Βραβεία σε τρεις ερευνήτριες για το επιστημονικό τους έργο

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Σε τρεις ερευνήτριες απονεμήθηκαν χθες τα βραβεία για τις «Γυναίκες στην Επιστήμη», που έχουν θεσπίσει η Unesco και η L’Oreal. Στην Ελλάδα απονέμονται για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ o θεσμός μετράει 11 χρόνια στο εξωτερικό.

Τρία χρηματικά έπαθλα, ύψους 10.000 ευρώ έκαστο, απονεμήθηκαν στη βιολόγο δρα Γεωργία Ξάνθου–Τσιγκόγλου, ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, τη χημικό δρα Δήμητρα Τζέλη, ερευνητική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και στη βιοχημικό δρα Αγγελική Χρόνη, ερευνήτρια στον «Δημόκριτο». Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν έξι καθηγητές πανεπιστημίου, με πρόεδρο τον καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας Νίκο Χατζηχρηστίδη.
«Τέτοιοι διαγωνισμοί δίνουν το έναυσμα στις νέες επιστήμονες να προχωρήσουν στην έρευνα», δήλωσε η δρ Γεωργία Ξάνθου–Τσιγκόγλου, που προτίθεται να δωρίσει το βραβείο της στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Μελετά τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην παθογένεση αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων, τομέα στον οποίο την προσείλκυσε «ο άνθρωπος ως επίκεντρο της έρευνας».

Πρόγραμμα και θέληση

Μόρια και χημικές αντιδράσεις στον υπολογιστή αντί στο εργαστήριο μελετά η υπολογιστική χημεία και μαζί της η δρ Δήμητρα Τζέλη. Το αντικείμενό της βρίσκει εφαρμογή στην αστροφυσική, στη μικροηλεκτρονική, στα νανοϋλικά, στην οπτική και σε βιολογικά συστήματα, επιβεβαιώνοντας με μικρό κόστος και δίχως κίνδυνο τα εργαστηριακά πειράματα. Μητέρα πέντε παιδιών, δίνει μεγάλη σημασία «στον προγραμματισμό και στη θέληση. Με αυτά τα δύο, όλα μπορούν να γίνουν», τονίζει.

Στη μελέτη της πορείας παθογένεσης της αθηροσκλήρωσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ επικεντρώνεται το ερευνητικό έργο της βιοχημικού δρος Αγγελικής Χρόνη, που στοχεύει στην κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη αυτών των παθήσεων και την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η ίδια χαίρεται ιδιαίτερα καθώς «η βράβευση προβάλλει την έρευνά μας σε δύο ασθένειες από τις οποίες πάσχουν και πεθαίνουν εκατομμύρια ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική».

Χαιρετισμό στις βραβευθείσες απηύθυνε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, Κατερίνα Τζιτζικώστα, θυμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» έχει βραβεύσει 47 γυναίκες επιστήμονες μέχρι σήμερα και στηρίξει 105 υποτρόφους.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου