ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Toυ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
Αύριο είναι η καθιερωμένη μέρα του ψεύδους. Εθιμο ή υποκρισία; Ή και τα δύο; αφού έχει γίνει πλέον εθιμική η υποκρισία μας. Δηλαδή, αφού γνωρίζουμε πως ένα ολόκληρο έτος και έναν ολόκληρο αιώνα ζούμε μέσα στο ψεύδος, στην αυταπάτη, στην ψευδαίσθηση, καμωνόμαστε πως όλο τον καιρό αληθεύουμε και έτσι για να σπάσουμε την ανία της αληθινής μας ζωής μια μέρα διασκεδάζουμε λέγοντας ψέματα.
Τι θα λέγατε αν αποφασίζαμε να καθιερώσουμε την 31 Μαρτίου ή τη 2 Απριλίου ημέρες αλήθειας;
Τότε πιθανόν θα αντιλαμβανόμαστε πως όλο τον καιρό ψευδόμαστε και θα ήταν αποκαλυπτικό (και λυτρωτικό;) να συνειδητοποιήσουμε πως η αλήθεια σπανίζει σ' αυτόν τον τόπο.
Ας κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και ας αποκριθούμε σε κάποια ερωτήματα με κριτήριο κατά πόσο αληθεύουν και τα αποκρύπτουμε.
Είναι αλήθεια ή όχι ότι η εκπαίδευση όλων των επιπέδων νοσεί; Δεν είναι βέβαια αλήθεια πως όλοι οι δάσκαλοι δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, όσοι την κάνουν, είναι αλήθεια πως υποφέρουν και από τις παράλογες απαιτήσεις του εξετασιοκεντρικού συστήματος και από τις πιέσεις των γονέων και από την αμέθοδη ύλη, και κυρίως από την τυραννική και σχεδόν φασιστική επιβολή υποχρεωτικά του ενός κρατικού εγχειριδίου, της μιας αλήθειας και της μονόπλευρης άποψης. Αν υπήρχαν άλλα δύο εγχειρίδια Ιστορίας παράλληλα με το διαβόητο της κυρίας Ρεπούση, δεν θα χρειαζόταν να γίνει ό,τι έγινε. Η αλήθεια, και η ιστορική, αναδεικνύεται με την αντιπαράθεση επιχειρημάτων και βασίζεται σε ντοκουμέντα και κρίνεται από δασκάλους και μαθητές η ερμηνεία τους.
Είναι αλήθεια ή όχι πως τουλάχιστον όσοι διδάσκουν στα γυμνάσια και τα λύκεια φιλολογικά μαθήματα κατέχοντας πτυχία διαφορετικής επιστημονικής ύλης (κλασικοί φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, νεοελληνιστές, ψυχολόγοι, φιλόσοφοι, παιδαγωγοί) καλούνται ως «πολυδύναμοι» δάσκαλοι να διδάξουν Ομηρο, «Ερωτόκριτο», Μυκηναϊκό Πολιτισμό, Αλή Πασά, Μικρασιατική Καταστροφή, Παλαμά, Εγγονόπουλο, Σαίξπηρ, Καμπανέλλη, Ψυχολογία, Λογική, Πλάτωνα, Καντ κ.λπ.;
Είναι αλήθεια ή όχι πως στον τόπο αυτόν ο καθείς είναι ό,τι δηλώσει; (Αλλο ψέμα η βεβαιότητα πως η διαπίστωση αυτή έγινε από τον Τσαρούχη, απλώς ο δαιμόνιος εκείνος άνθρωπος επανέλαβε τη ρήση του Τίμου Μωραϊτίνη.)
Είναι αλήθεια ή όχι ότι έχει να αξιολογηθεί εκπαιδευτικός από το 1981; Οσες απόπειρες έγιναν από κάποιους υπουργούς (ανάμεσά τους ο Απόστολος Κακλαμάνης πρώτος) προσέκρουσαν πάνω στην άρνηση, την αντίδραση και τη συνδικαλιστική τυραννίδα μιας δυναμικής μειοψηφίας.