Tου Πετρου Παπακωνσταντινου
Παγκόσμια κατακραυγή προκαλεί η φονική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον των έξι σκαφών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη λωρίδα της Γάζας – επιδρομή που εκδηλώθηκε στα διεθνή ύδατα και αποτελεί ενέργεια διεθνούς πειρατείας στον ακρότατο βαθμό ωμότητας
Πριν από ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση Ολμερτ - Μπάρακ προκάλεσε πολιτικό Βατερλώ του Ισραήλ με τον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας, ο οποίος χαρακτηρίστηκε έγκλημα πολέμου από την εξεταστική επιτροπή του ΟΗΕ, της οποίας προήδρευε ένας Νοτιοαφρικανός... Εβραίος και μάλιστα σιωνιστής, ο διεθνούς φήμης δικαστής Γκόλντστοουν. Χθες, η κυβέρνηση Νετανιάχου με υπουργό Αμυνας και πάλι τον αμετακίνητο Μπάρακ (ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της... Σοσιαλιστικής Διεθνούς!) οδήγησε το κράτος του Ισραήλ σε πολιτικό «Τιτανικό», επιστρατεύοντας φονική βία εναντίον ειρηνικών ακτιβιστών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ευρωβουλευτές, μια κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης, ένας πρώην αρχιεπίσκοπος των Καθολικών και μια ηλικιωμένη Ισραηλινή, που επιβίωσε του ναζιστικού Ολοκαυτώματος για να κινδυνεύσει από το πολεμικό ναυτικό του δικού της κράτος.
Το τίμημα που θα εισπράξει το Ισραήλ θα υπερβεί κατά πολύ τις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Το ρήγμα που είχε ήδη ανοίξει με την παραδοσιακή του σύμμαχο, την Τουρκία, έγινε τάφρος γεμάτη αίμα. Το κύρος του Ερντογάν εκτοξεύθηκε κατακόρυφα στα μάτια των Αράβων, κάτι που συνέβη και με τις μετοχές των πιο αδιάλλακτων αντιπάλων του Ισραήλ, όπως το Ιράν, η Συρία, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Αντίθετα, σε δεινή θέση βρίσκονται τα συνεργάσιμα καθεστώτα της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, τα οποία θα πιεστούν να αλλάξουν πολιτική έναντι του Ισραήλ, όπως υποδηλώνουν και οι χθεσινές δηλώσεις του Αιγύπτιου γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.
Ισχυρή θα είναι η πίεση στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να διακόψει κάθε διαπραγμάτευση με το Ισραήλ και να γεφυρώσει το ρήγμα με τη Χαμάς. Αμεση διαγράφεται η απειλή να ξεσπάσει τρίτη Ιντιφάντα, αυτή τη φορά μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, με γενικευμένη εξέγερση των Αράβων Ισραηλινών, όπως έδειξε ο χθεσινός ξεσηκωμός στη Χάιφα-ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται ο μεγάλου κύρος Αραβας Ισραηλινός διανοούμενος, Ραέντ Σάλαχ.
Τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα θέτουν σε δεινή δοκιμασία τις σχέσεις του Ισραήλ με τη Δύση. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κράτος που λειτουργούσε επί δεκαετίες ως χωροφύλακας των αμερικανικών συμφερόντων εξελίσσεται σε μεγάλο μπελά, που ανατινάζει τις γέφυρες τις οποίες μοχθεί να οικοδομήσει ο Μπαράκ Ομπάμα με τον αραβικό κόσμο. Στα μάτια της Ευρώπης, η πολιτική του Ισραήλ δηλητηριάζει τις σχέσεις με τις πολυπληθείς μεταναστευτικές, μουσουλμανικές κοινότητες. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ενταθεί η πίεση για μέτρα ουσιαστικής πίεσης προς το Ισραήλ, όπως θα ήταν ο διπλωματικός οστρακισμός του και η διακοπή κάθε οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας μέχρις ότου αρθεί ο φονικός αποκλεισμός της Γάζας, παγώσουν οι εποικισμοί στη Δυτική Οχθη και αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967.
Την προπερασμένη Κυριακή, η «Καθημερινή» δημοσίευσε συνέντευξη που μου παραχώρησε ο διακεκριμένος Αμερικανός πανεπιστημιακός Τζον Μιρσχάιμερ, ο οποίος δήλωσε: «Το Ισραήλ βαδίζει στον δρόμο της εθνικής αυτοκτονίας με την επιλογή να μη δεχθεί τη λύση των δύο κρατών... Θα βαδίσει στα χνάρια της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής κι αυτό θα είναι το τέλος του εβραϊκού κράτους». Ολα δείχνουν ότι, δυστυχώς, είχε δίκιο.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου