Tου Βασιλη Zηρα
Ολο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση διεκδικούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, με το επιχείρημα ότι οι κερδοσκόποι διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Ηθελε όσο το δυνατόν ταχύτερη και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των spreads, ώστε να «δικαιολογήσει» τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και σε εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πιθανόν ακόμη και σήμερα αμφισβητούν την αναγκαιότητά τους. Στην προσπάθεια αυτή κατέληξε να ερμηνεύει το υψηλό κόστος δανεισμού που καταβάλλει η Ελλάδα κυρίως ως έργο κερδοσκόπων και να διεκδικεί τη στήριξη ως υποχρέωση της Ε. Ε. έναντι της χώρας μας.
Υστερα από δύο μήνες ανάλωσης πολιτικού κεφαλαίου και διαπραγματευτικής ισχύος, η Ευρωζώνη ενέκρινε εντέλει, την περασμένη Πέμπτη, το μηχανισμό στήριξης που ασμένως ζητούσε η Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της χθες δοκίμασε την αποτελεσματικότητά του.
Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου. Το επιτόκιό του ήταν για μία ακόμη φορά υψηλό. Διαμορφώθηκε στο 6%, 3,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν το περιορισμένο, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι προσφορές ανήλθαν σε κάτι λιγότερο από 7 δισ. ευρώ, έναντι 25 δισ. ευρώ στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, τρεις εβδομάδες νωρίτερα.
Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι πριν τοποθετηθεί «το όπλο στο τραπέζι», υπήρχαν πολύ περισσότεροι επενδυτές πρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης, που δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί παρά μόνο σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας, αφήνει παγερά αδιάφορη την αγορά. Αυτό που έκανε τη διαφορά σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις και ειδικά με αυτή του 10ετούς ομολόγου, ήταν κυρίως η τιμή. Υπάρχουν πάντα επενδυτές να δανείσουν το ελληνικό Δημόσιο: πολλοί όταν η απόδοση είναι υψηλή και λιγότεροι όταν η απόδοση είναι χαμηλότερη.
Η επικίνδυνα μικρή υπερκάλυψη της χθεσινής έκδοσης επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαλλαγεί από το άγχος μιας ταχείας διολίσθησης του κόστους δανεισμού για επικοινωνιακούς λόγους, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τα μέτρα.
Τα επιτόκια θα υποχωρήσουν όταν καλυφθούν οι μεγάλες δανειακές ανάγκες του διμήνου Απριλίου - Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Η κυβέρνηση, αντί να επιχειρεί με ριψοκίνδυνες εκδόσεις να πουλήσει στο εσωτερικό το «επίτευγμα» της στήριξης, ας αφήσει τον ΟΔΔΗΧ να πουλήσει ελληνικό χρέος στο εξωτερικό, και η ίδια ας αφοσιωθεί στην υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει. Αλλιώς, κινδυνεύει να εμπλακεί σε περιπέτειες πολύ σοβαρότερες από αυτές που είχε το τελευταίο διάστημα, με τις απειλές περί προσφυγής στο ΔΝΤ.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου