ΠΡΟΣΩΠΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΝΕΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Η παρακαταθήκη του Σόιμπλε

 


Του Κώστα Στούπα

Προχθες απεβίωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας αυστηρός Γερμανός προτεστάντης πολιτικός, το όνομά του οποίου συνδέθηκε με τη λιτότητα, τη γερμανική ενοποίηση και ένα σκάνδαλο χρηματισμού. 

Στην Ελλάδα το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι συνυφασμένο με τη σκληρή στάση υπέρ της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ που κράτησε την περασμένη δεκαετία κατά την  περίοδο της χρεοκοπίας.

Remaining Time-0:32

Fullscreen

Mute

Στο τέλος, όμως, υποχώρησε στην Άγκελα Μέρκελ και την πολιτική λύση του τρίτου μνημονίου υπό την ασφυκτική πίεση των Αμερικάνων και των Γάλλων, που φοβόντουσαν διάλυση της ΕΕ και αποδυνάμωση της Δυτική Συμμαχίας. 

Πριν υποχωρήσει είχε καταφέρει να εξευτελίσει πλήρως τις αντιμνημονιακές "μπαρούφες" και τους εγχώριους πολιτικούς που κατά καιρούς τις υιοθέτησαν από τον Αντώνη Σαμαρά με τα Ζάππεια έως τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμένο που έλαβαν πάνω από 60% στο δημοψήφισμα για να έρθουν σε ρήξη και μόλις αντίκρυσαν το χάος, προτίμησαν την εξευτελιστική "κωλοτούμπα".

Οι "μπαρουφολόγοι" του αντιμνημονίου υποστήριζαν πως χρεοκόπησε λόγω των μνημονίων που της επέβαλαν με πλαστά στοιχεία, προκειμένου χώρες όπως η Γερμανία να τις υπεξαιρέσουν πλουτοπαραγωγικές πηγές. 

Οι αντιμνημονιακοί λαϊκιστές όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και ο Καμένος υιοθέτησαν τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης ποντάροντας πως η Γερμανία του Σόιμπλε θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα χωρίς όρους, προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση και διάλυση της ζώνης του Ευρώ. 

Την επομένη του δημοψηφίσματος όμως οι αγορές αντέδρασαν ήπια έως και θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο ενός Grexit και εκεί τελείωσε και η αντιμνημονιακή "μπαρουφολογία". Ο Βαρουφάκης απομακρύνθηκε και οι Τσίπρας, Καμένος ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο μαζί με όσους μέχρι χθες αποκαλούσαν "γερμανοτσολιάδες" και "μερκελιστές".

Στον πλήρη εξευτελισμό τους και την πολιτική εξαφάνιση που ακολούθησε, τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η μέχρι ενός σημείου αδιάλλακτη στάση του Σόιμπλε. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως φαίνεται πως πράγματι πίστευε πως η έξοδος της Ελλάδας και κάποιων άλλων χωρών του Νότου ήταν προς όφελος τόσο των χωρών αυτών όσο και της Ευρωζώνης. 

Τούτο γιατί, όπως οι περισσότεροι σύγχρονοι Γερμανοί πολιτικοί και πολίτες, έχουν πάρει εδώ και χρόνια "διαζύγιο" από τη γεωγραφία και τη σημασία της γεωπολιτικής, θεωρώντας πως η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και η ελεύθερη αγορά συνιστούν φάρμακο δια κάθε πρόβλημα.

Ευτυχώς οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι δεν έχουν πάρει διαζύγιο από τη γεωπολιτική και συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει να ελέγχει κάποιος την έξοδο της Ρωσίας στις θερμές θάλασσες μέσω του Βοσπόρου αλλά και του Αιγαίου, όπως επίσης να ελέγχει και την δίοδο στη διώρυγα του Σουέζ.

Στο επίπεδο της γεωπολιτικής αντίληψης το πολιτικό στίγμα του Σόιμπλε δεν διέφερε από αυτό του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού της Γερμανίας, που ταυτίζεται με αυτό ενός οικονομικού γίγαντα με μυαλό πολιτικού νάνου.

Ο Σόιμπλε ανήκει στην μεταπολεμική γενιά των Γερμανών πολιτικών που υπέκυψαν στην γοητεία των Πρασίνων και έκλεισαν τις πυρηνικές μονάδες της χώρας, δένοντας τη χώρα στο άρμα της εξάρτησης από ρωσικό φυσικό αέριο. 

Τούτο αναμένεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Γερμανία και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, όταν  οι περιστάσεις θα επιβάλλουν να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, σε ένα περιβάλλον υψηλών ενεργειακών τιμών και αυξημένου συνταξιοδοτικού κόστους λόγω δημογραφικής γήρανσης. 

Ο Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε δυστύχησε, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, να δει…

 

 

 τη Γερμανία να αποκαλύπτεται πως έκρυψε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 60 δισ. ευρώ και την ίδια ώρα την Ελλάδα να παρουσιάζει πλεονάσματα, να μειώνει το χρέος και να εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη.

Η ζημιά που θα είχε κάνει στη Γερμανία και στην Ευρώπη θα ήταν πολύ μεγάλη αν την περασμένη δεκαετία είχε καταφέρει να εκδιώξει την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες από το Ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου