κ. Μπόλαρη, καθώς την περίοδο 2009-2010 -εν όψει περιφερειακών εκλογών- οι ανάπηροι και οι τυφλοί «βούλιαξαν» ολόκληρες περιοχές με τα μεγαλύτερη ποσοστά να εμφανίζονται στις μονοεδρικές περιφέρειες. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός, «ανάλογα με τις αναστολές που είχε ο εκάστοτε αιρετός, ή το πόσο ανήθικος ή αδίστακτος ήταν, έστηνε τη μηχανή».

Για παράδειγμα, κάποιος που είχε ποσοστό αναπηρίας 60%, με παρέμβαση του νομάρχη, «ανέβαινε» στο 67% εξασφαλίζοντας υψηλό επίδομα. Τα ασύνδετα αρχεία που υπήρχαν -λόγω έλλειψης Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων- επέτρεπαν στα κυκλώματα να δρουν ανεξέλεγκτα. Οι κοινωνικοί λογαριασμοί αυξάνονταν, οι νομαρχίες και οι δήμοι χρέωναν στο κράτος και το κράτος πλήρωνε τις… ψήφους. Οι αιρετοί μάλιστα είχαν στη διάθεσή τους και σχετική εγκύκλιο που επέτρεπε κατά προτεραιότητα να πληρώνουν τους κοινωνικούς λογαριασμούς. «Γιατί να κάνουν δρόμους και έργα, αφού μπορούσαν να εξασφαλίζουν την εκλογή τους με τα επιδόματα;», τονίζει, προσθέτοντας ότι έτσι στήθηκε μια ατέλειωτη συναλλαγή!

Κραυγαλέες καταγγελίες

Ατομο με νοητική υστέρηση συμπληρώνει μόνος του τη φόρμα απογραφής.

«Τυφλός» υποδεικνύει στον υπάλληλο τα στοιχεία στη δήλωση που πιστοποιούν την πάθησή του.

«Τυφλός» αμέσως μετά την απογραφή του, οδηγεί το πολυτελέστατο αυτοκίνητό του.

Επίδομα τυφλού λάμβανε… ταξιτζής, ο οποίος μετά την πιστοποίηση έπαιρνε το ταξί του κι έφευγε.

Παιδιά εισπράττουν επιδόματα για λογαριασμό των γονέων τους που έχουν αποδημήσει εις Κύριον.

Δικαιούχος έκανε αίτηση διαγραφής, αλλά το επίδομα εξακολουθούσε να καταβάλλεται και να εισπράττεται από άλλον, λες και είχε μεταβιβαστεί.

Υπέργηρη λάμβανε 17 επιδόματα.

Γατρός πνευμονολόγος διέγνωσε… ψυχική ασθένεια και γυναικολόγος… κινητικά προβλήματα.

Ο ΕΛΓΑ πλούτιζε αγρότες
Φύλλο και φτερό συνεχίζουν να κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα… κιτάπια του ΕΛΓΑ, προκειμένου να εντοπίσουν το ακριβές μέγεθος της ζημίας που τυχόν έχει υποστεί από το προκλητικό «πάρτι» που είχαν στήσει επιτήδειοι τα προηγούμενα χρόνια, εκτοξεύοντας το έλλειμμα του φορέα από τα 800 εκατ. ευρώ, το 2004, στα 4,5 δισ. ευρώ.

Οι καταγγελίες εργαζομένων στον ΕΛΓΑ, περί της ύπαρξης κυκλώματος ημετέρων, που ενδεχομένως και με τις… πλάτες πολιτικών, απομυζούσε αποζημιώσεις -έστω και αν πολλές φορές το έπραττε με νομότυπο τρόπο- έχουν, ήδη, προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Προς το παρόν, στα χέρια του εισαγγελέα έχει περιέλθει φάκελος με ύποπτη υπόθεση σε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αφορά σε παροχή αποζημίωσης 100 χιλ. ευρώ, σε επίπεδο τριετίας.

Η πιο τρανταχτή περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», αφορά μια οικογένεια σε νομό της Ηπείρου, η οποία σε διάστημα τριών χρόνων έλαβε, κατ’ εξαίρεση, αποζημιώσεις 752 χιλ. ευρώ.

Το σκάνδαλο, πάντως, φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες, καθώς στα χέρια του αρμόδιου υπουργείου υπάρχει σχετική λίστα με περίπου 1.000 ονόματα, τα οποία έλαβαν κατά τη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης του τόπου, με τη μορφή κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων, ποσά που ξεκινούν από 30.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ σε ένα έτος κι έως και 752.000 ευρώ, σε μια τριετία.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 

Oργισμένη αντίδραση απο τον Ιατρικό Συλλογο Πειραια

Πειραιάς, 23-3-2012
Προς
Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά διαμαρτύρεται εντόνως και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος εξ ονόματος και για λογαριασμό των ιατρών,  τους οποίους κατά νόμο εκπροσωπεί,  κατ΄ αρχήν για δημοσίευμα στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ της 23ης/3/2012 με τίτλο «Γιατροί και Νομάρχες μέλη της μαφίας Επιδοματούχου ΑΕ» και υπότιτλο «Γιατροί ψαράδες των ¨μαϊμού¨ αναπήρων με ταρίφα 1500-3000 ευρώ,  αλλά και εκβιαστές πραγματικών αναπήρων»,  το οποίο επισυνάπτουμε.   

Κατά δεύτερον,  τα στοιχεία που αναφέρονται στο δημοσίευμα,  τα οποία βασίζονται σε δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάρκου Μπόλαρη,  είναι ανώνυμα όσον αφορά στους εμπλεκόμενους ιατρούς,  είναι ατεκμηρίωτα όσον αφορά στα περιστατικά και εξευτελίζουν την συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας.
 
Χαρακτηρισμοί όπως οι ανωτέρω και η ξαφνική ανακάλυψη και διόγκωση θεμάτων,  που ανακοινώνονται σε συνεντεύξεις τύπου και γίνονται πρωτοσέλιδα,  ενώ οι ίδιοι οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι δεν έχουν καν ξεκινήσει καταγραφή ή έλεγχο των καταγγελλομένων,  υποψίες μόνο δημιουργούν για την ώρα που ανακοινώνονται.
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά πάντα πήρε θέση και πρότεινε μέτρα για τη σύνθεση και λειτουργία των επιτροπών,  που λειτουργούν στις Νομαρχίες ή στις Περιφέρειες,  τα οποία παντελώς αγνοήθηκαν από την Πολιτεία.
 
Εν κατακλείδι,  ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δεν μπορεί να ανεχτεί καμμία διαπόμπευση του Ιατρικού Σώματος,  εάν δεν αποδοθούν πράξεις σε ιατρούς επίσημα και αποδεδειγμένα,  που ξεκάθαρα και επώνυμα  θα αποδίδουν ευθύνες.
 
Η υπομονή μας τελείωσε ! Η προστασία του κύρους της Ιατρικής Κοινότητας είναι υποχρέωση του Ιατρικού Συλλόγου,  όπως επίσης υποχρέωση είναι και η τιμωρία αποδεδειγμένων πράξεων συγκεκριμένων ιατρών.  Η τακτική  «πετάω λάσπη με τον ανεμιστήρα»  στην Ιατρική Κοινότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή !
 
Ζητάμε από την εφημερίδα την άμεση αποκατάσταση του τίτλου του δημοσιεύματος κατά νόμο και από τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μπόλαρη να ανακαλέσει άμεσα το περιεχόμενο του δημοσιεύματος,  εφόσον είναι γενικόλογο και αόριστο όσον αφορά στους εμπλεκόμενους ιατρούς και στα αναφερόμενα περιστατικά και να επανέλθει με στοιχεία,  που σαφώς θα ορίζουν ιατρούς-νοσήματα-επιδοματούχους κλπ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ ΒΑΡΒΑΡΑ                                                             ΣΑΡΩΦ  ΠΑΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου