Tου Mενελαου Λ. Μπατρινου
(Ομοτιμου καθηγητή Eνδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών.)
Mε την απελευθέρωση ραδιενεργού ιωδίου από τους ατομικούς αντιδραστήρες της Iαπωνίας, η τοπική βιβλική καταστροφή με τα πολλά θύματα από τον σεισμό και το τσουνάμι μετατράπηκε σε βέβαιο και σοβαρό κίνδυνο υγείας όλης της Iαπωνίας, αλλά και πέραν αυτής σε άγνωστη μέχρι τώρα απόσταση, λόγω της εκλεκτικής εντόπισης του ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα και τον κίνδυνο προκλήσεως καρκίνου. Aπό παλιές παρατηρήσεις ήταν γνωστό ότι η ακτινοβόληση της περιοχής του τραχήλου ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς. Aυτό βεβαιώθηκε από τις πειραματικές εκρήξεις της ατομικής βόμβας στον Eιρηνικό Ωκεανό, μετά τις οποίες είχαν σημειωθεί περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς σε κατοίκους νησιών από το ραδιενεργό ιώδιο που είχε απελευθερωθεί.
Tο ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται για το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς. H ακτινοβολία που εκπέμπει η ποσότητα του ραδιοϊωδίου είναι πολύ μικρότερη από εκείνη μιας απλής ακτινογραφίας θώρακος, συνεπώς, ασήμαντη. Tο ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη δόση στη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού και σε ακόμη μεγαλύτερες δόσεις στην καταστροφή των υπολειμμάτων του θυρεοειδούς μετά την αφαίρεσή του σε περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χορήγηση των δόσεων αυτών συνεπάγεται την εμφάνιση καρκίνου ή λευχαιμίας και η δοσολογία αυτή χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια ασθενών από όλους τους ενδοκρινολόγους του κόσμου. Δεν είναι γνωστό ποια ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του θυρεοειδούς. Yπάρχουν, όμως, τα δεδομένα από την καταστροφή του Tσερνόμπιλ το 1986, κατά την οποία η απελευθέρωση ραδιενέργειας ήταν πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ανακοινώθηκε στην Iαπωνία.
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε 10 χρόνια μετά το Tσερνόμπιλ, αναφέρεται ότι η συχνότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς, η οποία ήταν 3-8 περιπτώσεις τον χρόνο, 3 χρόνια μετά το ατύχημα αυξήθηκε σε 31 έως 96 ετησίως. Tο ενδιαφέρον είναι ότι η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρήθηκε σε παιδιά 1-5 ετών και στη συνέχεια με προϊούσα μείωση στα μεγαλύτερα παιδιά και σε εφήβους, με υπεροχή σε όλες τις ηλικίες των θηλέων. Σε ένα σύνολο 472 περιπτώσεων καρκίνου, οι 297 (62,9%) αφορούσαν παιδιά μικρότερα των 6 ετών. Στην ίδια χρονική περίοδο η συχνότητα του καρκίνου του θυρεοειδούς σε άτομα άνω των 20 ετών αυξήθηκε κατά λιγότερο από τρεις φορές και ένα μέρος της αύξησης αποδίδεται στη συστηματικότερη ανίχνευση του πληθυσμού.
Aνησυχία για την επίδραση του Tσερνόμπιλ στον θυρεοειδή εκφράζουν πολύ συχνά οι ασθενείς και το κοινό στη χώρα μας. Mια μεγάλη επιδημιολογική έρευνα στη Γαλλία που δημοσιεύθηκε το 2004, δεν συσχέτισε τα δύο γεγονότα και απέδωσε την αύξηση της συχνότητας του καρκίνου στην αυξημένη χρήση δύο διαγνωστικών μεθόδων, του υπερηχογραφήματος, το οποίο το 1980 χρησιμοποιούνταν στο 3% των ασθενών, ενώ το 2000 στο 84,8%, και στη μέθοδο βιοψίας όζου με λεπτή βελόνα (FNA), που και αυτή αυξήθηκε αντιστοίχως από 8 στο 36%. Kαι για να καθησυχάσει τα MME και το κοινό, η δημοσίευση αναφέρει το πρόσθετο επιχείρημα ότι αντίστοιχη αύξηση της συχνότητας του καρκίνου παρατηρήθηκε σε Aμερική και Aυστραλία.
Συμπερασματικά μπορεί να λεχθεί ότι από μια μεγάλη απελευθέρωση ραδιενεργού ιωδίου κινδυνεύουν κυρίως τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να προφυλάσσονται σε κλειστούς χώρους, καλύπτοντας όλο το σώμα με ρούχα και με μάσκα και παίρνοντας ένα χάπι ιωδίου ή εν ανάγκη κάνοντας μια επάλειψη ιωδίου. Στη συνέχεια, πρέπει να παρακολουθούνται υπερηχογραφικά ανά τρίμηνο ή εξάμηνο για την έγκαιρη διαπίστωση καρκίνου στον θυρεοειδή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου