ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ: Η επιβράβευση της 7ης Οκτωβρίου

 


Του Σάκη Μουμτζή

Τα τρία κράτη που αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία, ουσιαστικά επιβράβευσαν τη δράση των τρομοκρατών της Χαμάς.

Ουδείς θα μπορούσε να τους προσάψει αυτήν την κατηγορία αν η αναγνώριση γινόταν σε ανύποπτο χρόνο. Από τη στιγμή, όμως, που εντάσσεται σε μια ακολουθία γεγονότων των οποίων η αφετηρία βρίσκεται στην 7η Οκτωβρίου, τότε η σχετική κατηγορία έχει βάση.

Για την Ιρλανδία είναι γνωστό πως ο αγώνας των Παλαιστινίων θυμίζει τον δικό τους αγώνα κατά των Βρετανών, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται.

Οι δε Ισπανοί σοσιαλιστές διακατέχονται από τον αραφατισμό του ΠΑΣΟΚ, καθώς η επιρροή του αειμνήστου στον Φελίπε Γκονζάλες ήταν σημαντική στη δεκαετία του 1980. Ο δε πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, έχοντας ανοικτά πολλά μέτωπα, εν όψει των ευρωεκλογών προσπαθεί να συσπειρώσει το κόμμα του.

Ισως η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Νορβηγία να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι αυτή η χώρα το 1993 είχε άμεση ανάμειξη στην ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Αραφάτ και Ράμπιν.

Ερωτήματα εγείρονται και από το γεγονός πως τρεις δημοκρατικές χώρες αναγνώρισαν, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, μια χώρα που έχει να διεξαγάγει εκλογές από το 2006, η μία δε περιοχή της, η Γάζα, ελέγχεται ακόμη από μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική. Μάλιστα, η υφιστάμενη Παλαιστινιακή Αρχή είναι «υπόδειγμα» διαφθοράς και κακοδιοίκησης, κατά παραδοχή ακόμα και κρατών και συλλογικοτήτων φιλικών προς την παλαιστινιακή υπόθεση.

Η νέα αυτή κατάσταση οδηγεί σε διπλωματική απομόνωση το Ισραήλ;

Με δεδομένο πως ήδη το κράτος της Παλαιστίνης το έχουν αναγνωρίσει περίπου 140 κράτη από τα 193 του ΟΗΕ, η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Νομίζω πως αυτή η περίπτωση είναι ίδια με της Ανατολικής Γερμανίας. Μπορεί να την αναγνώριζαν μια σειρά από χώρες, όμως το πρόβλημα βρισκόταν στο ότι δεν την αναγνώριζε η Ομοσπονδιακή Γερμανία, κάτι που συνέβη το 1972, 23 χρόνια μετά την ίδρυσή της, τον Οκτώβριο του 1949.

Ομως, για να αναγνωρίσει το Ισραήλ το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει…

 

 να συντρέξει σωρεία προϋποθέσεων που αντιμάχονται την Ιστορία, τη γεωγραφία και την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου