Της Ξενιας Kουναλακη
Αύριο το βράδυ στο Μέγαρο Συναυλιών (Konzerthaus) της βερολινέζικης Gendarmenmarkt βραβεύονται με το ίδιο βραβείο, το Quadriga, ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Moιάζει παράδοξη η επιλογή των δύο προσώπων.
Ο κύριος Παπανδρέου θα τιμηθεί επειδή απέτρεψε(;) τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο κύριος Σόιμπλε, ο οποίος το 1990 ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Χέλμουτ Κολ, επειδή έθεσε τα θεμέλια για μια επιτυχημένη(;) επανένωση των δύο Γερμανιών. Δέκα μέρες μετά την εμβληματική 3η Οκτωβρίου 1990, ο Σόιμπλε δέχθηκε δολοφονική επίθεση, που τον άφησε για πάντα καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι και εξακολουθεί να του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ανήμερα της εθνικής εορτής στη Γερμανία, η τελετή μοιάζει λίγο βιαστική, καθώς η ιστορία δεν έχει ακόμη κρίνει τη συνδρομή των δύο ανδρών στα επιτεύγματα που εγγράφονται στο βιογραφικό τους.
Είκοσι χρόνια μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών, η χώρα αγωνίζεται ακόμη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Δύσης και πάλαι ποτέ κομμουνιστικής Ανατολής. Παρά τη διοχέτευση 1,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ από την πρώην δυτική στην πρώην ανατολική Γερμανία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι οικονομικές και κοινωνικές διαφορές παραμένουν. Η ανεργία στο ανατολικό κομμάτι της χώρας είναι διπλάσια σε σχέση με το δυτικό, ενώ παράλληλα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της υπολείπεται κατά πολύ των πρώην Δυτικογερμανών. «Η σύγκλιση ανατολικής και δυτικής Γερμανίας δεν έχει ολοκληρωθεί», επισήμανε στην αρχή της εβδομάδας στο γαλλικό πρακτορείο ο Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ο οποίος πιστεύει ότι η ανατολική Γερμανία θα αργήσει πολύ να φτάσει στο οικονομικό επίπεδο της δυτικής.
Στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, υπάρχει μια φράση που ενοχλεί σφόδρα τον διάδοχό του στη δεύτερη κυβέρνηση Μέρκελ, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η εγκατάλειψη του γερμανικού μάρκου προς όφελος του ευρώ ήταν μια από τις υποχωρήσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την επανένωση των δύο Γερμανιών», αναφέρεται στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου του Στάινμπρουκ. Ο Σόιμπλε απορρίπτει τον ισχυρισμό μετά βδελυγμίας στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel. «Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο παζάρι», δηλώνει. Εξίσου κατηγορηματικός όμως είναι ο Στάινμπρουκ, ο οποίος διατείνεται ότι η πληροφορία έχει διασταυρωθεί δεκάδες φορές από Γάλλους πολιτικούς, που είχαν συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις το 1990.
Πολλοί Γερμανοί είδαν να επιβεβαιώνεται ο χειρότερος εφιάλτης τους όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ολο και περισσότεροι άρχισαν να νοσταλγούν το σκληρό γερμανικό μάρκο, παραβλέποντας το γεγονός πως το αδύναμο ευρώ βοήθησε στη ραγδαία αύξηση των γερμανικών εξαγωγών. Η κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν βοήθησε με τη στάση της τους πολίτες της χώρας να συνειδητοποιήσουν πως η Γερμανία ήταν και είναι η πλέον ευνοημένη από την ΟΝΕ. «Οι Ελληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, εμείς κάνουμε αιματηρές θυσίες επί πολλά χρόνια και τώρα μας ζητούν να στηρίξουμε τη χρεοκοπημένη τους οικονομία», ήταν η καραμέλα του «κίτρινου» Τύπου, αλλά και αρκετών Γερμανών πολιτικών ενόψει κρίσιμων τοπικών αναμετρήσεων την περασμένη άνοιξη.
Τώρα που η Ελλάδα υιοθετεί πολύ σκληρότερα μέτρα και προσπαθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις–σοκ, η Γερμανία σπεύδει να επιβραβεύσει τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, χωρίς να γνωρίζει την έκβαση του «ελληνικού δράματος», όπως βαφτίστηκε από πολλές γερμανικές εφημερίδες.
Μήπως και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση του Βερολίνου υπήρξε σπασμωδική; Τα εύσημα μπορούν να περιμένουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου