Η κατάρρευση του Ιντερνετ είναι αμφίβολη, το παγκόσμιο χάος αναβάλλεται και οι χάκερ μάς απειλούν λιγότερο από τις κυβερνήσεις και τους στρατούς.
Η έκθεση «Μείωση του Συστημικού Κινδύνου Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο», που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (www.oecd.org) και δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, είναι καθησυχαστική.
Οι συγγραφείς της συμπεραίνουν πως ελάχιστα γεγονότα που να σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμιο σοκ, κι αυτό κυρίως σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. μια φυσική καταστροφή).
Κι από αυτά, μόνο δύο γεγονότα θα μπορούσαν από μόνα τους να αποβούν καταστροφικά: Μια ενδεχόμενη επιτυχής επίθεση σε ένα από τα βασικά πρωτόκολλα του Ιντερνετ (που κρίνεται εξαιρετικά απίθανη) ή μια μεγάλης κλίμακας ηλιακή ανάφλεξη (μικρότερες συμβαίνουν περίπου κάθε 11 χρόνια). Ολα τα υπόλοιπα όπλα, π.χ. κακόβουλα προγράμματα, επιθέσεις DDoS (κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας), κατασκοπία, εγκληματικές δράσεις, χακτιβισμός κ.λπ., κρίνεται ότι θα έχουν σχετικά τοπικό και βραχύ αντίκτυπο.
Η διασπορά του φόβου ότι πολίτες, κυβερνητικές υπηρεσίες, υποδομές, βιομηχανίες και ολόκληρες κοινωνίες κινδυνεύουν μαζικά από τέτοιου είδους επιθέσεις, οφείλεται μάλλον στη ρητορική που χρησιμοποιείται από εταιρείες και κυβερνήσεις, οι οποίες κατατάσσουν όλα τα σχετικά περιστατικά στην ίδια κατηγορία, αυτή του «κυβερνοπολέμου».
Ο πραγματικός κυβερνοπόλεμος, εξηγούν οι ερευνητές, είναι ένα γεγονός με τα χαρακτηριστικά του αληθινού πολέμου, όταν διεξάγεται αποκλειστικά στον κυβερνοχώρο. Κι αυτό θεωρούν πως είναι κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί ποτέ. Πιο πιθανό θεωρούν ο όποιος επιτιθέμενος να συνδυάσει κυβερνο-επιθέσεις με τη χρήση συμβατικών όπλων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου