ΡΩΣΙΑ: Η Ευρασιατική Ενωση του Πούτιν αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά

Υπεγράφη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από οκτώ πρώην σοβιετικές δημοκρατίες

AP, Reuters

Οκτώ πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, νυν μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία, όπως υπόσχεται ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ενισχύσει τους δεσμούς στην έως τώρα χαλαρή ένωση των κρατών της ΚΑΚ.

Η συμφωνία των οκτώ (Ρωσία, Αρμενία, Μολδαβία, Ουκρανία, Καζαχστάν, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν και Λευκορωσία) υπεγράφη, ενώ επίκειται η επάνοδος του κ. Πούτιν στη ρωσική προεδρία και λίγες ημέρες αφού διατύπωσε, με άρθρο στην εφημερίδα «Ισβέστια», την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Ευρασιατικής Ενωσης.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου, από τις οποίες αναμένεται να αναδειχθεί νικητής, ο νυν πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θα επιδιώξει την ενίσχυση της επιρροής της Μόσχας στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. «Πρόκειται για έγγραφο θεμελιώδους σημασίας, που θα χρησιμεύσει ως βάση για τις σχέσεις μας επί μακρόν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το σύμφωνο που ορίζει τη νέα Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου, που υπεγράφη την Τρίτη από τους πρωθυπουργούς της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Ωστόσο, τρία μέλη της ΚΑΚ –το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν– δεν υπέγραψαν, χωρίς να αποκλείσουν τη συμμετοχή τους στο μέλλον.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η υπογραφή της Ουκρανίας, που έχει απορρίψει τη ρωσική σύσταση για την ένταξή της στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή της χώρας στην τελωνειακή ένωση δεν συνάδει με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Ωστόσο, οι προοπτικές ένταξης στην Ε.Ε. υπέστησαν πλήγμα την Τρίτη, καθώς οι Βρυξέλλες ανέβαλαν τη σύνοδο κορυφής με τη χώρα, αντιδρώντας στην καταδικαστική απόφαση εις βάρος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που πολλοί παρατηρητές θεώρησαν πολιτικά υποκινούμενη. Η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν, θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο και θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του 1994, που ορισμένα μέλη δεν επικύρωσαν ποτέ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου