Του JOSCHKA FISCHER / Suddeutsche Zeitung
Αυτό τον μήνα η Ε.Ε. αντίκρισε την άβυσσο της ιστορικής της αποτυχίας. Στο προσκήνιο οι διαβουλεύσεις αφορούσαν τη σταθεροποίηση της Ελλάδας και του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά το ουσιαστικό θέμα ήταν "διάσωση τραπεζών, μέρος β'". (...)
Στο μέλλον πρέπει να τεθεί το ερώτημα, πόσα χρέη και πόσες περιπτώσεις στήριξης είναι πρόθυμες να επωμιστούν οι δυτικές δημοκρατικές κοινωνίες, προτού η κρίση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση των δυτικών δημοκρατιών. Μάλλον, όχι πλέον πάρα πολλές. (...)
Οι δυτικές κοινωνίες όπως και οι ανερχόμενες δυνάμεις είναι σήμερα πολύ πλουσιότερες απ' ό,τι στον Πρώτο Παγκόσμιο, αλλά η ύπαρξη πυρηνικών αποκλείει πλέον μια προοπτική νέου παγκόσμιου πολέμου μεταξύ ισχυρών. (...)
Αυτή η μεταμοντέρνα παγκόσμια κρίση δεν θα αποβεί ολικώς καταστροφική, όμως όλα δείχνουν ότι θα είναι μακροχρόνια και πως εκρήξεις, όπως της Ελλάδας και του ευρώ, θα έπονται περαιτέρω διαβρωτικές εξελίξεις: πληθωρισμός, στασιμότητα και αναταραχές μέσα στις δυτικές κοινωνίες. (...)
Οι μεταμοντέρνες κρίσεις προκαλούν μεταμοντέρνους κινδύνους: διάλυση, κενά εξουσίας και οικονομική κατάρρευση. (...)
Παρακολουθώντας τις κινήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το ερώτημα, εάν έχουν συνειδητοποιήσει το ύψος του τιμήματος το οποίο παίζουν επί του παρόντος στη ρουλέτα της Ιστορίας. Το γεγονός ότι η παρούσα παγκόσμια κρίση είναι μεταμοντέρνα, δεν την καθιστά λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου