Των Προκοπη Χατζηνικολαου και Σωτηρη Νικα
1. Εργασιακή εφεδρεία. Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα έχει εντάξει σε καθεστώς εφεδρείας 30.000 δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους. Η αποτυχία επίτευξης αυτού του στόχου επαναφέρει με τον πλέον επίσημο τρόπο και ταχύτατες διαδικασίες το ζήτημα των άμεσων απολύσεων. Αλλωστε, η τρόικα ποτέ δεν είχε πεισθεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της εφεδρείας. Πλέον η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σχέδιό της καθιστά επιτακτική την ανάγκη απολύσεων.
2. Περισσότερα «λουκέτα» σε δημόσιους φορείς. Πρόκειται για άλλον ένα τομέα που η κυβέρνηση απέτυχε να «εντυπωσιάσει» την τρόικα, όπως είχε υποσχεθεί. Σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση λόγω του πολιτικού κόστους που δεν θέλει να αναλάβει ανακρούει πρύμναν, ενώ και στις περιπτώσεις που έχει προχωρήσει (όπως κατάργηση ΟΔΔΥ, συγχώνευση ΟΣΚ με ΘΕΜΙΣ και ΔΕΠΑΝΟΜ κ.λπ.) δεν έχουν ακόμα υπάρξει ουσιαστικά αποτελέσματα.
3. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από την αρχή εφαρμογής του Μνημονίου η τρόικα έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης απελευθέρωση, ενώ υπάρχουν διατάξεις που θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί έως τον Ιούλιο του έτους και να ισχύουν ήδη. Η τρόικα δεν είδε τις αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων να «ανοίγουν», αλλά ούτε και τη μεγαλύτερη απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.
4. Επικουρικές. Η τρόικα ανέμενε εντός του Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση των επικουρικών συντάξεων. Σε αυτήν επρόκειτο να συμπεριληφθεί η ποσοστιαία μεσοσταθμική μείωση 15% τουλάχιστον στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στα εφάπαξ, καθώς και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων του ιδιωτικού τομέα στο επικουρικό του ΙΚΑ.
5. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αποδεικνύεται ότι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση, αφού θα περιλαμβάνει:
- Τις νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα, πιθανόν άνω των 70.000 ευρώ.
- Την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Το εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με συγκεκριμένο πλέγμα κριτηρίων όπως ο τόπος λειτουργίας της επιχείρησης, η δραστηριότητα, ακόμα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
- Καθολικό ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Από το 2012 ο τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος όλων των φορολογουμένων θα γίνεται με βάση τις πραγματικές δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία, τις καταθέσεις κ.λπ. Αυτά ωστόσο θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2013.
- Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ενοποιηθεί το ειδικό τέλος ακινήτων που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Ολα τα παραπάνω, καθώς και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) θα έπρεπε να ήταν έτοιμα από τον Οκτώβριο του 2011, ωστόσο όπως φαίνεται το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012. Μάλιστα, ακόμα και η «ανώδυνη» πολιτικά αλλαγή του ΚΒΣ, που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα καταργούνταν στις 31/12/2011, ανεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο έτος.
Ο κατάλογος των μέτρων μέχρι το 2015
Το νέο πρόγραμμα για την περίοδο μέχρι το 2015, που θα κριθεί τον Ιανουάριο, θα προβλέπει τις εξής διαρθρωτικές αλλαγές:
1. Αγορά εργασίας: Τα επόμενα βήματα στο σκέλος αυτό αφορούν κυρίως την αναστολή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Αν και δεν το ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στο στόχαστρο εισέρχονται σταδιακά ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
2. Ανοιγμα των επαγγελμάτων.
3. Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Το ζήτημα των απολύσεων έχει πλέον ανοίξει και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει αυτή τη στιγμή τη συνολική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.
4. Δικαιοσύνη: Επιτάχυνση στην εκδίκαση των υποθέσεων, αλλά και ενίσχυση του θεσμού της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
5. Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.
6. Περαιτέρω εξυγίανση του κλάδου της υγείας, καθώς κρίνεται πως υπάρχουν περιθώρια περικοπών.
7. Κοινωνική ασφάλιση: Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο μείωσης των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.
Ολα αυτά σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικων θα πρέπει να έχουν σχηματοποιηθεί και να έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με την τρόικα μέσα στον πρώτο μήνα του 2012. «Οπότε και είναι η κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης» όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης με την κύρωσή της από τη Βουλή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου