Η διαχείριση της χρεοκοπίας

Tης Ευρυδικης Μπερση 
«Οι χρηματαγορές έχουν αναγνωρίσει πως είτε με το πακέτο διάσωσης είτε χωρίς αυτό η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει χρεοκοπήσει. Το πακέτο διάσωσης αποτρέπει τη χρεοκοπία φέτος, αλλά δεν αλλάζει απολύτως τίποτα ως προς τις πιθανότητες μελλοντικής χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, έχουμε ήδη περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή και δεν πρέπει πλέον να ασχολούμαστε με το αν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία αλλά με το πώς θα τη διαχειριστούμε καλύτερα. Θα γίνει με τάξη ή μήπως άτακτα, όπως έγινε στην Αργεντινή;» έγραψε ο σχολιαστής Βόλφγκανγκ Μαντσάου στους χθεσινούς Financial Times.

O Μαντσάου θεωρεί ότι ακόμη και αν υπάρξουν πολλά διαδοχικά πακέτα μέτρων, τίποτα δεν μπορεί πλέον να αποτρέψει το αναπόφευκτο. «Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσίαζε πολυετές και αξιόπιστο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα παρέμενε υψηλός. Αυτό σημαίνει ότι μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους είναι αναπόφευκτη».

Μετάφραση: Και θα μας ξετινάξουν, και θα χρεοκοπήσουμε. Αφού περικοπούν μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικές παροχές, δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, αφού απελευθερωθούν οι απολύσεις, αυξηθούν τα νοσήλεια στα νοσοκομεία, καταργηθεί το οκτάωρο, αφού ισοπεδωθεί η χώρα, εν συνεχεία θα διαπιστώσουμε ότι τα ταμεία είναι και πάλι άδεια και θα κάνουμε αυτό που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και νωρίτερα: να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας.

Γιατί πρέπει να ατροφήσουν ακόμη και τα υγιή κομμάτια της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας στον γύψο του πιο σκληρού μονεταρισμού και να επιστρέψει το ημερολόγιο των κοινωνικών κατακτήσεων στις αρχές του 20ού αιώνα πριν εξετάσουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις;

Δηλαδή αν το γράφουν και οι Financial Times, τι άλλο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εισαγάγουμε την παράμετρο της επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων στην ελληνική πολιτική συζήτηση;

Ο Μαντσάου είναι απόλυτος. Η πίτα δεν φτάνει για όλους. Ούτε πρόκειται να φτάσει σε λίγο, γιατί τα περιοριστικά μέτρα συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα το χρέος να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. «Καθώς η ελληνική οικονομία περνάει από τη διαδικασία της προσαρμογής, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα χειροτερέψει και θα φθάσει περίπου το 150%» προβλέπει. Ως εναλλακτικές λύσεις αναφέρει είτε το λεγόμενο «κούρεμα» (haircut), δηλαδή να δεχθούν οι δανειστές να εισπράξουν κάπως λιγότερα από όσα τους χρωστάμε, προκειμένου να μη χάσουν τελείως τα χρήματά τους, είτε την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο - και οι συνέπειες δεν είναι τόσο καταστροφικές όσο θα φανταζόταν κανείς. Ακόμη και η Αργεντινή, που είπε μονομερώς «δεν πληρώνω», δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξαναδανειστεί από τις αγορές. Ομως εμείς λειτουργούμε σαν τη νοικοκυρά που πανικοβάλλεται από την έλευση των ξένων και προτιμάει να αφήσει νηστικά τα παιδιά της παρά να κόψει σε όλους από ένα μικρότερο κομμάτι.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου