International Herald Tribune
Στο Πακιστάν η απουσία λειτουργικού φορολογικού συστήματος καλλιεργεί κάτι πολύ πιο απειλητικό: μια ακραία ανισότητα στην πακιστανική κοινωνία, καθώς ο πλούτος των ισχυρότερων μελών της δεν αναδιανέμεται και δεν χρησιμοποιείται για το δημόσιο συμφέρον.
Η μέση περιουσία των Πακιστανών βουλευτών είναι 900.000 δολάρια, με τους πλουσιοτέρους εξ αυτών να ελέγχουν 37 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πακιστανικού Ινστιτούτου Νομικής Ανάπτυξης και Διαφάνειας.
Ενώ τα φορολογικά έσοδα του Πακιστάν βρέθηκαν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας, τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης Βουλής. Υστερα από ένα μήνα αναζήτησης ανάλογων στοιχείων για τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Πακισταν, η αρμόδια επιτροπή δεν πήρε καμία απάντηση και οι εκπρόσωποι των δύο πολιτικών δήλωσαν πως δεν διέθεταν τα αναγκαία στοιχεία.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος κερδίζει περισσότεα από 3.488 δολάρια ετησίως πρέπει να καταβάλλει φόρους. Ελάχιστοι το κάνουν όμως, Από τα 170 εκατ. Πακιστανούς, το ποσοστό εκείνων που καταβάλλουν φόρους εισοδήματος είναι μικρότερο του 2%.
Η φοροδιαφυγή είναι σε μεγάλο βαθμό νόμιμη, ιδιαιτέρως για τους πλούσιους. Βάσει νόμου που ψηφίστηκε τη δεκαετία του 1990, οι αρχές δεν δικαιούνται να διεξάγουν έρευνες για χρήματα που έχουν μεταβιβαστεί από το εξωτερικό. Ο νόμος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη νομιμοποίηση παράνομου χρήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου