Του ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΥ
Συνηθίζεται οι πρώην πρωθυπουργοί να μην μιλούν συχνά (ενίοτε καθόλου). Όταν το κάνουν όμως, τότε συνήθως υπάρχει γεγονός ουσιαστικής πολιτικής σημασίας! Ένα τέτοιο γεγονός θα πρέπει να θεωρηθεί και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην κυρία Ξένια Κουναλάκη, στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου της Καθημερινής για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση.
Ήταν η πρώτη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στη συνέντευξη, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, προχώρησε σε αυτοκριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών, ενώ εξέφρασε την περηφάνια του για την έξοδο από το μνημόνιο, τη συμφωνία των Πρεσπών και την… εντιμότητα της κυβέρνησής του.
Προφανώς, ο κύριος Τσίπρας θεωρεί το δόγμα "απαγγείλτε κατηγορίες, έστω και χωρίς στοιχεία, και θα τα βρουν άλλοι παρακάτω" το άκρον άωτον του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.
Επίσης, μάλλον ξέχασε να μας ξεκαθαρίσει τι εννοούσε προεκλογικά μέχρι το 2015, όταν δήλωνε σε πανελλήνια μετάδοση πως "το Ευρώ δεν είναι φετίχ" και μόλις εξελέγη ήρθε σε ακραία αντιπαράθεση με τους εταίρους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, διότι ισχυρίστηκε πως "ποτέ δεν σκέφθηκε να βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη".
Πώς όμως συμβιβάζεται ή, έστω, εξηγείται η απουσία τέτοιας στόχευσης, όταν έχουν προηγηθεί τα προαναφερθέντα;
Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνέντευξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παλιοί συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του κόμματος διαφώνησαν με τις θέσεις του. Ορισμένοι έφτασαν μέχρι του σημείου να τον κατηγορήσουν για αποποίηση ευθυνών. Ανάμεσά τους ήταν ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Μωραΐτης, η Έλενα Ακρίτα και ο Λευτέρης Κρέτσος.
Όχι όμως και ο Νίκος Παππάς! Ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών κι ο Τσίπρας έκανε καθαρή αναφορά σε κακή διαχείριση του θέματος (άρα και σε ευθύνες του αρμόδιου πολιτικού προϊσταμένου), δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη!
Γενικότερα μιλώντας, η συγκεκριμένη συνέντευξη είχε τα γνωστά χαρακτηριστικά των δημόσιων εμφανίσεων του συγκεκριμένου ατόμου. Σαφώς και υπήρξε ένα νέο στοιχείο παραδοχής λαθών, πράγμα πρωτοφανές για την Τσίπρια (sic) λογική, αλλά π.χ. δεν ακούστηκε ο παραμικρός ψίθυρος έκφρασης συγνώμης προς αυτούς που υπήρξαν τα θύματα της "ατυχούς διαχείρισης".
Που πα’ να πει πως πραγματική μεταμέλεια, δεν υφίσταται στο μυαλό ή την καρδιά του Αλέξη Τσίπρα και απλώς έκανε μία εμφάνιση αφενός διότι έπρεπε να την κάνει (μετά την απουσία από το κομματικό συνέδριο θα ήταν τουλάχιστον… εκκωφαντική μια απουσία από δημόσια εκδήλωση) και αφετέρου διότι το σχέδιο πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται!
"Ποιο σχέδιο;" αναρωτιέστε σίγουρα.
Μα αυτό που έχει εκπονήσει και αποφασίσει να εφαρμόσει αμέσως μόλις κατάλαβε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τον… μετονόμασε σε Αλέκο από Αλέξη!
Τι περιλαμβάνει αυτό;
Πολύ δύσκολο να το πει κάποιος με βεβαιότητα, είναι γνωστή άλλωστε η ικανότητα του πρώην πρωθυπουργού τόσο στο να ελίσσεται όσο και στις kolotoumbes, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να… οραματίζεται αυτό που ήθελε να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2019: να δημιουργήσει έναν μεγάλο φορέα της Κεντροαριστεράς που θα κυριαρχήσει στον χώρο και θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην Νέα Δημοκρατία. Ούτως ή άλλως πολιτικούς του είδους και του ύφους του Νίκου Ανδρουλάκη έχει δει και… "καταπιεί" πολλούς στην διάρκεια της πολιτικής πορείας του! Οπότε είναι πολύ λογικό να επανέλθει στο όραμά του, μετά την φάπα από το "Αμερικανάκι".
Το ζητούμενο όμως,…
δεν είναι τι θέλει να κάνει, αλλά τι μπορεί! Κι ως προς αυτό, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά και ιδιαίτερα ξεκάθαρα. Όμως, κατά τα φαινόμενα, θα χρειαστεί να πάθει, για να μάθει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου