ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Οι προϋποθέσεις
Αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν συνάψει με πιστωτικά ιδρύματα συμβάσεις δανείων για επιχειρηματικούς ή αγροτικούς σκοπούς και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά τις 30.6.2007 έως και τη δημοσίευση του νόμου.
Το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής δεν μπορεί να υπερβαίνει για κάθε σύμβαση το 1,5 εκατ. ευρώ. Εάν η σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί, προϋπόθεση για τη ρύθμιση είναι να υφίσταται ληξιπρόθεσμη οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών. Αν δηλαδή κάποιος έχει καθυστερήσει οφειλές για δύο μήνες έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει για τρεις, έτσι ώστε να ενταχθεί στη ρύθμιση. Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 15/4/2010.
1 Δάνεια που δεν έχουν καταγγελθεί: Αν σ' ένα δάνειο πενταετούς διάρκειας υπολείπονται μέχρι την τελική του λήξη δύο χρόνια, δίδεται δυνατότητα παράτασης άλλων δύο χρόνων στην αποπληρωμή χωρίς επιπλέον κόστος. Η ρύθμιση γίνεται με το συμβατικό τρέχον τραπεζικό επιτόκιο. Το ύψος ανά δάνειο είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
2 Δάνεια που έχουν καταγγελθεί: Σ' αυτήν την κατηγορία δανείων ισχύει η ρύθμιση της επταετούς διάρκειας, κατά την οποία διαγράφονται και οι τόκοι ποινής και οι τόκοι ανατοκισμού. Το επιτόκιο για τη ρύθμιση είναι το συμβατικό επιτόκιο.
3 Ληξιπρόθεσμα δάνεια (από 1-1-2005 μέχρι 30-6-2007): Εάν οι οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες παλαιότερα και συγκεκριμένα από την 1.1.2005 μέχρι 31.6.2007, τότε ο οφειλέτης μπορεί να μπει στις παραπάνω ρυθμίσεις αλλά με προϋποθέσεις:
*Εάν μέχρι τις 15.5.2010 καταβάλει το 10% της οφειλής χωρίς ανατοκισμούς και τόκους υπερημερίας.
*Εάν πληρώσει το 50% της οφειλής του δανείου, τότε κερδίζει επιπλέον τη διαγραφή του συνόλου των τόκων ποινής και ανατοκισμού, πλην βεβαίως αυτών που έχει ήδη καταβάλει. Η αίτηση για ρύθμιση πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 15.4.2010. Τα παραπάνω ισχύουν και για τις συμβάσεις leasing.
ΕΝΗΜΕΡΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Οι επιλογές των δικαιούχων
Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, πρέπει να έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Παρέχονται τρεις επιλογές:
1 Περίοδος χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος, αρκεί η σύμβαση δανείου να μην έχει διανύσει μέχρι την 15.4.2010 το 1/3 της προβλεπόμενης συμβατικής διάρκειας.
2 Αναστέλλεται η πληρωμή κεφαλαίου για μία διετία πληρώνοντας μόνο τόκοι και παρατείνεται αναλόγως η σύμβαση.
3 Παράταση της διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη.
*Τις παραπάνω επιλογές και εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο δεν υπερβαίνει τα 350.000 ευρώ έχουν:
α) επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας (δηλαδή κυρίως Α.Ε. και ΕΠΕ), οι οποίες στην τελευταία οικονομική χρήση και μέχρι τον Ιούνιο του 2009, εμφανίζουν ετήσιο τζίρο μικρότερο των 2,5 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα στην ίδια χρήση,
β) αγροτικοί συνεταιρισμοί, και ομάδες παραγωγών.
*Τις ίδιες επιλογές και εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ έχουν επίσης:
α) Φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και κατά τη χρήση του 2008 εμφανίζουν τζίρο μικρότερο των 150.000 ευρώ,
β) Φυσικά πρόσωπα με κύριο επάγγελμα αγροτική δραστηριότητα.
4 Ενήμερος αλληλόχρεος λογαριασμός: Αν η τράπεζα καταγγείλει συμβάσεις ανοικτού ή αλληλόχρεου λογαριασμού, μετά την πάροδο δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, ο οφειλέτης δικαιούται να αποπληρώσει το υπόλοιπο του λογαριασμού σε πέντε έτη με ισόποσες τοκοχρεολυτικές δόσεις, καταβάλλοντας τον πρώτο χρόνο μόνο τόκους. Το συνολικό ποσό που ρυθμίζεται δεν υπερβαίνει τα όρια των 250.000 ή 350.000 ευρώ ανά κατηγορία δικαιούχου. Αν η τράπεζα έχει μειώσει το πιστωτικό όριο των συμβάσεων τον τελευταίο μήνα πριν τη δημοσίευση του νόμου ή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, ο οφειλέτης δικαιούται να εξοφλήσει το χρεωστικό υπόλοιπο.
Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ
Χαλαρώνει η θηλιά
Η διαγραφή από τον Τειρεσία πληροφοριών σχετικών με την οικονομική συμπεριφορά των συναλλασσόμενων οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μία πιο συντηρητική πολιτική πιστώσεων τις τράπεζες.
Οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:
*Διαγράφονται όλα τα δυσμενή δεδομένα, εφόσον εξοφληθεί η οφειλή ή εφόσον εξοφληθεί εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.
*Ορίζεται μικρότερη διάρκεια «παραμονής» στον Τειρεσία. Π.χ., για τις επιταγές, συναλλαγματικές και γραμμάτια γίνεται δύο χρόνια, για τις διαταγές πληρωμής τρία χρόνια και για κατασχέσεις, επιταγές προς πληρωμή του ν.δ. της 17.7./13.8.1923, περιλήψεις εκθέσεων κατάσχεσης, προγράμματα πλειστηριασμών και διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, τέσσερα χρόνια.
*Από τις οκτώ μέρες, που έμπαινε μια σφραγισμένη επιταγή στον Τειρεσία, το όριο ανεβαίνει στις τριάντα μέρες.
*Δεν εμφανίζονται στα αρχεία οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ, ή στο σύνολό τους 3.000 ευρώ, εάν δεν έχουν υπερβεί τις τρεις καταχωρίσεις. Εάν όμως έχει κάποιος πάνω από τρεις καταχωρίσεις, ακόμα κι αν οι οφειλές δεν υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ στο σύνολό τους, τότε αυτή η συμπεριφορά θα εμφανιστεί στον Τειρεσία.
*Ανώτατο όριο παραμονής στον Τειρεσία είναι τα 10 χρόνια (από 15).
*Οφειλέτης μπορεί να στραφεί δικαστικά κατά της τράπεζας και το αρμόδιο δικαστήριο δικαιούται να διατάξει προσωρινά ως ασφαλιστικό μέτρο τη μη εμφάνιση σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ληξιπρόθεσμη οφειλή, για την οποία έχει ασκηθεί αγωγή ή ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής ή κατά πράξης της αναγκαστικής εκτέλεσης, εφόσον σφόδρα πιθανολογείται η ανυπαρξία της οφειλής.
*Η τράπεζα υποχρεούται να δώσει μπλοκ επιταγής με εγγυητή, εφόσον παρέχεται τριτεγγύηση έως 5.000 ευρώ για κάθε επιταγή από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για το οποίο δεν υφίσταται το ανωτέρω μέτρο στέρησης. Η πληρωτέα αξία της επιταγής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της εγγύησης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου