ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΩΜΑΛΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Στοιχειώδες αγαπητέ Γουώτσον

 

Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Ανθρώπινα δικαιώματα νοούνται ΜΟΝΟ στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που τα προστατεύει και τα χρηματοδοτεί

Η Φύση από μόνη της δεν παρέχει δικαιώματα, ούτε καν το δικαίωμα στη ζωή. Παρέχει ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ. Αν κολυμπάς δίπλα σε καρχαρία δεν θα σε σώσει η Magna Carta της κας Ρούσβελτ.  

Δεν υπάρχουν πανανθρώπινα δικαιώματα. Θα θέλαμε να υπάρχουν γιατί θα θέλαμε (;;;) όλες οι κοινωνίες να ήταν δομημένες σαν τη δική μας. Όμως δεν είναι. Τα δικαιώματα π.χ. των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών στη μόρφωση, δεν υφίστανται στο μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου. Όμως, παρά τη διακήρυξή του, ο ΟΗΕ δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία επιβολής αυτών των δικαιωμάτων, ούτε επιβάλλει κυρώσεις όταν δεν τηρούνται.

Στο πλαίσιο μιας δυτικής κοινωνίας, ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; 

Αυτά που συμφωνήσαμε.  

Μπορεί να προστεθούν κι άλλα; 

Ναι, αρκεί να συμφωνήσουμε και γι΄αυτά, να μάθουμε πόσο κοστίζουν και να δούμε αν έχουν τους πόρους να τα χρηματοδοτούμε. Τόσο απλό.  

Δικαιώματα επειδή κάποιοι, ελάχιστοι, φωνάζουν πολύ ή διαθέτουν ισχυρούς φίλους, ομοτράπεζους ή όμευνους, δεν κατοχυρώνονται, όταν το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας ούτε τα αποδέχεται ούτε τα χρηματοδοτεί. Ακόμα περισσότερο, όταν το διεκδικούμενο "δικαίωμα" του Μήτσου να γίνει μητέρα, συγκρούεται με το αναγνωρισμένο δικαίωμα του παιδιού να έχει φυσιολογικούς γονείς, φυσιολογική ανάπτυξη, φυσιολογική ζωή, φυσιολογική κοινωνικοποίηση, δικαίωμα το οποίο, σε περίπτωση που η φύση τού το έχει στερήσει, η κοινωνία αποφάσισε να του το ξαναδώσει με τον θεσμό της υιοθεσίας. Ακόμα και για το δικαίωμα στον γάμο, η χάρτα του ΟΗΕ, που μιλάει παντού για ανθρώπους, εκεί μιλάει για άνδρα και γυναίκα.
 

ΑΡΘΡΟ 16
1. Από τη στιγμή που θα φθάσουν σε ηλικία γάμου, ο άνδρας και η γυναίκα, χωρίς κανένα περιορισμό εξαιτίας της φυλής, της εθνικότητας ή της θρησκείας, έχουν το δικαίωμα να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια. Και οι δύο έχουν ίσα δικαιώματα ως προς τον γάμο, κατά τη διάρκεια του γάμου και κατά τη διάλυσή του.
 

2. Γάμος δεν μπορεί να συναφθεί παρά μόνο με ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των μελλονύμφων.
 

3. Η οικογένεια είναι το φυσικό και το βασικό στοιχείο της κοινωνίας και έχει το δικαίωμα προστασίας από την κοινωνία και το κράτος.
 

Κοινωνίες που δεν έχουν αντιληφθεί αυτά τα στοιχειώδη...

 

 δεν πηγαίνουν μακριά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου