ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, απορρίπτει τις αιτήσεις σύνδεσης για όποιον έχει... ελληνικό επίθετο.

Της Ιωαννας Φωτιαδη

«Η Γερμανία είναι ένας μυώδης άνδρας που δουλεύει και η Ελλάδα μια χοντρή κυρία που καπνίζει και πίνει ούζο». Με αυτήν την παραβολή Γερμανός καθηγητής έκανε οικονομική ανάλυση, γνωρίζοντας προφανώς ότι στο ολιγομελές μεταπτυχιακό φοιτούσε κι ένας Ελληνας. Για καχυποψία, ειρωνεία, ακόμα και φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού κάνουν λόγο όλο και περισσότεροι ομογενείς, καθώς οι διαστάσεις που πήρε η ελληνική κρίση έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Αποκορύφωμα των διακρίσεων υπήρξε η καταγγελία φοιτητών της Γερμανίας σχετικά με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία από τις αρχές του 2011 απορρίπτει τις αιτήσεις για σύνδεση συμβολαίου σε όποιον έχει... ελληνικό επίθετο. 

 «“Από πού είστε;” με ρώτησε ο υπάλληλος», περιγράφει ο 27χρονος Eλληνας φοιτητής στο Βερολίνο. «” Μην κάνετε αίτηση, τους τελευταίους δέκα Eλληνες αιτούντες τους απορρίψαμε”, μου απάντησε κουνώντας με νόημα το κεφάλι». Oντως η αίτησή του απορρίφθηκε. Τελικώς, για να αποκτήσει την πολυπόθητη σύνδεση έκανε αίτηση για χάρη του συμφοιτητής του από άλλη χώρα, η οποία έγινε αμέσως δεκτή. 

«Δεν φαίνεται, πάντως, να τους ενοχλεί το γεγονός ότι ο λογαριασμός τηλεφώνου στο όνομα του φίλου μου εξοφλείται από τον δικό μου λογαριασμό τραπέζης», επισημαίνει ο ίδιος. Το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε και σε μικρότερη φοιτητούπολη. «Απορρίφθηκε και η δική μου αίτηση και όταν ρώτησα τον υπάλληλο “γιατί;” με ειρωνεύθηκε», καταγγέλλει 25χρονος φοιτητής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, «μπλόκο» παλαιότερα είχε μπει σε αιτήσεις Πολωνών, Ρουμάνων και Βουλγάρων κατόπιν διαπίστωσης ότι εκμεταλλεύονταν τις νέες συνδέσεις τηλεφώνων για να προμηθεύονται ακριβές συσκευές και μετά μετακόμιζαν εκτός Γερμανίας. Ωστόσο, ο αποκλεισμός των Ελλήνων δεν στηρίζεται σε κάποιο γεγονός, αλλά στην εικασία-βεβαιότητα (!) ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. Η επίσημη, πάντως, απάντηση της εταιρείας είναι ότι η έγκριση ή μη μιας αίτησης προκύπτει αυτόματα από ένα λογισμικό που συνυπολογίζει κάποιες συντεταγμένες, όπως ηλικία, λογαριασμό τραπέζης κ. ά. Απίστευτο, όμως την επιστολή υπογράφει αρμόδια υπάλληλος με ελληνικό επίθετο!

Οι γλυκόπικρες, ωστόσο, ιστορίες που αναδεικνύουν το δημιουργηθέν κοινωνικό «στίγμα» δεν έχουν τέλος. «Οι συνάδελφοι μού έλεγαν χαριτολογώντας “κάνε περισσότερες εφημερίες, ώστε να ξεπληρώσεις το χρέος της χώρας σου”», αναφέρει ειδικευόμενος γιατρός στη Βόρεια Γερμανία. «Οι παλιοί μου φίλοι στο Μόναχο μου μιλούσαν για συνταξιούχους ταχυδρόμους με σύνταξη 3.000 ευρώ», περιγράφει η Β. Κ. Το χειρότερο δε, είναι «ότι δεν ήθελαν καν να ακούσουν τη δική μου άποψη». «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα λεφτά που δανείζουμε στην Ελλάδα» ήταν το θέμα ενός talk show, ενώ τον περασμένο Μάιο το σατιρικό περιοδικό «Titanic» διεξήγαγε δρώμενο στον πεζόδρομο της Φρανκφούρτης, όπου οι συντάκτες του περιοδικού έκαναν «έρανο» για τους φαληρισμένους Ελληνες καταγράφοντας την κατακραυγή των διερχομένων...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου