Του Γιώργου Αγγελόπουλου
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντάγκλας Τόμκινς αγοράζει εκτάσεις για να τις σώσει από την «αξιοποίηση». Όμως συναντά την καχυποψία των ντόπιων που ζουν από τις εκτάσεις αυτές.
O 66χρονος Τόμκινς, πρώην επιχειρηματίας και ιδρυτής των εταιρειών ρούχων Εsprit και Τhe Νorth Face, αγοράζει καλλιεργήσιμα εδάφη στο Εστέρος ντε Ιμπερά της Αργεντινής για να τα μετατρέψει σ΄ ένα εθνικό πάρκο 13 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Αγοράζει τη μία κτηνοτροφική μονάδα μετά την άλλη και μετά τις διαλύει, αφαιρεί τα συρματοπλέγματα και αφήνει ακαλλιέργητους τους ορυζώνες για να αποδώσει τις εκτάσεις σε είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Είναι πεπεισμένος πως η κούρσα της κατανάλωσης- στην οποία πάντως βάσισε τον πλούτο του- οδηγεί στην καταστροφή.
«Εμείς οι άνθρωποι κατασκευάζουμε για μας ένα υπέροχο φέρετρο στο διάστημα που ονομάζεται πλανήτης Γη», τονίζει. «Τα οικολογικά προβλήματα γεννιούνται από την εσφαλμένη αντίληψη ότι προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι, ενώ πρέπει να έρχονται δεύτεροι», διαβεβαιώνει.
Έχει επίσης αγοράσει φιόρδ στις ακτές της Παταγονίας και δάση σε πλαγιές ηφαιστείων στη Χιλή. Τα πάρκα που έχει φτιάξει, ιδιωτικά ή δημόσια, αντιπροσωπεύουν σήμερα μια έκταση στο μέγεθος της Κρήτης.
Όμως οι μικροκαλλιεργητές τον αντιμετωπίζουν με πολλή καχυποψία. Και πριν από λίγο καιρό, μια ομάδα βουλευτών, από εθνικιστές περονιστές μέχρι αριστερούς, πραγματοποίησαν ανεπιτυχώς εκστρατεία στο κοινοβούλιο για να κατασχεθούν οι ιδιοκτησίες του Ντάγκλας Τόμκινς για λόγους ανώτερου εθνικού συμφέροντος. Ο δισεκατομμυριούχος απάντησε διευκρινίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει τις εκτάσεις του στο κράτος σε 15 ή 20 χρόνια. Και προωθεί τη στροφή από τη γεωργία στον οικοτουρισμό. Έχει ήδη ανοίξει στις ιδιοκτησίες του ένα πολυτελές ξενοδοχείο και τουριστικά συγκροτήματα, όμως οι επισκέπτες είναι λίγοι, καθώς οι τιμές είναι πολύ ακριβές.
Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται πως απειλούνται με εκτοπισμό, πως ο Τόμκινς θέλει να μη ζει κανείς στην περιοχή του, πως επιβάλλει τον δικό του νόμο, απαγορεύει το κυνήγι, έχει τη δική του αστυνομία. Στα σπίτια τους κυματίζουν πράσινες σημαίες (το χρώμα των αντι-Τόμκινς) και στους τοίχους υπάρχουν συνθήματα και ζωγραφιές εναντίον «του γκρίνγκο». Ο Τόμκινς τους πηγαίνει στα δικαστήρια. «Με κατηγορεί ότι βλάπτω το περιβάλλον επειδή οι ορυζώνες μου ποτίζονται χάρη σ΄ ένα μικρό φράγμα», λέει ένας απ΄ αυτούς στη «Λε Φιγκαρό». «Με πηγαίνει στα δικαστήρια για να με καταστρέψει. Θέλει να με κάνει στην άκρη για να αποκτήσει την πρόσβαση που έχω στη λίμνη».
«Οι άνθρωποι εδώ δεν καταλαβαίνουν ότι ένας φιλάνθρωπος αγοράζει παραγωγικά εδάφη για να μην τα εκμεταλλευτεί, είναι πεπεισμένοι πως κάτι κρύβει», εξηγεί ο Οράσιο Καρντόζο, σύμβουλος στην περιφέρεια για θέματα περιβάλλοντος. Το βορειοαμερικανικό μοντέλο προστασίας του περιβάλλοντος που συνδυάζει πολιτική βούληση και ιδιωτική ιδιοκτησία είναι δύσκολο να εξαχθεί. «Αν οι 10.000 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έκαναν όπως εγώ, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον κόσμο», επιμένει πάντως ο Τόμκινς.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου