Της Ιωαννας Φωτιαδη
Στα όρια των αντοχών τους βρίσκονται χιλιάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, που είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο. Η ανακοστολόγηση των φαρμάκων, οι εν γένει περικοπές, αλλά και τα χρέη του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς έχουν ως συνέπεια να περικόπτονται αναγκαίες παροχές προς τους θαλασσαιμικούς.
«Το κόστος των φαρμάκων αποσιδήρωσης που λαμβάνω καθημερινά είναι τετραπλάσιο του μισθού μου», εξηγεί η Α.Π. «Μέχρι πριν από έναν χρόνο αυτά τα έξοδα καλύπτονταν από το ταμείο μου, από τον Νοέμβριο του 2009, όμως, το ταμείο δεν πληρώνει». Τους πρώτους μήνες ο φαρμακοποιός έκανε τα «στραβά» ματιά και χορηγούσε στην 28χρονη κοπέλα από την Ανδρο τα απαραίτητα σκευάσματα. «Μετά από 6 μήνες, όμως, η υπομονή του, όπως ήταν λογικό, εξαντλήθηκε», εξηγεί η νεαρή ασθενής, που δύο φορές τον μήνα μεταβαίνει στην Αθήνα για μετάγγιση και ιατρική παρακολούθηση.
«Καλούμαστε πλέον να πληρώνουμε τα αναλώσιμα, τις συνοδευτικές εξετάσεις μας, αλλά και τα φάρμακα αυτά καθεαυτά αξίας χιλιάδων ευρώ» εξηγεί η πρόεδρος του ΠΑΣΠΑΣΜΑ (Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία) κ. Ιωάννα Μυρίλλα. «Από τις 3/8/2010 σύριγγες και πεταλούδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά και μας κοστίζουν από 150 έως 1.500 ευρώ μηνιαίως, δεν μας χορηγούνται προκειμένου να ανακοστολογηθούν». Μεταξύ των περικοπών και ο φυσιολογικός ορός, με τον οποίο διαλύονται πολλά από τα ενέσιμα φάρμακα. «Ακόμα πολλά φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά και viagra, εντάχθηκαν στη λίστα φαρμάκων life style και εξαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία», αναφέρει η κ. Μυρίλλα «όμως εμείς τα χρειαζόμαστε ως φάρμακα αντικατάστασης, επειδή μας λείπουν οι φυσιολογικές ορμόνες».
Βέβαια, το μεγαλύτερο κόστος έχουν τα φάρμακα αποσιδήρωσης και οι συνοδευτικές εξετάσεις (υπέρηχος ήπατος, ορμονικός έλεγχος, εξειδικευμένες εξετάσεις, αιματολογικές για τον κίνδυνο ηπατίτιδας) στις οποίες πρέπει κανονικά να υποβάλλονται κάθε έξι μήνες, αλλά με τα νέα δεδομένα «κόβονται».
Πριν από δύο εβδομάδες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι σταματά τη χορήγηση φαρμάκων στους θαλασσαιμικούς. Πολλοί εκ των πασχόντων έχουν πάρει δάνεια, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν την έκβαση αυτής της περιπέτειας, καθώς το ταμείο ισχυρίζεται ότι περιμένει την εκταμίευση των χρημάτων από το υπουργείο Οικονομικών, όπου το ζήτημα «μελετάται». Σε αντίστοιχη μοίρα βρίσκονται νεφροπαθείς και διαβητικοί. Υπενθυμίζεται, δε, ότι πολλοί εκ των ασθενών δεν έχουν εργασία, ζουν με επίδομα. «Οι γιατροί στο νοσοκομείο μου καταβάλλουν τα αδύνατα δυνατά για να μας κάνουν τις εβδομαδιαίες εξετάσεις αίματος, που και αυτές περικόπτονται», αναφέρει η Α.Π. «Στην Ελλάδα όλα επαφίενται στο φιλότιμο των ανθρώπων», καταλήγει.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου