Εδώ και 24 χρόνια ο αιµοσταγής αφρικανός πολέµαρχος Τζόζεφ Κόνι και ο Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου (LRA) σφάζουν και δολοφονούν, βιάζουν γυναίκες και πυρπολούν ολόκληρα χωριά χωρίς έλεος στη Βόρεια Ουγκάντα. Από το 2006 έχουν µεταφέρει τη δράση τους στο Κονγκό, στην Κεντροαφρικανική ∆ηµοκρατία και στο Νότιο Σουδάν. Ο Κόνι δηλώνει πιστός καθολικός που δρα εις το όνοµα του Κυρίου.
Στόχος του, όπως λέει, είναι η επικράτηση της «θεοκρατίας».
Στην πράξη οι άνδρες του τροµοκρατούν, ακρωτηριάζουν, ληστεύουν, απάγουν χιλιάδες παιδιά, αναγκάζοντας τα µεν αγόρια να γίνουν «στρατιώτες», τα δε κορίτσια σκλάβες του σεξ.
Είναι µία από τις πιο κτηνώδεις, µακροχρόνιες και ξεχασµένες από τη διεθνή κοινότητα συγκρούσεις στην Αφρική η δράση του Τζόζεφ Κόνι και του LRA. Τώρα, σε µια µάλλον ασυνήθιστη κίνηση δεδοµένων των δύο ανοικτών µετώπων σε Ιράκ και Αφγανιστάν - Πακιστάν, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να µπουν στη µάχη εναντίον του αρχισφαγέα µε την τρικυµιώδη (εν κρανίω...) χριστιανο-ανιµιστική ιδεοληψία.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα ανακοίνωσε ότι στέλνει επί τόπου 100 αµερικανούς κοµάντος. Αποστολή τους να πιαστεί ο Κόνι «νεκρός ή ζωντανός».
«Εχω εξουσιοδοτήσει µια µικρή οµάδα αµερικανικών στρατευµάτων εκπαιδευµένων για µάχη να αναπτυχθούν στην Κεντρική Αφρική ώστε να παρέχουν βοήθεια στις τοπικές δυνάµεις που εργάζονται για την αποµάκρυνση του Τζόζεφ Κόνι από το πεδίο της µάχης» δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα ο Μπαράκ Οµπάµα σε επιστολή του προς τη Γερουσία, ενώ κάποια από τα περίπου 100 µέλη των αµερικανικών ειδικών δυνάµεων που θα συµµετέχουν σε αυτή την αποστολή έχουν ήδη φτάσει στην Ουγκάντα. Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε ο αµερικανός πρόεδρος, οι αµερικανοί κοµάντος θα έχουν συµβουλευτικό ρόλο και δεν θα εµπλακούν οι ίδιοι σε πολεµικές επιχειρήσεις, «εκτός και αν κριθεί απαραίτητο για λόγους αυτοάµυνας».
Παρά το γεγονός ότι η αµερικανική δύναµη είναι µικρή, η παρέµβαση από πλευράς των ΗΠΑ προκαλεί έκπληξη, καθώς µε εξαίρεση τις αµερικανικές βάσεις στο Τζιµπουτί και τις µικρές οµάδες στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη Σοµαλία, η Αµερική κατά κανόνα εµφανίζεται ιδιαιτέρως διστακτική στο να προσφέρει ανθρώπινο δυναµικό για να βοηθήσει αφρικανικές χώρες να καταπνίξουν εξεγέρσεις. Ωστόσο τα 40 εκατ. δολάρια που έχει προσφέρει από το 2008 στην Ουγκάντα για να τη βοηθήσει να βάλει τέλος στην αυτοκρατορία τρόµου που έχει χτίσει από το 1987 ο Τζόζεφ Κόνι δεν βρήκαν τον στόχο τους. Η δύναµη του LRA έχει µειωθεί και ενώ κάποτε αριθµούσε 9.000 µαχητές, τώρα µετράει µόλις 200-400, µε άγνωστο αριθµό ακολούθων και βοηθητικών, όµως αυτό δεν τον εµποδίζει να συνεχίζει τη δράση του και να µετακινείται µεταξύ των συνόρων σπέρνοντας τον τρόµο. Ο 50χρονος Κόνι ξεκίνησε τη δράση του το 1987 µε στόχο να εγκαθιδρύσει στην Ουγκάντα ένα θεοκρατικό καθεστώς, βασισµένο στις ∆έκα Εντολές. «Αυτό δεν είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώµατα» λέει ο ίδιος, παρ’ ότι διατηρεί 60 συζύγους-σκλάβες και ξεκίνησε τις απαγωγές παιδιών από χριστιανικά οικοτροφεία θηλέων.
Στις αρχές της δεκαετίες του 1980 η Αλις Λακουένα από την Ουγκάντα ισχυρίστηκε ότι το Αγιο Πνεύµα τη διέταξε να ανατρέψει την κυβέρνηση για να προστατέψει τη φυλή των Ακόλι στον Βορρά. Το κίνηµά της απέτυχε, αλλά ο Κόνι ορκίστηκε να το αναβιώσει. Πιστεύει ότι ένας σταυρός βουτηγµένος σε λάδι µπορεί να προστατέψει σαν ασπίδα από τις σφαίρες. Στην αρχή έστηνε τους στρατιώτες σε σχηµατισµό σταυρού και τους έδινε αγιασµό, αλλά αργότερα πείστηκε ότι οι µατσέτες και οι σφαγές αµάχων είναι αποτελεσµατικότερες µέθοδοι.
Εκτιµάται ότι έχει απαγάγει περισσότερα από 45.000 παιδιά, έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αθώους πολίτες, ενώ η τροµοκρατία του στον πληθυσµό της Βόρειας Ουγκάντας ήταν τέτοια που έχει εξαναγκάσει δύο εκατοµµύρια άτοµα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να αποµακρυνθούν από το πεδίο δράσης του LRA, προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση.
ΜΑΡΤΥΡΙΑ
45.000 παιδιά - στρατιώτες σε 24 χρόνια
«Eνα αγόρι προσπάθησε να αποδράσει, αλλά το έπιασαν. Το έβαλαν να φάει µια χούφτα καυτερές πιπεριές και το χτυπούσαν πέντε άτοµα. Του έδεσαν τα χέρια και έβαλαν εµάς, που µόλις µας είχαν απαγάγει, να το σκοτώσουµε µε ένα ξύλο. Το ήξερα αυτό το αγόρι, ήταν συγχωριανός µου. Αρνήθηκα, αλλά µου είπαν ότι θα µε πυροβολούσαν αν δεν το έκανα. Με σηµάδευαν µε το όπλο. Το αγόρι µε ρωτούσε γιατί το έκανα αυτό. ∆εν είχαµε επιλογή. Αφού το σκοτώσαµε, µας έβαλαν να πασαλειφτούµε µε το αίµα του για να µη φοβόµαστε τον θάνατο».
Η µαρτυρία της 16χρονης Σούζαν που κατάφερε να ξεφύγει από την αρπάγη του LRA περιγράφει τη φρίκη της µύησης στους κόλπους των παιδιών-στρατιωτών, πολλά από τα οποία αναγκάζονταν να σκοτώσουν ακόµη και τους γονείς τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Η φρίκη µεγεθύνεται ακόµη περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι το 90% των στρατευµάτων του LRA αποτελούνταν από απαχθέντα παιδιά, η πλειονότητα των οποίων δεν προλάβαινε να ενηλικιωθεί.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου