Το τέλος του ονείρου

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Ο εμίρης του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ ονειρευόταν να κάνει αυτή την πόλη-κράτος της ερήμου μια άλλη Σιγκαπούρη.
Η κρίση έβαλε τέλος στο όνειρό του.

Στον προσωπικό του ιστότοπο ο «σεΐχης Μο», όπως τον αποκαλούν στον Κόλπο, αυτοχαρακτηρίζεται «ηγέτης, ιππέας, ποιητής».
Γόνος της οικογένειας αλ-Μακτούμ που κυβερνά το εμιράτο, έχει προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 14 δισ. δολάρια.
Μολονότι πήρε τα ηνία του Ντουμπάι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, του σεΐχη Μακτούμ, ουσιαστικά κυβερνά από το 1995 όταν ο μάλλον συνεσταλμένος μεγαλύτερος αδελφός του τον όρισε πρίγκιπα διάδοχο.
Από τότε άρχισε να ιδρύει μία σειρά από δημόσιες επενδυτικές εταιρείες, που είχαν στόχο να καταστήσουν το Ντουμπάι περιφερειακό κόμβο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, τουρισμού και άλλων υπηρεσιών. Ο προϋπολογισμός του ήταν φαινομενικά απεριόριστος και πραγματοποιήθηκαν μερικά από τα πιο μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια που έχουν γίνει ποτέ (τεχνητά νησιά, το ξενοδοχείο Μπουρτζ αλ-Άραμπ, το Μπουρτζ Ντουμπάι, το υψηλότερο κτίριο του κόσμου...).
Όλα βασίζονταν στο στοίχημα ότι η ανάπτυξη του Ντουμπάι θα συνεχιζόταν με διψήφιο ρυθμό. Η κρίση όμως έπληξε βαριά το εμιράτο. Η Dubai World, η κύρια δημόσια εταιρεία χαρτοφυλακίου του Ντουμπάι με συμφέροντα στα ακίνητα, τις μεταφορές, τα λιμάνια, την ψυχαγωγία κ.λπ., χρωστά 59 δισ. δολάρια, ενώ το εμιράτο χρωστά 80 με 90 δισ. δολάρια.
Καθώς δεν έχει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του γειτονικού Αμπού Ντάμπι, το «οικονομικό θαύμα» του Ντουμπάι ήταν μάλλον μια οφθαλμαπάτη.
Το Μπουρτζ Ντουμπάι, ο ουρανοξύστης των 818 μέτρων, θα εγκαινιαστεί στις 4 Ιανουαρίου χωρίς τυμπανοκρουσίες, καθώς ήδη εκτιμάται ότι θα είναι μια οικονομική καταστροφή.
Ο 62χρονος «σεΐχης Μο» έχει δύο συζύγουςπαντρεύτηκε την πρώτη το 1979 και τη δεύτερη το 2004- και 19 παιδιά, 8 γιους και 11 κόρες. Γράφει ποιήματα από παιδί, όπως πληροφορείται κανείς από τον ιστότοπό του. Έχει επίσης πάθος με το ποδόσφαιρο και είχε προσπαθήσει να αποκτήσει τη Λίβερπουλ, μετά τη Ρόμα και στο τέλος έκανε μια προσφορά 400 εκατ. δολαρίων στον Μπερλουσκόνι για το 35% της Μίλαν. Το πραγματικό πάθος του όμως είναι οι καμηλοδρομίες και οι ιπποδρομίες: ο στάβλος του, με 700 υπέροχα άλογα, είναι ανεκτίμητης αξίας και ο μεγαλύτερος του κόσμου. Μόνο στην Αγγλία, έχει στην ιδιοκτησία του λιβάδια για τα άλογά του συνολικής έκτασης 48.000 στρεμμάτων, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 216 εκατ. δολάρια.
Το γειτονικό εμιράτο του Αμπού Ντάμπι θα μπορούσε να αντλήσει από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματά του για να βοηθήσει το Ντουμπάι, αλλά θα ήθελε κάποια από τα «κοσμήματά» του- με πρώτη την αεροπορική εταιρεία Εmirates. Το Ντουμπάι όμως αποτελεί ουσιαστικά μια οικογενειακή επιχείρηση και η οικογένεια Μακτούμ δεν θέλει ακόμη να πουλήσει τα κοσμήματά της...
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου