Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΚΟΥΛΑ
Ενώ η έκκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα μοιάζει με κραυγή αγωνίας, μια επιχείρηση με 90 εργαζομένους εξετάζει ακόμη και την αποχώρησή της από τη χώρα αφού αδυνατεί να διοικήσει χωρίς την... έγκριση των συνδικαλιστών
Παρότι η κοινωνία στενάζει από την οικονομική κρίση, η ανεργία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και άπαντες επικαλούνται συνεχώς την ανάγκη ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας ως "όχημα" εξόδου από την ύφεση, κάποιοι συνεχίζουν ανυποχώρητοι τη δράση τους προσκολλημένοι σε αδιέξοδες κομματικές γραμμές.
Ο λόγος για τις συνδικαλιστικές πρακτικές του ΠΑΜΕ, που οδηγούν αναπτυσσόμενες εταιρείες στον δρόμο προς την έξοδο από τη χώρα, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο νερό στον μύλο της ύφεσης. Αυτήν τη φορά, με τη... συνδρομή των "κόκκινων" συνδικαλιστών, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο μάρκετινγκ κινητής τηλεφωνίας "αναγκάζεται" να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Αιτία η απόλυση -προ μηνός- πέντε υπαλλήλων της, εκ των οποίων οι δύο ήταν μέλη του ΠΑΜΕ. Εξ αυτού του λόγου ξεκίνησαν οι... περιπέτειες της εταιρείας.
Πρόκειται για την "Internet q", η οποία από το 2000 που ιδρύθηκε είχε ραγδαία ανάπτυξη, δημιούργησε γραφεία στο Λονδίνο, επεκτάθηκε και σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2010 μπήκε στο αγγλικό χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ και μέσα σε 8 μήνες η κεφαλαιοποίησή της έχει φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Πριν από έναν χρόνο, συνολικά ο όμιλος απασχολούσε 50 εργαζόμενους, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει τους 135, με τους 90 να δουλεύουν στην Ελλάδα. Και ιδού το οξύμωρο.
Μια εταιρεία που τους τελευταίους μήνες -εν μέσω οικονομικής κρίσης- προχώρησε σε δεκάδες προσλήψεις υπαλλήλων, επειδή έκανε το... λάθος και απέλυσε 5 εργαζόμενους για λόγους "αποδοτικότητας", όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της, απειλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από συνδικαλιστές με παύση εργασιών, με αποτέλεσμα να... ωθείται από τους ξένους επενδυτές της προς την έξοδο από τη χώρα, όπου, όπως λένε οι ίδιοι, οι συνθήκες εργασίας διέπονται από κανόνες και νόμους που ακολουθούνται.
"Σημαντικό" ρόλο στα περιστατικά έπαιξε και η αστυνομία, αφού, σύμφωνα με καταγγελίες των υπευθύνων της εταιρείας, παρά την ειδοποίηση που προηγήθηκε της απεργίας, προκειμένου οι αστυνομικοί να επέμβουν για να μην εμποδίζονται οι εργαζόμενοι που θέλουν να δουλέψουν, εκείνοι περιορίστηκαν στον να βρίσκονται στον χώρο ως απλοί παρατηρητές, συνήθως μέσα στο περιπολικό για να... απολαμβάνουν τη δροσιά του κλιματιστικού.
Με την "ανοχή" της αστυνομίας
Δεν άφηναν τους εργαζόμενους να δουλέψουν
Συμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κωνσταντίνο Κορλέτη, "όλα ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα όταν αποφασίσαμε να απολύσουμε 5 εργαζόμενους που δούλευαν στον τομέα του software, όχι για λόγους περικοπών -άλλωστε το τελευταίο διάστημα κάναμε πολλές προσλήψεις-, αλλά καθαρά κατόπιν αξιολόγησης της προσωπικής τους απόδοσης".
"Μετά από αυτό", συνεχίζει ο κ. Κορλέτης, "μάθαμε ότι οι δύο εξ αυτών είναι μέλη του ΠΑΜΕ και προ δύο εβδομάδων ζήτησαν να μας δουν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Τεχνικών Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών Νοτίου Αττικής και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Ετσι και έγινε. Μας ζήτησαν να ανακαλέσουμε τις απολύσεις, αλλά τους εξηγήσαμε τους λόγους των απομακρύνσεων και ότι δεν μπορούμε να επαναπροσλάβουμε ανθρώπους που κατά την κρίση μας δεν κάνουν επαρκώς τη δουλειά τους".
Αποτέλεσμα ήταν τη Δευτέρα 18 Ιουλίου τα Σωματεία να προκηρύξουν απεργία για την επομένη, Τρίτη 19 Ιουλίου, όπου και μας "επισκέφθηκαν" μέλη του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία μας στην Κυψέλη και δεν άφηναν τους εργαζόμενους να μπουν μέσα, αν και στο σύνολό τους ήθελαν να δουλέψουν".
Το ίδιο σκηνικό, σύμφωνα με τον κ. Κορλέτη, επαναλήφθηκε και την προηγούμενη Τετάρτη όταν προκηρύχθηκε νέα απεργία για την επομένη, Πέμπτη 28 Ιουλίου. "Εμείς από το προηγούμενο... πάθημα νοικιάσαμε εκτάκτως γραφεία στο Κορωπί προκειμένου να μη σταματήσει η δουλειά μας", αναφέρει ο κ. Κορλέτης και συνεχίζει: "Παρότι είχαμε ειδοποιήσει την αστυνομία και είχαμε εισαγγελική παραγγελία για σύσταση προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, η αστυνομία απλά παρέστη δηλώνοντας ότι δεν εμπλεκόμαστε με το ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να μην αφήνουν και τους εργαζόμενους να μπουν στην εταιρεία και να δουλέψουν όπως στο σύνολό τους επιθυμούσαν". Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία και μεταξύ των θεμάτων είναι και τα συγκεκριμένα προβλήματα.
"Θα πρέπει να εξηγήσω στους ξένους επενδυτές που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πώς γίνεται να θέλουν οι εργαζόμενοι να εργαστούν και να μην μπορούν", επισημαίνει ο Κ. Κορλέτης, ενώ σημειώνει ότι δέχεται πιέσεις ώστε να κλείσουν τα γραφεία στην Ελλάδα και να μεταφερθεί η εταιρεία στο εξωτερικό, κάτι που θα είναι ολέθριο για το σύνολο των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα... προς αποφυγή για τη δημιουργία ανάπτυξης και κυρίως της περίφημης προσέλκυσης των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου