Κόλαση στο Αφγανιστάν


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Ρίγη φρίκης αισθάνονται οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων δυτικών χωρών κάθε φορά που ακούν τη λέξη «Αφγανιστάν». Εκλεισαν ήδη οκτώ χρόνια κατοχής αυτής της σκληροτράχηλης χώρας από τα αμερικανικά, ΝΑΤΟϊκά και συμμαχικά τους στρατεύματα και η κατάσταση όχι μόνο δεν ομαλοποιείται, αλλά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τους κατακτητές και το καθεστώς ανδρεικέλων του Χαμίντ Καρζάι που έχουν εγκαταστήσει εκεί. Ο καταιγισμός επιθέσεων αυτοκτονίας των Ταλιμπάν στην καρδιά της Καμπούλ τη Δευτέρα, την ώρα που ορκίζονταν υπουργοί, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
«Βιετνάμ της Δύσης», όχι μόνο των ΗΠΑ, αποδεικνύεται το Αφγανιστάν. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Νεκροί 850 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, 220 Βρετανοί, 130 Καναδοί, 40 Γερμανοί, 30 Γάλλοι, 24 ακόμη και από τη μικρή Δανία και πάει λέγοντας. Χαρακτηριστικές οι αμερικανικές απώλειες - νεκροί και τραυματίες: 45 το 2001, όταν έγινε η εισβολή, 367 το 2005, αλλά 945 το 2008 και 2.407 έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2009.
Ζοφερές οι προοπτικές. Ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Μπάρι ΜακΚάφρεϊ, επίκουρος καθηγητής στη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ των ΗΠΑ, εκπόνησε μελέτη κατ’ εντολήν του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων Μέσης Ανατολής, και του στρατηγού Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Για το 2010, οι Αμερικανοί πρέπει να περιμένουν 300 έως 500 νεκρούς και τραυματίες κάθε μήνα, το συμπέρασμά του. Απώλειες 6.000 στρατιωτών στη χειρότερη περίπτωση. Αδύνατη η έναρξη αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν από τα τέλη του 2011. «Απίθανο να πετύχουμε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους μας σε 18 μήνες. Αναπότρεπτα θα μεταβληθεί σε στρατηγική 3 έως 10 ετών». εκτιμά ο ΜακΚάφρεϊ. Δέκα χρόνια πόλεμος ακόμη! Ο απόλυτος εφιάλτης.

Οι Ταλιμπάν έχουν γίνει πανίσχυροι. Διακόσιες, τριακόσιες, έως και πάνω από τετρακόσιες επιθέσεις την εβδομάδα έκαναν το 2009 εναντίον των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κατοχής - πάνω από 50-60 την ημέρα! «Μπορεί να μας κοστίσει άλλα 300 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι πιθανόν να υποστούμε απώλειες χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών» για να «οικοδομήσουμε βιώσιμο αφγανικό κράτος» γράφει στην έκθεσή του ο Αμερικανός στρατηγός. Οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ κοστίζουν στις ΗΠΑ 377 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Το ημερήσιο κόστος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν 622 εκατομμύρια σημερινά δολάρια για τις ΗΠΑ και διήρκεσε λιγότερο!


Πολιτικό πρόβλημα έχουν όμως πρωτίστως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Οχι απλά στρατιωτικό ή οικονομικό.
Με την κατοχή του Αφγανιστάν, μετέτρεψαν τους Ταλιμπάν από ισλαμιστές δυνάστες σε... απελευθερωτικό κίνημα αντίστασης κατά των Δυτικών κατακτητών!
Η λαϊκή τους βάση επεκτάθηκε σε ευρύτατα στρώματα του αφγανικού λαού. Πόσω μάλλον που οι Αμερικανοί μάζεψαν όλους τους αιμοστα­γείς πολέμαρχους και φύλαρχους που είχαν βυθίσει τη χώρα στον εμφύλιο σπαραγμό και τους έκαναν, αυτούς ή ανθρώπους τους, υπουργούς της κατοχι­κής κυβέρνησης. Τώρα, όποιος Αφγανός αντιτίθεται στους Ταλιμπάν, θεωρείται συνεργάτης των κατακτητών, δωσίλογος.
Τα εγκλήματα των ΗΠΑ αλλά και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, με την εν ψυχρώ εξόντωση χιλιάδων αμάχων Αφγανών, με εκατοντάδες γυναικόπαιδα ανάμεσά τους, αποσκοπεί φυσικά στην κατατρομοκράτηση του πληθυσμού. Φέρνει όμως τα αντίθετα αποτελέσματα. Στο Αφγανιστάν αφενός αυξάνει το μίσος του λαού κατά των Αμερικανονατοϊκών κατακτητών και αφετέρου απαξιώνει πλήρως το κατοχικό καθεστώς του Καρζάι. Στη Δύση στρέφει την κοινή γνώμη κάθε χώρας υπέρ της απόσυρσης των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν.

Η αποσταθεροποίηση και του Πακιστάν μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας και του στρατού αποτελεί τη σοβαρότερη παρενέργεια της κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το Πακιστάν όμως έχει 170 εκατομμύρια ανθρώπους και πυρηνικά όπλα. Η επικράτηση εκεί ακραίων ισλαμιστών δεν θεωρείται απίθανη πια.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα γλιτώσει την πρώτη ήττα του στο Αφγανιστάν» εκτιμά χωρίς περιστροφές η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της Δύσης συμμερίζονται ανομολόγητα την άποψη αυτή. Δεν ξέρουν όμως πώς να φύγουν χωρίς να γίνουν ρεζίλι.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου