Η βόρεια Αφρική είναι αυτή που για την ώρα σηκώνει το βάρος του κύματος προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Λιβύη, ανέφεραν χθες ανθρωπιστικές οργανώσεις, επαναλαμβάνοντας ωστόσο για μία ακόμα φορά ότι η Ευρώπη οφείλει να φανεί αλληλέγγυα προς την Ιταλία και τη Μάλτα, οι οποίες έχουν δεχτεί στο έδαφός τους χιλιάδες μετανάστες από την Τυνησία.
«Πάνω από 600.000 άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες. Η Τυνησία και η Αίγυπτος κρατούν τα σύνορά τους ανοιχτά, όπως και το Τσαντ, το Μάλι και άλλες χώρες», δήλωσε στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Ζαν Φιλίπ Σοζί.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από την πλευρά της, τόνισε τη σημασία της διάκρισης μεταξύ ατόμων που φεύγουν από τη Λιβύη για τον φόβο του πολέμου και των συνεπειών του και των οικονομικών μεταναστών από την Τυνησία, κυρίως νέων ανδρών χωρίς δουλειά που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. «Εχουμε επανειλημμένως απευθύνει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν αλληλεγγύη σε εκείνες που είναι στην πρώτη γραμμή εισόδου, κυρίως την Ιταλία και τη Μάλτα», είπε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Αντρέζ Μάχετσιτς.
Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την Αρμοστεία, περίπου 30.000 Λίβυοι, στην πλειονότητά του Βερβερίνοι, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή των Δυτικών Ορέων. Πέρασαν στην Τυνησία «όπου φιλοξενούνται από τις τοπικές κοινότητες, οι οποίες δείχνουν τεράστια γενναιοδωρία», επισήμανε ο Μάχετσιτς.
(Πηγές: Reuters, Γαλλικό)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου