Επιχορηγήσεις 2,8 δισ., για έρευνα μόνο 29 εκατ.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Στα 2,8 δισ. ευρώ φθάνουν οι επιχορηγήσεις που έλαβαν συνολικά τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα κατά την οκταετία 2002-2009, με τα κονδύλια για την έρευνα να περιορίζονται στο ελάχιστο ποσό των 29 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι πληρωμές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορούν λειτουργικές δαπάνες, κυμαίνονται από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, όπως στην περίπτωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου που φέτος είναι 520.000 ευρώ και της Στερεάς Ελλάδας με 775.000 ευρώ, μέχρι και μερικές δεκάδες εκατομμύρια, όπως στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέτος παίρνει 25,35 εκατ. ευρώ και το Αριστοτέλειο με 23,25 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών έχουν δοθεί από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας και θα αποτελέσουν τη βάση του συστήματος αναλυτικής αποτύπωσης των δαπανών του Δημοσίου κατά τομέα, φορέα, κωδικό στο πλαίσιο της διαφάνειας που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τις Πανεπιστημιακές και Τεχνολογικές Κοινότητες καταλήγουμε σε «6» βασικά συμπεράσματα:

1. Η μερίδα του λέοντος πήγε στα ΑΕΙ, τα οποία στην οκταετία επιχορηγήθηκαν με 1,7 δισ. ευρώ, ενώ στα ΤΕΙ οι επιχορηγήσεις ήταν 1,1 δισ. ευρώ.

2. Σε φτωχό συγγενή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας αναδεικνύεται η έρευνα, για την οποία στην οκταετία δόθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάτω από 4 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι δαπάνες για την έρευνα αφορούν δικονομικές μελέτες, μελέτη και αντιμετώπιση γενετικών και κακοήθων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, αστικό περιβάλλον, συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνταγματικών ερευνών, περιφερειακής ανάπτυξης, φυσικής πλάσματος, ψυχικής υγιεινής, εφαρμοσμένων οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, τηλεπικοινωνιών, φυσικής του στερεού φλοιού της Γης, εφηρμοσμένης επικοινωνίας, επιταχυντικών συστημάτων κ.λπ. Ενώ καταγράφονται και κονδύλια διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες δραστηριότητες της Development Assistance Committee (Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας) του ΟΟΣΑ για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης.

3. Πρώτο μεταξύ όλων το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο στην οκταετία έλαβε συνολικές επιχορηγήσεις 310,5 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό της Αθήνας με 259 εκατ. ευρώ. Από μακριά, με χαμηλότερα κονδύλια, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 133,9 εκατ. ευρώ, της Πάτρας με 113,3 εκατ. ευρώ και των Ιωαννίνων με 110,9 εκατ. ευρώ.

4. Σχεδόν το σύνολο των επιχορηγήσεων καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες των Πανεπιστημιακών και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ σημαντικά είναι και τα κονδύλια που δίνονται κάθε χρόνο για τη μισθοδοσία του έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Σε μικρότερα επίπεδα κινούνται οι δαπάνες φοιτητικής μέριμνας, ενώ σε ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχει και κονδύλι για προμήθεια μηχανικού εξοπλισμού όπου αυτό απαιτείται. Επί παραδείγματι, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών φέτος έχει επιχορηγηθεί με 1,6 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των βασικών της αναγκών και έχουν δοθεί άλλα 115.000 ευρώ για δαπάνες φοιτητικής μέριμνας και άλλα 157.500 ευρώ για δαπάνες μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο φέτος έχει επιχορηγηθεί με 6,76 εκατ. ευρώ για τις βασικές λειτουργικές του δαπάνες και με άλλα 260.000 ευρώ για τη μισθοδοσία του έκτακτου διδακτικού προσωπικού.

5. Τα μεγαλύτερα ποσά επιχορήγησης διεκδικούν το ΤΕΙ της Αθήνας με 165,8 εκατ. ευρώ, της Θεσσαλονίκης με 131,6 εκατ. ευρώ και του Πειραιά με 117,6 εκατ. ευρώ.

6. Τα μικρότερα ποσά επιχορήγησης πήγαν στα ΤΕΙ Κρήτης 2,8 εκατ. ευρώ, Ιονίων Νήσων 22,6 εκατ. ευρώ και Δυτικής Μακεδονίας 26,7 εκατ. ευρώ.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου