Διαγραφή βεβαιωμένων εσόδων 15,8 δισ. την περίοδο 2003 - 2009

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Στον πίθο των Δαναΐδων πέφτουν τα κρατικά έσοδα, ακυρώνοντας κάθε θυσία στην οποία υπόκεινται επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω της αναποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την είσπραξη τεράστιων οφειλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2003-2009 το Δημόσιο υποχρεώθηκε να διαγράψει βεβαιωμένα έσοδα ύψους 15,8 δισ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο του ποσού που απαιτείται σήμερα για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ που μας υποχρεώνει η τρόικα.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν την ικανότητα ή τη βούληση να μαζέψουν τους φόρους και εάν οι κυβερνήσεις δεν διέλυαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα είχαν αποφευχθεί: οι μειώσεις των 10.000 συμβασιούχων που ανακοινώθηκαν χθες, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους ΕΦΚ, όχι μόνο για το 2011 αλλά και αυτές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, δεδομένου ότι στην αποκαλυπτική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για κάθε 10 ευρώ που βεβαιώνει το κράτος εισπράττει μόλις τα έξι ευρώ και τα τέσσερα χάνονται στον πίθο των Δαναΐδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν το 2009 σε 89 δισ. ευρώ, από τα οποία τελικώς εισπράχθηκαν 50,5 ή ποσοστό 56,78%. Σημειώνεται ότι στα 89 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και το εισπρακτέο υπόλοιπο του προηγούμενου οικονομικού έτους (2008), το οποίο μεταφέρεται από έτος σε μέχρι να... διαγραφεί. Εάν μάλιστα το Δημόσιο μπορούσε να βάλει στα ταμεία του το εισπρακτέο υπόλοιπο των οικονομικών χρήσεων 2003-2009 που ξεπερνά τα 33 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ποσό που εκκρεμεί προς είσπραξη ανέρχεται στα 33,5 δισ. ευρώ και αφορά τα φορολογικά και τα μη φορολογικά έσοδα. Εάν μάλιστα συνυπολογισθούν και οι βεβαιωμένες οφειλές των τελωνείων που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, το ανείσπρακτο υπόλοιπο φθάνει τα 36,8 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα, ως προς τα φορολογικά έσοδα, το εισπρακτέο υπόλοιπο αφορά κυρίως:

- Τους άμεσους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

- Την έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων.

- Τους έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.

- Τον ΦΠΑ.

- Τις προσαυξήσεις, πρόστιμα και χρηματικές ποινές έμμεσων φόρων.

Ως προς τα μη φορολογικά έσοδα, το εισπρακτέο υπόλοιπο αφορά:

- Τα πρόστιμα και τις χρηματικές ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου