Τι περιμένουμε να κάνουμε με το ΟΑΚΑ;

Tου Δημητρη Pηγοπουλου

Τότε, τα παλιά τα χρόνια, πριν από την κρίση δηλαδή, ο χρόνος περνούσε ήσυχα. Κάναμε σχέδια, ωραίες δηλώσεις δεξιά κι αριστερά, δίναμε υποσχέσεις για τις οποίες κανείς δεν μας έλεγχε μετά, οι εφημερίδες είχαν να γράφουν και συνεχίζαμε ατάραχοι τις ζωές μας.

Θυμάμαι, για παράδειγμα, την πρώην υφυπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά να δηλώνει τον Ιανουάριο του 2005 για τη μελλοντική (προφανώς εννοούσε την πολύ μελλοντική, αλλά δεν μας το διευκρίνισε κανείς) αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών: «Στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, το OAKA, χωροθετούνται εμπορικές χρήσεις και ο ολυμπιακός περίπατος. Στο OAKA δεν χρειάστηκαν τελικώς πολλές θεσμικές ή άλλες ρυθμίσεις. Ηδη προχωρούν τα σχέδια για τη λειτουργία του Μουσείου Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων στο τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που «βλέπει» προς το OAKA, ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για εμπορικές ή γραφειακές χρήσεις». Το μόνο που υλοποιήθηκε είναι η λειτουργία του εμπορικού κέντρου, το οποίο αποτέλεσε πρόσφατα και σταθμό της αθηναϊκής «περιοδείας» της κ. Εμινέ Ερντογάν.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2007, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κυριάκος Γιαννόπουλος μας ζητούσε να κάνουμε υπομονή μέχρι το καλοκαίρι του 2009, όταν ήλπιζε πως θα έχει εφαρμοστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της, τουλάχιστον, η σχετική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για (μαντέψτε) την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ. Στα βασικά της σημεία προέβλεπε τη λειτουργία παιδότοπων, κινηματογράφων και θεάτρων, χώρων εστίασης, εκθεσιακού χώρου και καταστημάτων αναμνηστικών.

Τι από όλα αυτά έχουν γίνει; Μαντέψτε.

Ενας δημόσιος χώρος της σύγχρονης Αθήνας, υψηλής αισθητικής και πολλαπλών συμβολισμών, άμεσα αξιοποιήσιμος εμπορικά και τουριστικά, με πλήρη συγκοινωνιακή κάλυψη, και για τον οποίον δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ρημάζει. Ετσι, χωρίς λόγο.

Στο Σίδνεϊ, την πόλη που διοργάνωσε Αγώνες πριν από εμάς, μόνο τρία χρόνια μετά τη δική τους διοργάνωση, το Ολυμπιακό Πάρκο προσείλκυσε 5,5 εκατομμύρια επισκέπτες! Και φιλοξένησε μέσα σ' ένα χρόνο 1.800 διαφορετικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και άλλου χαρακτήρα.

Τον Αύγουστο συμπληρώνονται έξι χρόνια από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Τελικά, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου