ΝουΔο-γαλαζαίικο ΛΑΜΟΓΙΟ-ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Περί των γιατρών με τσέπες χωρίς σύνορα

 

Του Κώστα Στούπα

Πολύ σωστά οι αρμόδιοι έθεσαν εκτός συστήματος ΕΟΠΥΥ περί τους 100 γιατρούς που συνταγογραφούσαν με τη "σέσουλα" προφανώς προς ίδιον όφελος.

Δύο από αυτούς μάλιστα φέρονται να έχουν χορηγήσει φάρμακα αξίας 800.000 ευρώ.  Δεν γνωρίζω αν οι 800 χιλ. είναι μεγάλο ποσό. Εξαρτάται από τον αριθμό των συνταγών, τον αριθμό των ασθενών και κυρίως το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Τα παραπάνω στοιχεία όπως και αρκετές λεπτομέρειες προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας κ. Ά. Γεωργιάδης.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

- Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

- Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της.

- Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

- Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Προκύπτουν όμως κάποια ερωτήματα.

Το βασικό ερώτημα είναι αν οι γιατροί που προέβησαν στις παραπάνω κραυγαλέες πράξεις είναι ηλίθιοι ή αν το σύστημα ελέγχου είναι σε τέτοια κατάσταση που ο καθένας μπορεί να συνταγογραφεί εκατοντάδες φάρμακα στο ίδιο πρόσωπο τα οποία χορηγούνται από τον ίδιο φαρμακοποιό χωρίς να κανένας να το παίρνει χαμπάρι;

Το 2010 η χώρα χρεοκόπησε γιατί μεταξύ άλλων η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε λίγα χρόνια κατά τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή του νεότερου από 5 δισ. τον χρόνο εκτοξεύθηκε στα 10.

Μερικά από τα μέτρα που μας υποχρέωσαν οι δανειστές να λάβουμε είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα 5 δισ. περίπου το έτος.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σημαίνει πως κάθε συνταγή που γράφει κάθε γιατρός συμβεβλημένος με το ΕΟΠΥΥ καταχωρείται σε μια βάση δεδομένων. Στη συνέχεια ο ασθενής μόνο με το ΑΜΚΑ μπορεί να πάει σε ένα φαρμακείο και να πάρει το φάρμακο ή να κάνει την εξέταση.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο Υγείας άμεσα σε πραγματικό χρόνο ανά πάσα στιγμή μπορεί να "βλέπει" τις διαγνώσεις και τα φάρμακα που λαμβάνει κάθε ασθενής και συνταγογραφεί κάθε γιατρός.

Αν δεν συμβαίνει αυτό, είτε το ηλεκτρονικό σύστημα είναι προβληματικό είτε αυτοί που το διευθύνουν και εποπτεύουν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Αν το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης λειτουργούσε με στοιχειώδη επάρκεια, αμέσως θα είχε εντοπίσει πως κάποιος ασθενής κινδυνεύει από πολυφαρμακία ή από υπερβολική δόση ή πως κάποιος γιατρός συνταγογραφεί υπέρ... πίστεως και πατρίδος...

Το γεγονός πως κάποιοι συνταγογράφησαν  πολλαπλάσιες ποσότητες φαρμάκων με δόλο και χωρίς φόβο σημαίνει δυο πράγματα:

α) Πως έχουν άγνοια κινδύνου

β) Πως το σύστημα είναι τόσο διάτρητο που κανένας δεν ανησυχεί πως θα εντοπιστεί και θα τιμωρηθεί.

Αν ισχύει το πρώτο, οι παραπάνω γιατροί είναι επικίνδυνοι. Ένας γιατρός που υποτιμά έναν υπαρκτό κίνδυνο είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς.

Αν ισχύει το δεύτερο, κάποιοι στους μηχανισμούς ελέγχου της δημόσιας υγείας έχουν ευθύνες για τα φαινόμενα ασυδοσίας.

Μπορεί κ. Γεωργιάδης να ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας στις αρχές του 2024, αλλά η Νέα Δημοκρατία είναι στην εξουσία από το 2019.

Πριν τον κ. Γεωργιάδη από το Υπουργείο Υγείας πέρασαν οι κ. Πλεύρης και Κικίλιας.

Αμφότεροι αντί να κάνουν τους... Κινέζους οφείλουν…

 

 κάποιες απαντήσεις

Το ίδιο και αυτός που τους έκανε υπουργούς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου