ΤΟΥΡΚΙΑ: O Ερντογαν στο... ρινγκ απέναντι σε εσωτερικους και εξωτερικούς εχθρούς


Επί εννέα χρόνια, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν πήγαινε από νίκη σε νίκη, κερδίζοντας τρεις εκλογές στη σειρά, κάθε φορά και με μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων. Ο Ερντογάν έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τις απόπειρες πραξικοπήματος από τους κάποτε πανίσχυρους στρατηγούς και τις προσπάθειες της Δικαιοσύνης να απαγορεύσει το κόμμα του, το ηπίως ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η εικόνα όμως είναι λιγότερο ρόδινη αν λάβει κανείς υπόψη του την άγρια διαπάλη εξουσίας ανάμεσα στον Ερντογάν και στο σημαντικότερο ισλαμιστικό κίνημα της Τουρκίας, του οποίου επικεφαλής είναι ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτοικος Πενσυλβανίας ΗΠΑ

Οι γκιουλενιστές, που ελέγχουν μια παγκόσμια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης, επιχειρήσεων και σχολείων, φέρεται ότι έχουν διεισδύσει στην τουρκική Δικαιοσύνη και στην αστυνομία. Ο επόμενος στόχος τους ήταν, όπως φαίνεται, η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ. Αυτό τον μήνα, εισαγγελέας που φέρεται ότι πρόσκειται στους γκιουλενιστές κάλεσε τον αρχηγό της ΜΙΤ και προστατευόμενο του Ερντογάν, Χακάν Φιντάν, για ανάκριση, σε μια υπόθεση που αφορά το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα ΡΚΚ.

Εξοργισμένος ο Ερντογάν απάντησε βάζοντας τη Βουλή, την οποία ελέγχει, να ψηφίσει νόμο που προϋποθέτει πρωθυπουργική συναίνεση για τις ανακρίσεις αξιωματικών της ΜΙΤ.

Παρ’ όλο που ο Ερντογάν φαίνεται να κέρδισε τον πρώτο γύρο, η κόντρα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το πολιτικό του μέλλον, γιατί υπάρχει κίνδυνος οι γκιουλενιστές να πάψουν να τον στηρίζουν.

Η υπόθεση περιπλέκεται εξαιτίας της υγείας του Ερντογάν. Πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός υποβλήθηκε και σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση, ενώ οι φήμες ότι πάσχει από καρκίνο του εντέρου επιμένουν. Τόσο ο ίδιος όσο και οι γιατροί του το αρνούνται. Αλλά οι δελφίνοι στο εσωτερικό του ΑΚΡ λέγεται ότι περνούν από το στρατόπεδο Ερντογάν στο στρατόπεδο των γκιουλενιστών. Σίγουρα θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να τα βρουν.

Οι γκιουλενιστές και το ΑΚΡ είχαν συμμαχήσει εναντίον του στρατού. Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον Γκιουλέν δημοσίευσαν πληθώρα εγγράφων που έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον του στρατού στην υπόθεση Εργκένεκον. Καθώς όμως εκατοντάδες αξιωματικοί βρίσκονται πλέον στη φυλακή και η απειλή πραξικοπήματος έχει υποχωρήσει, η συμμαχία έχει ατονήσει. Κάποιοι θεωρούν ότι η διαφωνία αφορά πολιτικές θέσεις, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται καθαρά για θέμα εξουσίας. Κατά τον Ερντογάν, οι γκιουλενιστές απλώς ζητούν πάρα πολλά.

Ακόμη και πριν από τον τσακωμό γύρω από την ΜΙΤ, ο Ερντογάν δήλωνε ανησυχία για τις συλλήψεις δημοσιογράφων, οι οποίες ζημιώνουν την εικόνα της Τουρκίας. Τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι βρίσκονται τώρα στη φυλακή, εκ των οποίων οι περισσότεροι με αδύναμες κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Κάποιοι εξ αυτών, ιδίως ο Αχμέτ Σικ και ο Νεντίμ Σενέρ, έχουν υπάρξει έντονα επικριτικοί προς τους γκιουλενιστές.

Ομως και του ίδιου του Ερντογάν τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια δεν είναι πολύ λαμπρά. Παράλληλα, ανησυχητική είναι η έλλειψη προόδου στην κατάρτιση νέου Συντάγματος, η οποία επρόκειτο να είναι το επιστέγασμα της τρίτης του πρωθυπουργικής θητείας. Η κοινοβουλευτική επιτροπή που καταρτίζει το προσχέδιο του Συντάγματος έχει κάνει ριζοσπαστικά βήματα, καλώντας για παράδειγμα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να καταθέσει τις απόψεις του. Αλλά υπάρχουν ακόμη ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να δημιουργήσει ένα ισχυρό προεδρικό αξίωμα και εν συνεχεία να μεταπηδήσει ο ίδιος στην προεδρία.

Επίσης υπάρχουν ανησυχίες για την οικονομία. Ενώ η οικονομία της Τουρκίας διαπρέπει σε σχέση με την Ελλάδα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ, κάτι που υποδεικνύει ότι η οικονομία έχει υπερθερμανθεί – και η απότομη επιβράδυνση άρχισε. Οι επόμενες μάχες του Ερντογάν θα είναι οι δυσκολότερες που έδωσε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου