Ειρήνη, η εύθραυστη αρµονία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αφιέρωσε τη ζωή της στην προώθηση της µη βίας ως λύσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Η Τζην Ζαρού, χριστιανή Παλαιστίνια του δόγµατος των Κουακέρων και κάτοικος Ραµάλας, τιµήθηκε χθες µε το σουηδικό βραβείο «Αννα Λιντ».

«Η θλίψη µας σήµερα είναι βαθιά, όµως θα επιστρέψει ξανά και ξανά αν δεν απαντήσουµε οικοδοµώντας έναν καλύτερο κόσµο», είχε πει η Ζαρού σε πρόσφατη οµιλία της. «Ας δουλέψουµε για τη δικαιοσύνη ώστε να µπορέσουµε να οικοδοµήσουµε ειρήνη», είχε προσθέσει, αφού προηγουµένως είχε εξηγήσει «τι είναι ειρήνη»:

«Ειρήνη είναι µια κατάσταση σεβασµού, συνεργασίας και ευηµερίας.

Ειρήνη είναι η παρουσία κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ειρήνη είναι η απουσία πολέµου, φτώχειας, πείνας και καταπίεσης.

Ειρήνη είναι η ελευθερία από τις αρρώστιες. Είναι εργασία και υγεία.

Ειρήνη είναι ελπίδα για το µέλλον µας και για το µέλλον όλων των παιδιών του Θεού και του κόσµου του Θεού.

Ειρήνη είναι όταν δεν φοβόµαστε να συγκεντρωθούµε, να λατρέψουµε, να εργαστούµε, να δηµοσιεύσουµε και να πούµε την αλήθεια ακόµη και στους ισχυρούς.

Ειρήνη είναι Σαλάαµ, ευηµερία για όλους, ισότητα και σεβασµός των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Ειρήνη είναι όταν όλοι αισθάνονται ότι είναι αποδεκτοί, χωρίς φραγµούς λόγω ηλικίας, τάξης, φύλου, φυλής, θρησκείας ή εθνικότητας.

Ειρήνη είναι δράση, δυναµική και θετική.

Ειρήνη είναι αυτή η εύθραυστη αρµονία που κουβαλάει µαζί της την εµπειρία του αγώνα, την αντοχή στα βάσανα και τη δύναµη της αγάπης».

Η Τζην Ζαρού γεννήθηκε το 1940 στη Ραµάλα της Παλαιστίνης, που βρισκόταν τότε υπό βρετανική εντολή. Μεγάλωσε τρία παιδιά και επτά εγγόνια υπό στρατιωτική κατοχή. Δίδαξε για πολλά χρόνια στο σχολείο των Κουακέρων της Ραµάλας, έγραψε βιβλία και έκανε οµιλίες υπέρ της µη βίας.
Βραβεύθηκε «επειδή εργάσθηκε ακάµατα για να οικοδοµήσει µια κουλτούρα ειρήνης και για να υπερασπιστεί το δικαίωµα όλων των Ανθρώπων σε µια αξιοπρεπή και δίκαιη ζωή», υπογράµµισε η επιτροπή του Ιδρύµατος για τη Μνήµη της Αννας Λιντ, της δηµοφιλέστατης σουηδέζας υπουργού Εξωτερικών που µαχαιρώθηκε µέχρι θανάτου στα 46 της από έναν ανισόρροπο σ ένα πολυκατάστηµα στο κέντρο της Στοκχόλµης. Με το βραβείο που θεσπίστηκε στη µνήµη της το 2004 τιµώνται «κυρίως γυναίκες και νέοι (…) που στην καθηµερινή ζωή τους έχουν το θάρρος να πολεµούν την αδιαφορία, τις προκαταλήψεις, την καταπίεση και τις αδικίες για να προωθούν µια ζωή ευχάριστη για όλους, µε σεβασµό των δικαιωµάτων του Ανθρώπου». Εχει ήδη απονεµηθεί σε προσωπικότητες όπως η ισραηλινή δηµοσιογράφος Αµίρα Χας ή ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάµεντ Νασίντ και συνοδεύεται από χρηµατικό έπαθλο 150.000 κορωνών (16.000 ευρώ).

«Το βραβείο αυτό µε ενθαρρύνει να συνεχίσω, να µην εγκαταλείψω τη στιγµή που όλα αυτά για τα οποία πολεµήσαµε καταρρέουν», δήλωσε η Ζαρού.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου