ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επίδειξη ισχύος έκαναν οι «5» των BRICS από το Νέο Δελχί

Της Ντίας Ζάβρα

Προανήγγειλαν τη δημιουργία μίας κοινής τράπεζας επενδύσεων, απαίτησαν ταχύτατες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επέκριναν δριμύτατα τις (αποσταθεροποιητικές) νομισματικές πολιτικές των πλούσιων χωρών: Από το Νέο Δελχί, οι πέντε αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, οι αποκαλούμενες BRICS, προέβησαν σε μία σαφή επίδειξη ισχύος, έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν το αντίπαλον δέος στις παραδοσιακές υπερδυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης και επιχείρησαν να μετατρέψουν την αδιαμφισβήτητη οικονομική τους ισχύ σε γεωπολιτική επιρροή.

Χθες το πρωί, οι πρόεδροι της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, της Κίνας Χου Ζιντάο, της Ινδίας Μανμόχαν Σινχ και της νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα έδωσαν τα χέρια, δεσμευόμενοι να συσφίξουν τις (συχνά διαταραγμένες) σχέσεις τους προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Και εάν η οικονομική τους δύναμη εκλαμβάνεται ως δεδομένη -αναλογούν αυτή τη στιγμή στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 28% της παγκόσμιας οικονομίας- οι «πέντε» επιχειρούν πλέον να περάσουν στο επόμενο στάδιο...

Ετσι, οι ηγέτες της BRICS υπέγραψαν συμφωνία για να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα, αντί του δολαρίου, στις εκδόσεις πιστώσεων ή επιχορηγήσεων αλλά και να αντικαταστήσουν σταδιακά το αμερικανικό νόμισμα στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές.

Συμφώνησαν ακόμα να συζητήσουν διεξοδικά τη δημιουργία μιας κοινής τράπεζας επενδύσεων. Μιας τράπεζας που θα επιτρέπει στις μετέχουσες χώρες να αντλούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση σχεδίων υποδομής και ανάπτυξης, που μακροπρόθεσμα όμως θα μπορεί να εξυπηρετήσει ως μηχανισμός δανεισμού σε περιπτώσεις χρηματο-οικονομικών κρίσεων (ανάλογων με αυτή που βιώνει τώρα η Ευρώπη). Σε μία ακόμα κίνηση ενότητας, «οι πέντε» θέτουν σήμερα σε λειτουργία ένα δείκτη χρηματο-οικονομικών παραγώγων που θα επιτρέπει στους επενδυτές από μία χώρα των BRICS να «παίζει» στις επιδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών των υπολοίπων τεσσάρων, δίχως να διατρέχουν επενδυτικό κίνδυνο.

Διεκδικώντας αυξημένο ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα πέντε κράτη πίεσαν τη Δύση να παραχωρήσει περισσότερα δικαιώματα ψήφου στο ΔΝΤ, εκφράζοντας ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις στο ταμείο. Κατηγόρησαν τις πλούσιες χώρες ότι με τη νομισματική τους πολιτική αποσταθεροποιούν την παγκόσμια οικονομία, αναφέροντας ότι «είναι κρίσιμο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες να υιοθετούν υπεύθυνες μακρο-οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές». Και διαμήνυσαν ότι η επίλυση των κρίσεων σε Συρία και Ιράν πρέπει να γίνει διά της διπλωματικής οδού, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Συρία και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Τεχεράνης στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια.

Πόσο αρραγές, ωστόσο, είναι πράγματι το μέτωπο των BRICS; 

Η παρουσία στο Νέο Δελχί δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παρουσία του Χου στη Σύνοδο αποτυπώνει τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα σε πέντε χώρες που τις χωρίζει τεράστια γεωγραφική απόσταση, κυρίως όμως διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά συστήματα. «Η κάθε μία από αυτές τις χώρες θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπίσει κάποια ζητήματα που εν συνεχεία θα καθορίσουν εάν και οι πέντε θα συνεχίσουν να βαδίζουν στο δρόμο της επιτυχίας», δηλώνει ο πρόεδρος του τμήματος Διαχείρισης Κεφαλαίων της Goldman Sachs, Τζιμ Ο' Νιλ, ο άνθρωπος που το 2001 επινόησε το ακρωνύμιο BRICS για τις τέσσερις τότε αναδυόμενες δυνάμεις (πέντε πλέον με την προσθήκη της νότιας Αφρικής).

«Η συνεργασία των κρατών της ομάδας BRICS είναι τώρα σε ένα νέο σημείο εκκίνησης. Πρέπει να οικοδομήσουμε, βασιζόμενοι στα παλαιότερα επιτεύγματα και να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, προσθέτοντας ότι «οι BRICS αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης οικογένειας των αναδυόμενων αγορών, δυνάμεις της παγκόσμιας ειρήνης και της κοινής ανάπτυξης».

Ποιες είναι οι BRICS

Βραζιλία: Πληθυσμός: 205.716.890. Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: 2,7% (2011). Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 11.600 δολ. (2011)

Ρωσία: Πληθυσμός: 138.082.178. Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: 4,3% (2011). Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 16.700 δολ. (2011)

Ινδία: Πληθυσμός: 1.205.073.612.Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: 7,8% (2011). Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 3.700 δολ. (2011)

Κίνα: Πληθυσμός: 1.343.239.923. Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: 9,2% (2011) Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 8.400 δολ. (2011)

Νότια Αφρική: Πληθυσμός: 48.810.427.Ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ: 3,4% (2011). Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 11.000 δολ. (2011).

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου