Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ
Για γαμήλια φωτογραφία, μοιάζει απίστευτη. Εκείνος, ντυμένος με τη μαύρη στολή του αξιωματικού των SS, δείχνει σαν μια ενσάρκωση του κακού. Εκείνη, ντυμένη στα κατάλευκα, το αντίθετο. Σε άλλες φωτογραφίες, το νιόπαντρο ζευγάρι χαμογελάει ανάμεσα σε γερμανικά λυκόσκυλα και μυδράλια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και χαιρετάει χιτλερικά.
Η χρήση της αισθητικής του Γ' Ράιχ έγινε μόδα και στην Κίνα (μετά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα). Ομως, οι πιο πολλοί που θέλουν να μοιάσουν με SS αγνοούν ότι η αμφίεσή τους κουβαλάει μαζί της εδώ και πολλά χρόνια τόνους από πτώματα. Αλλωστε πρόκειται για μια ιστορία που δεν πιάνει πολλές σελίδες στα βιβλία που διαβάζουν. «Η Κίνα δεν έχει παράδοση αντισημιτισμού», μας καθησυχάζει ο Μενγκ Ζενχούα, καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νανζίνγκ, λίγες μέρες προτού αναχωρήσει για το Ισραήλ όπου θα παρακολουθήσει σεμινάριο με θέμα «Πώς πρέπει να διδάσκεται η ιστορία του Ολοκαυτώματος σε χώρες χωρίς εβραϊκή παράδοση». «Υπάρχουν σήμερα Κινέζοι που συμπαθούν τον Χίτλερ και τον ναζισμό. Ομως αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι η δικτατορία είναι το πολιτικό σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στην Κίνα. Αγνοούν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί. Δεν γνωρίζουν τι τράβηξαν οι Εβραίοι στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ευρώπη βρίσκεται πολύ μακριά». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στερεότυπα για τους Εβραίους που ξεπηδούν εδώ και εκεί στην Κίνα δεν εκφράζουν κάποια βαθύτερη αντισημιτική τάση.
Το στερεότυπο που ταυτίζει τους Εβραίους με το χρήμα αξίζει για τους Κινέζους πολλά λεφτά. Οταν ρωτάει κανείς του κληρονόμους του Μάο για τους Εβραίους, μολονότι υπάρχει ιστορική άγνοια, απαντούν πάνω κάτω το ίδιο: έξυπνοι, γεννημένοι έμποροι, πανούργοι. Θα αναγνώριζαν ευχαρίστως τον εαυτό τους σε αυτά τα στερεότυπα. Τα βιβλία που συστήνουν να πάρει για παράδειγμα τους Εβραίους όποιος θέλει να πλουτίσει πλημμυρίζουν τα βιβλιοπωλεία των κινεζικών μεγαλουπόλεων. «Ορισμένα από αυτά τα βιβλία προτείνουν μάλιστα την ανάγνωση του Ταλμούδ σε όσους φιλοδοξούν να γίνουν εκατομμυριούχοι», λέει ο Μανγκ Ζενχούα. Και προσθέτει πως συχνά φοιτητές τον σταματούν στους διαδρόμους του πανεπιστημίου και του ζητούν ένα αντίτυπο του εβραϊκού Νόμου, πεπεισμένοι πως η ανάγνωσή του θα τους βοηθήσει να γίνουν πλούσιοι.
Ούτε αντισημίτες ούτε Ναζί, λοιπόν. Ομως, έστω και η παραμικρή υποψία πως θα μπορούσε να έρθει μια μέρα που ένα δισεκατομμύριο Κινέζοι θα κραδαίνουν στο ένα χέρι την Παλαιά Διαθήκη και στο άλλο το τραπεζικό τους βιβλιάριο δεν είναι λιγότερο ανησυχητική. Ισως επειδή, καταμεσής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, υπάρχει ένα άλλο βιβλίο που έχει παθιάσει ιδιαίτερα εκατοντάδες χιλιάδες κινέζους αναγνώστες. Είναι αυτό που περιγράφει πώς εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια, με πλήρη μυστικότητα, η οικογένεια Ροκφέλερ αποφάσισε να πάρει στα χέρια της τις τύχες του κόσμου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου