Περικοπές 29% στους ακόλουθους άμυνας

Του Ηλία Νταλούμη

Στο πλαίσιο του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων, το αμέσως προσεχές διάστημα ανακοινώνεται η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας που αφορά την κατάργηση θέσεων ακολούθων άμυνας (ΑΚΑΜ) στις ελληνικές πρεσβείες. Αν και η σχετική απόφαση θα έχει άμεση εφαρμογή, η κατάργηση θα είναι σταδιακή και θα ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνο.

Αυτό γίνεται επειδή οι ΑΚΑΜ που βρίσκονται σε καταργούμενη θέση δεν θα αποχωρήσουν αμέσως αλλά με τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος για το οποίο είχαν τοποθετηθεί.

Το χρονικό αυτό διάστημα είναι τα δύο χρόνια, με δυνατότητα παράτασής του για έναν ακόμη χρόνο. Φυσικά τέτοιες παρατάσεις για τις καταργούμενες θέσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν. Να σημειωθεί ότι σήμερα σε θέσεις ΑΚΑΜ, Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορικών Ακολούθων αλλά ως προσωπικό των αντίστοιχων γραφείων τους υπηρετούν 193 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και πολιτικό προσωπικό. Με τη μείωση θα περιοριστούν στους 138, ήτοι κατά 29%. Ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο. Οι καταργήσεις αφορούν χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και των άλλων ηπείρων. Αναλυτικά καταργούνται θέσεις σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, οκτώ ασιατικές, τρεις αφρικανικές και οι ΑΚΑΜ στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Η κατάργηση αυτών των θέσεων δεν σημαίνει και υποβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες αυτές. Άλλωστε τα καθήκοντα των καταργουμένων θα ασκούν ΑΚΑΜ τοποθετημένοι σε γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, καθήκοντα ακολούθου άμυνας στην Ολλανδία θα ασκεί ο ακόλουθος στη Γερμανία.

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένη πρακτική η οποία εφαρμόζεται διεθνώς χωρίς κανένα πρόβλημα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Ολλανδίας. Εδώ και τέσσερα χρόνια ο ΑΚΑΜ της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα εδρεύει στη Ρώμη, επειδή η ολλανδική κυβέρνηση έκρινε ότι δεν υπήρχαν θέματα που απαιτούσαν την άμεση παρουσία του στην Αθήνα.

Στρατολογία
Ένα θέμα πάντως που δεν θίγει η υπουργική απόφαση είναι αυτή των αξιωματικών στρατολογίας που υπηρετούν στο εξωτερικό. Οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εκεί Ελλήνων. Υπάρχει στρατολόγος στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, όχι όμως στο Λονδίνο. Το παράλογο στην υπόθεση είναι ότι στη Γερμανία οι Έλληνες που κατοικούν εκεί είτε είναι σε ηλικία χωρίς στρατολογικό ενδιαφέρον ή είναι δεύτερης γενιάς, οπότε τα τυχόν προβλήματά τους είναι μάλλον απλά. Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία κι έχουν στρατολογικές εκκρεμότητες (φοιτητές κ.λπ.) είναι πολύ μικρό και σαφώς δεν απαιτεί την παρουσία ειδικού στρατολόγου.

Αντιθέτως στη Μ. Βρετανία το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Όντας η πρώτη σε προτίμηση για σπουδές χώρα, έχει μεγάλο πληθυσμό νέων Ελλήνων. Σήμερα υπολογίζεται ότι εκεί κατοικούν περί τους 35.000 (!) Έλληνες με σοβαρές στρατολογικές εκκρεμότητες. Εκκρεμότητες που σαφώς και δεν μπορούν να επιλύσουν ο εκεί ΑΚΑΜ ή οι άλλοι ακόλουθοι της πρεσβείας. Είναι επομένως αναγκαίο και στην περίπτωση των αξιωματικών της στρατολογίας να γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις.

πηγη ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου