«Πάντα ήθελα να τρέξω στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, ακόμη και τώρα που είμαι 63 ετών. Είναι η κατάλληλη συγκυρία, αφού συμπίπτει με τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα», λέει η Κάθριν Σουίτζερ, η πρώτη γυναίκα που, το 1967, έλαβε μέρος επίσημα στον μαραθώνιο της Βοστόνης, σε πείσμα όσων έλεγαν ότι ο γυναικείος οργανισμός είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει τέτοια καταπόνηση. Ινδαλμά της ήταν η Ρομπέρτα Γκιμπ, η οποία την προηγούμενη χρονιά είχε μπει κρυφά στην κούρσα λίγο μετά την εκκίνησή της και κατάφερε να τερματίσει.
Η συμμετοχή της Σουίτζερ στον αγώνα ήταν επίσημη μεν, παράνομη δε, αφού κατάφερε να πάρει τον αριθμό της προσποιούμενη ότι ήταν άντρας. Αναγκαστικά, μάλιστα, απέκρυψε το μικρό της όνομα και χρησιμοποίησε αρχικά, ενώ τις ιατρικές εξετάσεις δεν τις έκανε με τους υπόλοιπους δρομείς.
Ο αγώνας πάντως δεν κύλησε ομαλά για την ίδια, αφού μόλις στο έκτο χιλιόμετρο της διαδρομής και αφού έβγαλε το φούτερ και έλυσε τα μαλλιά της, έγινε αντιληπτή από έναν κριτή του αγώνα. Ο κριτής όρμησε στον δρόμο και προσπάθησε να την τραβήξει λέγοντάς της «φύγε από τον αγώνα μου». Δυστυχώς για αυτόν, τη Σουίτζερ ακολουθούσε ο φίλος της, Τομ Μίλερ, ο οποίος ήταν πρωταθλητής της σφυροβολίας και συμμετείχε στον αγώνα. Μόλις αντιλήφθηκε το περιστατικό, ο Μίλερ όρμησε στον κριτή, τον σήκωσε στον αέρα και τον πέταξε στο έδαφος.
Χειροκροτήματα
Η Σουίτζερ συνέχισε τον αγώνα χειροκροτούμενη από τους θεατές και τερμάτισε σε χρόνο 4 ώρες και 20 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά η επίδοσή της δεν καταχωρίστηκε ποτέ στα επίσημα αποτελέσματα και το περιστατικό, μαζί με τη συμμετοχή της, θα είχε ξεχαστεί αν δεν υπήρχαν οι φωτογράφοι που απαθανάτισαν την προσπάθεια του κριτή να τη βγάλει από την κούρσα. Οι φωτογραφίες έκαναν τον γύρο του κόσμου με αποτέλεσμα να ενταθεί η πίεση προς τους διοργανωτές του μαραθωνίου να επιτρέψουν τη συμμετοχή γυναικών, κάτι που έγινε για πρώτη φορά το 1972.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου