Ιδιαίτερα προνομιακή μεταχείριση απολάμβανε ο Αδόλφος Χίτλερ όταν βρέθηκε στη φυλακή το 1924, όπως προκύπτει από έγγραφα των αξιωματούχων της φυλακής Λάντσμπεργκ, κοντά στο Μόναχο, όπου κρατούνταν. Μεταξύ άλλων αποκαλύπτεται ότι του επιτρεπόταν να δέχεται επισκέψεις από εκατοντάδες άτομα, πολλές φορές χωρίς επιτήρηση, ενώ στα 35α γενέθλιά του έκανε πάρτι με 35-40 καλεσμένους.
Τα 500 έγγραφα βρίσκονταν επί δεκαετίες ξεχασμένα μέσα σε μια στοίβα βιβλίων που είχε αγοράσει τη δεκαετία του 1970 ένας άνδρας από τη Νυρεμβέργη. Μετά τον θάνατό του, τα ανακάλυψε ο 55χρονος γιος του. Υστερα από εξετάσεις που απέδειξαν τη γνησιότητά τους, πρόκειται να δημοπρατηθούν στις 2 Ιουλίου από τον βαυαρικό οίκο δημοπρασιών του Βέρνερ Μπέρινγκερ, με τιμή εκκίνησης τα 25.000 ευρώ.
Αν και μόνο ένα από τα έγγραφα υπογράφεται από τον ίδιο τον Χίτλερ και σε γενικές γραμμές περιέχουν ήδη γνωστές πληροφορίες, ανοίγουν ένα ενδιαφέρον παράθυρο στις πρώτες ημέρες του στην ηγεσία του ναζιστικού κινήματος. Ο Χίτλερ φυλακίστηκε στη Λάντσμπεργκ μετά την αποτυχημένη απόπειρα να καταλάβει την εξουσία με το διαβόητο «πραξικόπημα στην μπιραρία», στο Μόναχο. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκισης, αλλά έμεινε μόνο εννέα μήνες στη φυλακή.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η δεξιά πολιτική του και ο γερμανικός εθνικισμός τού χάρισαν αρκετούς φίλους στο γερμανικό κατεστημένο, συμπεριλαμβανομένου του ήρωα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ΕρικΛούντεντορφ. Φαίνεται πως ο πρώσος στρατηγός είχε επισκεφτεί αρκετές φορές τον Χίτλερ στη φυλακή, χωρίς επιτήρηση και για όση ώρα ήθελε.
« Η παραμονή του στη φυλακή έμοιαζε περισσότερο με διακοπές » λέει ο κ. Μπέρινγκερ. Βρέθηκαν 300-400 κάρτες επισκεπτών, πέραν του πάρτι που έκανε για τα γενέθλιά του στις 20 Απριλίου του 1924, μόλις 19 ημέρες μετά την είσοδό του στη φυλακή. Η προνομιακή μεταχείριση δεν ήταν τυχαία. Ο διευθυντής της φυλακής ΟτοΛέιμπολντ έγραψε σε ένα από τα έγγραφα ότι ο Χίτλερ ήταν πάντοτε « λογικός, συνετός, ταπεινόφρων και ευγενής με όλους, κυρίως με τους αξιωματικούς της φυλακής ». Αν και πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στη φυλακή γράφοντας το μανιφέστο του «Ο αγών μου», στο οποίο παρουσίαζε λεπτομερώς την ιδεολογία και τις φιλοδοξίες του, τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Χίτλερ ασχολιόταν και με πιο πεζά ζητήματα.
πηγη ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου