Νέο κεφάλαιο στη στρατιωτική ιστορία της Αγγλίας και της Γαλλίας αποτελούν οι πρωτοφανείς συμφωνίες στενότατης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφησαν προχθες από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο. Οι δύο χώρες θα χρησιμοποιούν το ίδιο εργαστήριο για τους τακτικούς ελέγχους της αποτελεσματικότητας του πυρηνικού οπλοστασίου τους, θα μοιράζονται το ίδιο αεροπλανοφόρο, πότε αγγλικό και πότε γαλλικό, και θα ιδρύσουν κοινό αγγλογαλλικό εκστρατευτικό σώμα.
Οι συμφωνίες αυτές υπεγράφησαν υπό το κράτος της ανάγκης, καθώς αμφότερες οι όχθες της Μάγχης εφαρμόζουν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μέχρι σήμερα, η στενή συνεργασία Βρετανίας - Γαλλίας στα αμυντικά θέματα προσέκρουε στις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, ο ατλαντικός προσανατολισμός της Βρετανίας δεν ήταν πάντα ευπρόσδεκτος στη Γαλλία, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν βρισκόταν καν στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η διαφορά των συμφερόντων των δύο χωρών είχε καταγραφεί το 2003, όταν η Βρετανία συνέπραξε με τις ΗΠΑ για την εισβολή στο Ιράκ, ενώ η Γαλλία, υπό τον Ζακ Σιράκ, είχε ταχθεί εναντίον της επέμβασης.
Ολα αυτά αποτελούν παρελθόν, καθώς αναβιώνει το πνεύμα του Σεν Μαλό, της αγγλογαλλικής συμφωνίας συνεργασίας του 1998, η οποία την εποχή εκείνη δεν είχε αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Σήμερα, η συγκυρία της οικονομικής στενότητας υπαγορεύει άλλες λύσεις. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, η ουσία των συμφωνιών βρίσκεται στη «σύμπραξη των στρατιωτικών βιομηχανιών των δύο χωρών για να μοιραστεί το κόστος έρευνας και ανάπτυξης, και να αναδυθούν πρωταθλητές πανευρωπαϊκού επιπέδου».
Από το 2014, οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικές προσομοιώσεις της αποτελεσματικότητας του πυρηνικού οπλοστασίου τους σε εργαστήριο της Βουργουνδίας, στην κεντρική Γαλλία, υποστηριζόμενο από βρετανικό τεχνολογικό κέντρο. Παράλληλα, θα αναπτύσσουν από κοινού «τεχνολογία για τα πυρηνικά υποβρύχια», αν και η τεχνολογία αυτή δεν θα αφορά ούτε τα πυρηνικά όπλα των υποβρυχίων ούτε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τους. Θα αναπτύξουν από κοινού τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενδιάμεσου ύψους καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για το πεδίο της μάχης και πυραύλους του ναυτικού.
Από το 2016, η Βρετανία θα αποκτήσει αεροπλανοφόρο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου θα υποστηρίζουν την προσγείωση και γαλλικών αεροσκαφών και αντιστρόφως, ενώ υπάρχει προοπτική για πολύ στενότερο συντονισμό των επιχειρήσεων των αεροπλανοφόρων προκειμένου να αποφευχθούν περιττά έξοδα. Παράλληλα, οι δύο χώρες θα διαπραγματεύονται από κοινού τα συμβόλαια ανταλλακτικών και συντήρησης των μεταφορικών τους αεροσκαφών, προκειμένου να πετυχαίνουν καλύτερους όρους. Το κοινό αγγλογαλλικό εκστρατευτικό σώμα θα μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές του ΝΑΤΟ, ενώ οι δύο χώρες θα διατηρήσουν τη δυνατότητα ανεξάρτητης στρατιωτικής δράσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου