Η βρετανική οικονομία κινδυνεύει από το υπέρογκο χρέος των αλλοδαπών φοιτητών που σπουδάζουν σε αγγλικά πανεπιστήμια. Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές και οικονομολόγοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την βρετανική οικονομία, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το χρέος μόνο των φοιτητών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σπουδάζουν σε αγγλικά πανεπιστήμια, αυξήθηκε μέσα σε δυο χρόνια, από 50 σε 200 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να λάβουν δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων, το οποίο θα αρχίζουν να αποπληρώνουν όταν αποκτήσουν ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 21.000 λιρών (24.000 ευρώ). Όμως η διαδικασία αυτή της δανειοδότησης βάζει την βρετανική οικονομία σε κίνδυνο, αφού καταλήγει, όπως ισχυρίζονται οι οικονομολόγοι, να πληρώνει το ιδιο το αγγλικό κράτος για την φοίτηση των ξένων σπουδαστών.
«Ας μην παραβλέπουμε το ότι πολλοί εξ’ αυτών των σπουδαστών δεν θα φτάσουν ποτέ το όριο των 21.000 στερλινών που απαιτείται για την αποπληρωμή του δανείου»,
τονίζει ο Μπαχράμ Μπεκράντνια του Βρετανικού Ινστιτούτου Ανωτάτης Εκπαίδευσης. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η εισροή αλλοδαπών φοιτητών στο βρετανικό πανεπιστημιακό σύστημα ολοένα και αυξάνεται: δεν είναι τυχαίο πως το 2010 ο αριθμός των σπουδαστών από την ΕΕ αυξήθηκε κατά 7.6%.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου