ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ SOS H φτώχεια τους αναγκάζει να δώσουν τα παιδιά τους

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Χωριά SOS. Η οικονομική ανέχεια, η ανεργία, οι σαρωτικές απολύσεις έχουν φέρει σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες, που αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα, σε σημείο να μην μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους.

Συγκλονιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τα Παιδικά Χωριά SOS δείχνουν ότι η κρίση κτυπά την καρδιά του κοινωνικού ιστού, καθώς δεκάδες οικογένειες και μεμονωμένοι γονείς έχουν απευθυνθεί στις υπηρεσίες τους με αίτημα να πάρουν τα παιδιά τους, λέγοντας ότι οι ίδιοι αδυνατούν να τα συντηρήσουν.

"Αυτό το φαινόμενο ξεκίνησε το 2010 και φέτος έχει πολύ μεγάλη αύξηση που αγγίζει το 50% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Σε απόλυτους αριθμούς από τα 1.000 περιστατικά που καλύπτουμε σε όλες τις δράσεις μας, τα 250 υπάγονται στις φροντίδες παραμονής στα Παιδικά Χωριά, ενώ οι 750 περιπτώσεις χρειάζονται κάποια οικονομική στήριξη", λέει ο κ. Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας στα Χωριά SOS.

"Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου έρχονται γονείς και λένε: πάρτε το παιδί, έχω σοβαρό πρόβλημα, δεν ξέρω τι να κάνω. Παλαιότερα αυτό το φαινόμενο ήταν κάτω από το 10% των συνολικών περιπτώσεων.

Από το 2010 είδαμε δεκάδες γονείς να λένε ότι βρίσκονται σε ανέχεια και μέσα στην απελπισία τους να ζητούν απεγνωσμένα να κρατήσουμε τα παιδιά τους για να τα σώσουμε από την πείνα. Πολλοί ζητούν να τα φιλοξενήσουμε για ένα διάστημα μέχρι να βρουν κάποια δουλειά και να τα ξαναπάρουν κοντά τους.

Αρκετοί δεν μπορούν να τα θρέψουν γιατί έχουν χάσει την εργασία τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες", λέει ο κ. Στέργιος Σιφνιός και σημειώνει ότι το φαινόμενο απλώνεται ραγδαία σε όλη την Ελλάδα.

"Εχουμε δεχθεί πολύ λίγα παιδιά (δέκα με δεκαπέντε) από τις περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και βέβαια με τον στόχο να επιστρέψουν σύντομα στην οικογένειά τους.

Κατά κύριο λόγο με τους γονείς δεν συζητάμε τον αποχωρισμό του παιδιού, αλλά προσπαθούμε να τους στηρίξουμε και να καταλάβουν πόσο κακό είναι για τους ίδιους και για το παιδί μια τέτοια κατάσταση", εξηγεί ο κ. Σιφνιός και σημειώνει ότι τα Χωριά προσφέρουν υλική βοήθεια, τρόφιμα, ρούχα και μερικές φορές οικονομική υποστήριξη π.χ. για την πληρωμή του ενοικίου.

"Ομως είναι δύσκολα τα πράγματα και για εμάς πλέον. Οι δωρεές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και οι οικογένειες που έρχονται για βοήθεια έχουν αυξηθεί γιατί υπάρχει φτώχεια".

Τα Παιδικά Χωριά SOS ξεκίνησαν τη δεκαετία του '80 και αναδείχθηκαν σε έναν κοινωνικό φορέα που καλύπτει κενά της πολιτείας. Σήμερα λειτουργούν: στη Βάρη με 65 παιδιά, στην Αλεξανδρούπολη με 20 παιδιά και στην Θεσσαλονίκη με 55 παιδιά.

Παράλληλα λειτουργούν Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας σε Αθήνα, Αλεξ/πολη και Καλαμάτα, καθώς και Κέντρο Ημέρας για παιδιά με νοητική αναπηρία στην Αλεξ/πολη. Συνολικά σε όλες τις δομές φιλοξενίας και υποστήριξης εντάσσονται περίπου 1.000 παιδιά. Από τα περιστατικά, που καταφθάνουν καθημερινά, το 80% αφορά Ελληνες γονείς και το 20% οικονομικούς μετανάστες.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου