ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κύκλωμα γιατρών «πωλούσε» εγχειρήσεις παιδιών στο εξωτερικό

Της Ελένης Πετροπούλου

Κύκλωμα παιδο καρδιοχειρουργών έστελνε μαζικά μικρούς ασθενείς σε δύο ιδιωτικά καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού, για επεμβάσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στη χώρα μας, επιβαρύνοντας με υπέρογκα ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο κύκλωμα μετείχαν τουλάχιστον τρεις καρδιοχειρουργοί από δύο δημόσια παιδιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας και ενός ακόμη ειδικού καθεστώτος νοσοκομείου. Η «επιχείρηση» προέβλεπε μετάβαση των μικρών ασθενών σε συγκεκριμένα καρδιοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού (κυρίως στην Ιταλία) με τα οποία οι καρδιοχειρουργοί βρίσκονταν σε διαρκή συνεννόηση για την... αμοιβή τους. Το κύκλωμα ήταν τόσο αδίστακτο που χρησιμοποιούσε ακόμη και τους γονείς για να πετύχει τους στόχους του. Συγκεκριμένα τους «ενημέρωνε» για τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού τους αλλά και για την «αδυναμία η επέμβαση να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Η «συμμαχία» είχε χτιστεί...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις γιατροί κατηύθυναν τους μικρούς ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα του εξωτερικού και ελάμβαναν προκαθορισμένο ποσοστό επί του συνολικού κόστους θεραπείας των παιδιών που αποζημιώνονταν από τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό οι γιατροί εμφανίζονταν λίαν ευαίσθητοι απέναντι στους αγωνιούντες γονείς, απέφευγαν να εκτελέσουν το καθήκον τους δηλαδή τη χειρουργική επέμβαση αλλά και τα έσοδα τους αύξαναν.

Μόνο το 2008 οι επίορκοι γιατροί έστειλαν στο εξωτερικό 65 καρδιοχειρουργικά περιστατικά, αριθμός πενταπλάσιος από το σημερινό! Πρόκειται για επεμβάσεις με κόστος που μόνο στην Ελλάδα, ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 15.000 ευρώ. Η «συνεργασία» των γιατρών των τριών νοσοκομείων ήταν αναγκαία, καθώς η μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό για επεμβάσεις καρδιάς, προϋποθέτει τρεις υπογραφές ειδικών από τρία διαφορετικά νοσοκομεία.  

Το κύκλωμα εντοπίστηκε από τη διοίκηση του βασικού παιδιατρικού νοσοκομείου στο οποίο απευθύνονταν αρχικά οι μικροί ασθενείς, όταν διαπιστώθηκε ότι για πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών διαβεβαιωνόταν εγγράφως από τους γιατρούς η αδυναμία να χειρουργηθούν στην Ελλάδα. Όταν άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης, και μόνο με τη διατύπωση του αιτήματος για την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων, ο αριθμός των ασθενών που «μετανάστευαν», ως διά μαγείας μειώθηκε. Δραματική μείωση όμως επιτεύχθηκε όταν η διοίκηση του νοσοκομείου ενοποίησε δύο όμοιες κλινικές και αφαίρεσε με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα υπογραφής. Έτσι, από τα 65 παιδάκια του 2008 φθάσαμε πέρυσι στους 22 ασθενείς και φέτος -μέχρι σήμερα- στα 6 παιδιά. Τα έργα και οι ημέρες των επίορκων γιατρών ήταν κοινό μυστικό στους διαδρόμους του νοσοκομείου, η διοίκηση του οποίου κατάφερε να τερματίσει τη δράση του κυκλώματος.

Ήδη από το 2003 σχεδόν όλες οι περιπτώσεις των μικρών ασθενών μεταφέρονταν σε κέντρα του εξωτερικού. Μάλιστα, το 2007 η μαζική μετανάστευση παιδοκαρδιοχειρουργικών περιστατικών προκάλεσε τη διενέργεια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας. Τότε τα πορίσματα των ελέγχων διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές.

Παρ' όλα αυτά, το κύκλωμα συνέχισε τη δράση του, επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκες δαπάνες. Ενδεικτικό είναι ότι το μέσο κόστος νοσηλείας στην Ελλάδα είναι 14.000 ευρώ συν το κόστος των υλικών που χρησιμοποιούνται σε μια καρδιοχειρουργική επέμβαση (το οποίο κυμαίνεται από 1.300-1.500 ευρώ). Επίσης, σε ορισμένες επεμβάσεις τα υλικά παραγγέλλονται ονομαστικά, όπως βόειο περικάρδιο (με κόστος 320 ευρώ), αγγειακό μόσχευμα (κόστος 1.000 ευρώ), καρδιακό εμβάλωμα (κόστος 635 ευρώ). Το κόστος για τις ίδιες επεμβάσεις στο εξωτερικό είναι τουλάχιστον διπλάσιο, επιβαρύνοντας σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Το χειρουργείο είναι δικό μου... »

«Την επόμενη φορά θα σε διασωληνώσω. Το παιδί θα μπει στο χειρουργείο αύριο θες δεν θες».

«Λυπάμαι για τη συμπεριφορά σου, όταν υπάρχουν παιδιά στην κλινική προς χειρουργείο. Θα σε αναφέρω στη διοίκηση».

«Πήγαινε όπου θέλεις».

Πρόκειται για στιχομυθία μεταξύ δύο γιατρών στους διαδρόμους του επίμαχου παιδιατρικού νοσοκομείου, για τους οποίους διενεργείται ήδη ΕΔΕ. Τις συναδελφικές ατάκες άκουσαν εμβρόντητοι στους διαδρόμους νοσηλευτές και εργαζόμενοι ενώ είχε ξεκινήσει και η έρευνα για την αδρανοποίηση του κυκλώματος. Όπως προκύπτει από τους ανατριχιαστικούς διαλόγους των γιατρών, το νοσοκομείο τελεί υπό ομηρεία αφού το πρωτεύον για κάποιους είναι το μαγαζάκι τους και όχι το καλό των ασθενών.

Η κόντρα των γιατρών είναι καθημερινή με το νοσοκομείο πλέον να βρίσκεται στα όριά του.

Οι γιατροί όταν αποφασίσουν να χειρουργήσουν, βάζουν στο χειρουργείο όποιον ασθενή θέλουν, όποτε θέλουν και χωρίς κανένα επίσημο προγραμματισμό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι χειρουργείο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και για το οποίο επίσης διενεργείται ΕΔΕ. Στο χειρουργείο συμμετείχε γιατρός που δεν ήταν στο σχετικό πρόγραμμα επειδή αρχαιότερος συνάδελφός του δήλωσε ότι: «Το χειρουργείο είναι δικό μου και θα χειρουργήσω με όποιον θέλω, κάνε ότι καταλαβαίνεις και θέλω την ηρεμία μου».

Εκτός από το νοσοκομείο, οι συγκεκριμένοι γιατροί χρησιμοποιούν ακόμη και τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι με τη σειρά τους ασκούν καθημερινά πίεση στη διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να μην αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς.

Σε ημερησία βάση απελπισμένοι γονείς προσέρχονται στο γραφείο της διοίκησης ζητώντας σε υψηλούς τόνους η θεραπεία του παιδιού τους να γίνει όπως επιθυμούν οι θεράποντες γιατροί...

Η κόντρα των γιατρών έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει σε ενοποίηση των δύο ομοειδών κλινικών και σε διοικητική υπαγωγή των γιατρών του νέου τμήματος σε άλλο συνάδελφό τους. Προκειμένου μάλιστα να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή έπεισαν ακόμη και βουλευτές ότι στο νοσοκομείο απλώς επιχειρείται η κατάργηση μιας κλινικής για λόγους εξοικονόμησης πόρων.

HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου