Απο την Πεννυ Μπουλουτζα
Aπλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες παραμένουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους και ζητούν από την Πολιτεία την οριστική λύση του προβλήματος χρηματοδότησης του προγράμματος.
Σήμερα, λειτουργούν περί τις 1.200 μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» περίπου 3.700 άτομα –η συντριπτική πλειονότητα των οποίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου–, που εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση σχεδόν 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Την ευθύνη του «Βοήθεια στο σπίτι» έχει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται από τις δημοτικές και αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων.
Οπως εξήγησε ο κ. Γιάννης Αθανασίου, μέλος Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων νομού Λευκάδας στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το πρόγραμμα αναπτύχθηκε σε τρεις διαφορετικές φάσεις και για τον λόγο αυτό εντάχθηκε διαδοχικά και στα πρώτα τρία Κοινοτικά Προγράμματα Στήριξης. Με τη λήξη της «τελευταίας» περιόδου συγχρηματοδότησης (από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους) άρχισαν να καταγράφονται οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν ζητήσει επανειλημμένως την τακτική, χωρίς ασυνέχειες, κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος, την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου (καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ), καθώς και τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο σπίτι» και κοινωνικών υπηρεσιών στους ΟΤΑ με ένταξη των ίδιων των εργαζομένων σε αυτές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία τους και την προϋπηρεσία τους.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου