ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ και ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Θα τα φάμε όλοι μαζί... και το 2024

 

Τι υπόλοιπα μάς μένουν να φάμε, το 2024;

Του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και τους φόρους όλων εκείνων που μοιράσαμε το 2023. Καλή χρονιά...

Γιατί με την κατάλληλη χαρτοσούρα "θα 'τα φάμε όλοι μαζί' και όχι μόνον όσοι τα έτρωγαν από τους φόρους των 'νηστικών' ή τα δανεικά....” 

Remaining Time-0:16

Fullscreen

Unmute

Αυτή ήταν η οικονομία του 2023. Οι μοιρασιές, τα επιδόματα, το τσοντάρισμα του κράτους και τα κρατικά χαρτζιλίκια σε νέους. 

Αυτή θα είναι και το 2024. Τι θα αλλάξει και θα χρηματοδοτηθούμε το 2024 από την ανάπτυξή μας και όχι μόνο από τα λεφτά της ΕΕ και τους φόρους μας; Τίποτε.

Τι χειροπιαστό υπάρχει που να δίνει αίσθηση ανάπτυξης, εκτός εκείνων που διαφημίζει και επαναλαμβάνει η κυβέρνηση (καθημερινά) για την ανάπτυξη προβάλλοντας τις θεωρητικές προσδοκίες χρηματοπιστωτικών οίκων και έγκυρων διεθνώς οικονομικών περιοδικών ότι εμείς θα κερδίσουμε, στην Ευρώπη, τη "σκυταλοδρομία” για την ανάπτυξη, πότε με 3%, πότε με 2,5% και πότε με 2%...

Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε ούτε ένα στοιχείο από την αισιοδοξία αυτή, η οποία μας τρέφει άλλωστε, μαζί με τις μοιρασιές των φόρων μας (σε μορφές επιδομάτων...). Ωστόσο, δεν είναι κακό να ρίξουμε μια ματιά (στο τέλος του 2023)  τι έχουμε να εισπράξουμε και γιατί θα το εισπράξουμε το 2024. 

Πουλήσαμε μήπως, το 2023, κάτι από την κρατική σαβούρα που αποκαλούμε βαριά κρατική βιομηχανία στη μεταλλουργία ή στην άμυνα ή στις κατασκευές ή στις συναρμολογήσεις, αναγκάζοντας και τους φορολογούμενους να δίνουν τους φόρους, γιατί την έχουμε εντελώς ή μερικώς εκτός λειτουργίας αλλά όχι κλειστή...; 

Τίποτε. Ούτε θα πουλήσουμε μέσα στο 2024, λόγω ευρωεκλογών.

Είναι σε θέση η κυβέρνηση να ρισκάρει περισσότερες ψήφους από εκείνες που βεβαίως και θα χάσει, λόγω της απαράδεκτης φοροεισπρακτικής οθωμανικής φορολογίας την οποία θα έχει ήδη εφαρμόσει (επί ένα εξάμηνο), καθώς άλλοι πόροι για να λειτουργήσουν το κράτος-τέρας και ο κρατισμός δεν υπάρχουν.   

Αναμορφώσαμε, μήπως,  το 2023 σε κάτι το γραφειοκρατικό τέρας (σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης); 

Ας πούμε, σαν την απαράδεκτη έως βλαβερή ανοησία όπως αυτή με την κάθε νέα αντιγραφειοκρατική (κατά τα άλλα) διάταξη που αφαιρεί 1-2 αντικίνητρα και απαιτεί να προσθέτουμε 3-4 νέα για την εφαρμογή της...(!). Έτσι συμβαίνει και διώχνουμε και ξένους και πολυεθνικούς επενδυτές αλλά και ντόπιους, ενισχύοντας τους λόγους για επιχειρηματική μετανάστευση . 

Τίποτε. Πολιτικά (ως κυβέρνηση) βεβαίως και δεν τη συμφέρει να βάλει χέρι στον κρατισμό. Έτσι ο κρατισμός παραμένει ως το μόνο πεδίο του πολιτικού ανταγωνισμού με την, έστω και εντελώς ανύπαρκτη (ως και κωμική -προς το αριστερό σκέλος της-) αντιπολίτευση, η οποία απλώς γεμίζει τα έδρανα της Βουλής χωρίς να έχει και την ικανότητα αντιπολιτευτικού λόγου στήριξης και των δικών της ψηφοφόρων.

Μεταρρυθμίσαμε, μήπως, τη Δικαιοσύνη ώστε οι μηχανισμοί της να αποδίδουν έργο στον χρόνο που έχει ανάγκη και η οικονομία (πράγμα που υποσχεθήκαμε και οφείλουμε να πράξουμε και απέναντι στους επενδυτές που προσκαλούμε να αξιοποιήσουν τις δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες μας);

Τίποτε. Και για συντεχνιακούς λόγους που προστατεύονται πολιτικά με πολύμορφα ανταλλάγματα, τα οποία τελικά πληρώνει και θα πληρώνει η οικονομία μας, δεν θα βρούμε λόγους να το πράξουμε και το 2024. 

Το οικονομικό μας σκηνικό δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε τίποτε και το 2024 για δύο λόγους που δεν θα ανατραπούν:

 

 

 

Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε τον χρόνο αυτόν αντιπολίτευση να την απασχολεί, ακόμη και εαν στις Ευρωεκλογές εμφανίσει την (αναμενόμενη) φθορά της.

 

Δεύτερον γιατί τα υπόλοιπα της μοιρασιάς (θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο με τα λεφτά της ΕΕ) για τη δήθεν στήριξη νέων επαγγελματιών στο επιχειρείν (μέχρι να περάσουν στο φορολογικό μαντρί και να τους τα πάρουν) μας αρκούν για να συνεχίσουμε τον χορό του 2023 στη (δυστυχώς) μικρομεσαία οικονομία μας.

 

Μπροστάρης πάντα το κράτος...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου