74η η Ελλάδα στην κατάταξη ευκολίας καταβολής φόρων

Μια τυπική επιχείρηση πληρώνει σχεδόν τα μισά από τα εμπορικά κέρδη της σε φόρους, απασχολείται επί επτά εβδομάδες με φορολογικά θέματα και πραγματοποιεί πληρωμές φόρων κάθε 12 ημέρες.

Το διαχειριστικό βάρος για τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με τις φορολογικές διατάξεις είναι πολύ μεγάλο, γι΄ αυτό και πολλές χώρες προχώρησαν σε σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές στον επιχειρηματικό τομέα για να διευκολύνουν την καταβολή των φόρων, παρά τις επιπτώσεις της ύφεσης και την υποτονική ανάκαμψη, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη «Ρaying Τaxes 2011» που δημοσιεύθηκε από την ΡwC, τη World Βank και το ΙFC.

Η μελέτη εξετάζει τις οικονομίες 183 χωρών, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, και βρίσκει ότι τον περασμένο χρόνο 40 οικονομίες διευκόλυναν την καταβολή των φόρων.

Στις οικονομίες που περιλαμβάνονται στις μελέτες «Ρaying Τaxes» του 2006 και του 2011, ο χρόνος συμμόρφωσης μειώθηκε κατά μία εβδομάδα, το κόστος των φόρων μειώθηκε κατά 5% και ο αριθμός των πληρωμών κατά 4%. Γενικότερα, 90 οικονομίες μείωσαν τους φόρους στα εταιρικά κέρδη από το 2006.

Η Ελλάδα, παρ΄ όλο που ανέβηκε κατά δύο θέσεις από πέρυσι, εξακολουθεί να παραμένει χαμηλά στην κατάταξη ευκολίας καταβολής φόρων και καταλαμβάνει την 74η θέση, πίσω από χώρες όπως η Κροατία (42η), η Γεωργία (61η) και η FΥRΟΜ (33η). Η Κύπρος έχει την 32η θέση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που ανέβηκαν στην παγκόσμια κατάταξη επειδή βελτίωσαν τις διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων και απλοποίησαν γενικότερα τη διαδικασία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η μελέτη δείχνει ότι η καταβολή των φόρων είναι ευκολότερη για τις επιχειρήσεις των οικονομιών υψηλού εισοδήματος, οι οποίες έχουν χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση και μικρότερο διαχειριστικό κόστος. Αυτές οι οικονομίες τείνουν να έχουν πιο ώριμα φορολογικά συστήματα, λιγότερες διοικητικές επιβαρύνσεις και μεγαλύτερη χρήση της ηλεκτρονικής συναλλαγής με τις φορολογικές αρχές.

«Βέλτιστες πρακτικές, όπως η επιβολή ενός φόρου ανά πηγή εισοδήματος και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, μπορούν να απλοποιήσουν τη διαδικασία συμμόρφωσης που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις» δηλώνει ο Νeil Gregory, διευθυντής του τμήματος Παγκοσμίων Δεικτών και Ανάλυσης στο World Βank Group.

«Οι φόροι στα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνονται κάθε χρόνο, καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, προσπαθώντας να ενθαρρύνουν τους επενδυτές και να τονώσουν την ανάπτυξη» διευκρινίζει η Susan Symons, της ΡwC στην Αγγλία, αλλά επισημαίνει ότι και «η ελαχιστοποίηση του διαχειριστικού κόστους για συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις είναι επίσης σημαντική για τις επιχειρήσεις και υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για βελτίωση σε αυτόν τον τομέα».

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου