ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΡΝΗΣΙΔΙΚΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Χρειαζόμαστε Δικαιοσύνη

 


Του Κώστα Στούπα

Χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου που λειτουργεί η δικαιοσύνη στη χώρας μας αποτελεί η προσφυγή της κα Μιράντας Ξαφά και του κ. Χάρη Μάκκα, εναντίον του πρώην υπουργού και αρχηγού των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου.

"Σήμερα μπήκε οριστικό τέλος στα ψέμματα Καμμένου περί αγοράς CDS σε ομόλογα Ελλ. Δημοσίου με εσωτερική πληροφόρηση. Τώρα λέει ότι είχε λάθος πληροφόρηση, ενώ τα ψέμματα ήταν απολύτως εσκεμμένα για να εξασφαλίσουν ψήφους στους ΑΝΕΛ και τελικά θέση Κυβερνητικού εταίρου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ" έγραψε πριν λίγες μέρες η Μιράντα Ξαφά στα κοινωνικά δίκτυα.

Το μακρινό 2011 όταν η χώρα κλυδωνίζονταν από τη χρεοκοπία και της μνημόνια, το χρηματιστήριο κατέρρεε, οι καταθέτες απέσυραν τα χρήματα από τις τράπεζες ο κ. Καμμένος είχε κατηγορήσει την κα Ξαφά και τον κ. Μάκκα κερδοσκοπούσαν σε βάρος της Ελλάδας.

Τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από το βήμα της Βουλής υποστήριζε πως μέσω της αγοράς CDS κέρδιζαν από την άνοδο των τιμών τους όσο αυξανόταν η πιθανότητα χρεοκοπίας.

Οι δυο  κατέφυγαν στη δικαιοσύνη για να προστατευτούν.

Η τελική απόφαση βγήκε πριν λίγες μέρες μετά 13 χρόνια, εν έτει 2024.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν είχε κανένα στοιχείο να στηρίξει τις κατηγορίες πως τα δυο πρόσωπα κερδοσκόπησαν με τη χρεοκοπία της χώρας μέσω ασφαλίστρων κινδύνου είτε ατομικά, είτε μέσω κάποια εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου.

Ακόμη είπε πως οι  κατηγορίες που εκτόξευσε τότε και οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα δύο πρόσωπα στοχοποιώντας τα στην κοινή γνώμη, μια μερίδα της οποίας αναζητούσε εξιλαστήρια θύματα, στηρίχθηκαν  σε λανθασμένες πληροφορίες.

Με κατηγορίες "λάσπης" σαν και αυτή ο κ. Καμμένος και πολλοί άλλοι εκείνη την περίοδο έστησαν πολιτικές καριέρες ποντάροντας στην αγανάκτηση που προκάλεσε η χρεοκοπία.

Ο κ. Καμμένος ηγήθηκε των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το 2015 συμμετείχε στις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυρίως ως Υπουργός Άμυνας.

Αν  η δικαιοσύνη λειτουργούσε με επάρκεια  στη χώρα, σε μερικούς μήνες ή έστω 1-2 χρόνια η υπόθεση θα είχε τελεσιδικήσει, περιορίζοντας την πολιτική σπέκουλα των ανυπόστατων κατηγοριών και προστατεύοντας τα θύματα την κρίσιμη περίοδο.

Απόδοση δικαιοσύνης μετά από 10 και 13 χρόνια θεωρείται αρνισιδικία, δηλαδή άρνηση έκδοσης δικαστικής απόφασης.

Η υπόθεση Ξαφάς-Μάκκα είναι χαρακτηριστική του τρόπου που λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη. Η αδυναμία έγκαιρης απόδοσης δικαιοσύνης αποτελεί αρνητικό παράγοντα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το κράτος. Επίσης επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση για επενδύσεις.

 

Πριν λίγες μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλλαν ένα τεράστιο πρόστιμο σε μια επιχείρηση.

Η τελευταία κατέφυγε στη δικαιοσύνη για να προστατευτεί. Αν η απόφαση βγει μετά 5 ή 10 χρόνια η επιχείρηση μπορεί να μην υπάρχει, οπότε η οποία δικαίωση θα είναι άχρηστη.

Υποθέσεις σαν αυτή…

 

 θα προβληματίσουν δυνητικούς επενδυτές. Εκτός όλων των άλλων η κατάσταση της δικαιοσύνης συμβάλλει και στην κατάσταση όπου η χώρας μας συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων της Ευρώπης.

Χρειαζόμαστε επειγόντως Δικαιοσύνη λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου