ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΨΩΝΑΡΟ-ΑΛΗΤΑΡΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ραδιοάρβυλων ξεφτίλα

 

Οι «Ράδιο Αρβύλα» στην εκπομπή τους σατίρισαν έναν ποιητή κι ο ποιητής αντέδρασε με διαδικτυακή ανάρτησή του, αναφέροντας όχι και τόσο θετικά σχόλια για την ενέργειά τους. Το σκηνικό αυτό είναι υγιές. Οπου λόγος, υπάρχει και αντίλογος. Και ο σατιριζόμενος έχει δικαίωμα να σ’ την… πει.

Αυτό που είναι άρρωστο είναι η διπρόσωπη στάση ορισμένων ΜΜΕ και δημοσιολογούντων που από τη μια λένε και γράφουν ότι «η σάτιρα δεν έχει όρια» κι από την άλλη θεωρούν ότι οποιαδήποτε εκπομπή ή πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να σατιρίζει όποιους ομοφρονούν πολιτικά με αυτούς.

Το «η σάτιρα δεν έχει όρια» το λένε μόνο όταν σατιρίζονται – χλευάζονται – διασύρονται ο Χριστός, οι άγιοι, η ελληνική σημαία και τα σύμβολα και οι ήρωες του έθνους. Όταν η σάτιρα αγγίζει πεδία κοντά σε φίλια πρόσωπα και ιδεολογίες, τότε λένε ότι έχει όρια και μάλιστα σαφή.

Η σάτιρα, όπως όλα τα ανθρώπινα, που είναι πεπερασμένα έχει όρια. Αλλά αυτά σίγουρα δεν βρίσκονται στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στα εικαστικά. Ως υποσύνολο της τέχνης, η σάτιρα μπορεί να θίξει κάτι που άπτεται αυτής – και στην προκείμενη περίπτωση την ποίηση.

Αν οι Ραδιοάρβυλοι εβλασφήμησαν κογιονάροντας ένα ποίημα, τι είδους ανοσιούργημα διέπραξε ο Δημήτρης Ψαθάς σατιρίζοντας (μάλλον τον Ελύτη) με τον χαρακτήρα του ποιητή… Φανφάρα στην κωμωδία «Ξύπνα, Βασίλη»;

Και μια που ο λόγος το έφερε στην ποίηση, η στήλη προτείνει ανεπιφύλακτα...

 

 την ποιητική συλλογή της Αννας Σωτρίνη που τιτλοφορείται «Ερωτήματα σε χώρο κενό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ατρειδών Κύκλος.

 



Είναι μια συλλογή με έργα υψηλής αισθητικής, που χαρακτηρίζονται από έναν απορηματικό εσωτερικό διάλογο. Ο άνθρωπος θέτει στον εαυτό του ποικίλα κρίσιμα ερωτήματα και οι απαντήσεις που δεν λαμβάνει περιλαμβάνονται στην ίδια την απορία.

● Η συλλογή αυτή, πέρα από τα ποιήματα, κοσμείται από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Λευτέρη Πλαβού.

 



HMEΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου