ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κλητήρες με 2433 ευρώ το μήνα στον ΕΛΟΤ, και πρόσθετες αμοιβές 42.666 ευρώ το χρόνο για μισθωτό με μισθό 37.107 ευρώ το χρόνο στον ΕΟΜΕΧ

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Στοιχεία αποκαλυπτικά του στρεβλού και αδιαφανούς τρόπου λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού τα περασμένα χρόνια, ήρθε να αναδείξει πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης να δρομολογήσει αλλαγές σε δύο δημόσιους οργανισμούς: τον ΕΟΜΜΕΧ (Ελληνικός Οργανισμός Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας) και τον ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης). Από έγγραφα στοιχεία που κατατέθηκαν μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, προκύπτει σειρά πράξεων που αναδεικνύουν ορισμένες από τις αιτίες των σημερινών εκρηκτικών αδιεξόδων. Πολύ περισσότερο: αποτελούν αιτία διενέργειας εισαγγελικής έρευνας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, καταγράφεται απελευθέρωση μεγάλων ποσών για έργα που δεν είχαν εγκριθεί βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, μη σύνδεση των παραστατικών με την υλοποίηση των έργων, χρήση σφραγίδας «επιδότηση από κοινοτικά προγράμματα» δίχως να υπάρχουν κοινοτικοί πόροι κ.ά.

Το πρόβλημα φαίνεται πως είχε εντοπιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, του οποίου προΐστανται οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Σωκ. Ξυνίδης, και στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε η διεξαγωγή ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στον ΕΟΜΜΕΧ και σε θυγατρικές εταιρείες του. Οπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, έπειτα από δύο ελέγχους, οι επιθεωρητές, υπό τον τίτλο «Αναζήτηση Ευθυνών», εισηγούνται «να αποσταλεί (η έκθεσή τους) στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σύμφωνα με τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα» στα οποία είχαν καταλήξει και περιγράψει με τις εκθέσεις τους!

Στα εν λόγω έγγραφα υπάρχουν, επίσης, πολλές παρατηρήσεις για αδιαφανή επιλογή εργαζομένων, είτε για «παροχή υπερεργασίας» και αμοιβή της είτε για επιλογή και τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης ή και για αναθέσεις έργων. Προκύπτει επίσης ότι βάσει των οικονομικών καταστάσεων της 31ης Δεκεμβρίου 2010 η κρατική επιχορήγηση για τον ΕΟΜΜΕΧ καλύπτει το... 87,1% των εσόδων (8.146.500 ευρώ) με τελικά κέρδη προ φόρων 750 χιλ. ευρώ. 

Αντίστοιχα για τον ΕΛΟΤ, η κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 2,3 εκατ. ευρώ (47,2% των εσόδων), αλλά με τελική ζημιά 1,13 εκατ. ευρώ. Για το περασμένο έτος η κρατική επιχορήγηση ήταν σχεδόν 6 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΜΜΕΧ και 1,7 εκατ. ευρώ για τον ΕΛΟΤ.

Την ίδια στιγμή, από τις καταστάσεις μισθοδοσίας φαίνεται ότι αποδοχές υπαλλήλων στον ΕΟΜΜΕΧ, με υπερωρίες, «πρόσθετες» και «εκτός έδρας», πριν από τις γνωστές «οριζόντιες περικοπές», έφθαναν (έτος 2009) ετησίως έως και 80.000 ευρώ! Υπάρχει περίπτωση υψηλόμισθου που εμφανίζεται να έλαβε ως πρόσθετες αμοιβές περισσότερες του μισθού του (42.666 ευρώ με μισθό 37.107 ευρώ).  

Στον ΕΛΟΤ οι μικτές μηνιαίες αποδοχές τον Φεβρουάριο του 2011 άγγιζαν και τις 4.000 ευρώ. Υπάρχει και περίπτωση υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης με θέση κλητήρα που λαμβάνει τον ίδιο μήνα 2.433 ευρώ ή και γραμματέως με μηνιαίες αποδοχές 3.688 ευρώ. Σύνολο μισθοδοσίας εκείνο τον μήνα, με τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση να συγκλονίζει τη χώρα, για 68 υπαλλήλους του ΕΛΟΤ, 195.530 ευρώ.

Ολα αυτά ήρθαν στο φως με αφορμή διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, μέσω της οποίας επιχειρούνται αφενός η απόσχιση του κλάδου πιστοποίησης από τον ΕΛΟΤ και η μεταφορά του στον ΕΒΕΤΑΜ (Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων) και αφετέρου ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΜΜΕΧ. Η διάταξη αυτή, η ψήφιση της οποίας ύστερα από πρόταση του ΚΚΕ θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, από την πρώτη στιγμή αναδείχθηκε σε σοβαρό σημείο κριτικής προς την κυβέρνηση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου