Φοιτητική καινοτομία έστω και χωρίς τα απαραίτητα

Αφιερωμένο στους ΑΡΧΙΚΟΠΡΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΟΠΑΤΕΡΕΣ-ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ και στους "καθηγητάδες" που τους "εκτρέφουν"

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑ

Καινοτομία δεν παράγουν τα Πανεπιστήμια, αλλά οι φοιτητές. Ακόμα και όταν τα μέσα είναι ανύπαρκτα.

Τους γνώρισα στους διαδρόμους του Ιmagine Cup 2010 στη Βαρσοβία. Οι LifeΡlant, φοιτητική ομάδα από το Ακαπούλκο του Μεξικού, προκρίθηκαν στους τελικούς της Πολωνίας δημιουργώντας ένα λογισμικό που βοηθά στην καταπολέμηση της μαλάριας. Τέσσερις ηλεκτρολόγοι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών:

Ο Οσκαρ Βέγκα, 25 χρονών, άλλαξε δεκάδες δουλειές για να καταφέρει να πληρώσει τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο,

Ο Μιγκέλ Γκιλ, 21 ετών, ζούσε από εμβάσματα που του έστελναν τα αδέλφια του από τις ΗΠΑ,

Η Γκαμπριέλα Σιλβέστρε, 21 χρονών, και ο Εντγκαρ Εσπινόζα, 22 ετών, απέκτησαν πρόσφατα το πρώτο τους λάπτοπ.

Ολοι τους έφθασαν στην Πολωνία ταξιδεύοντας για πρώτη φορά με αεροπλάνο. «Εργαζόμουν σε φούρνο κάθε πρωίκερδίζοντας 3 ευρώ τη μέρα- και ως παρκαδόρος το μεσημέρι για να μπορέσω να σπουδάζω το βράδυ» είπε ο Οσκαρ. Χαμογελούσε. «Δεν ήταν λίγες οι φορές που κοιμήθηκα στο μάθημα, ακόμα και στο τιμόνι» διευκρίνισε.

Επειδή σπούδαζαν σε δύο διαφορετικά πανεπιστήμια, ανέπτυξαν την εφαρμογή τους μέσα από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Live Μeeting και το facebook, δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Ποτέ δεν συναντήθηκαν όλοι μαζί, παρά μόνο την ημέρα των εθνικών τελικών του Μεξικού. Λόγω απόστασηςτα πανεπιστήμια απείχαν 3 ώρες με το αυτοκίνητο και 6 με το λεωφορείο- κάποιοι χρειαζόταν να ταξιδεύουν μια ολόκληρη μέρα για να δουλέψουν στο εργαστήριο.

Καινοτομία με όλα τα μέσα ήταν το σύνθημα και των Μαλτέζων, ΜyDerm, που έφθασαν στη Βαρσοβία χωρίς συνοδό από το πανεπιστήμιό τους, λόγω του κόστους. Η εφαρμογή τους, λογισμικό σύνδεσης δερματολόγων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου με νοσοκομεία της Δύσης μέσω της τηλε-εργασίας. «Αναπτύξαμε την εφαρμογή μας μέσω Skype» είπε ο 22χρονος Στεφάν Λία εξηγώντας ότι λόγω χρόνου και απόστασηςένα από τα μέλη έμενε στο γειτονικό νησί Γκόζο- οι τέσσερις «έχτιζαν» την εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο κάνοντας chat από τα λάπτοπ και τα κινητά τους.

Αν ακόμα αναρωτιέστε γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε καινοτομία... Δεν είναι τα μέσα. Ούτε τα πανεπιστήμια. Είναι θέμα κινήτρων; Ας απαντήσουν οι φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου