ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Να ζήσουμε να θυμόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Μανόλη Καψή

Τις ημέρες αυτές απολαμβάνω ομολογώ, γιατί έχω κάτι προηγούμενα με τους συντρόφους από τα χρόνια του "ή αυτοί ή εμείς" και του μαύρου στο Mega, τον τρόπο με τον οποίο η Αυγή -και άλλα αντισυστημικά μέσα- αντιμετωπίζουν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
 

Να πρόσφατα για παράδειγμα, νωρίς το πρωί, στην ηλεκτρονική της έκδοση, η εφημερίδα είχε τίτλο: "ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η παραπομπή προς διαγραφή των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα- Τι απαντούν τα 3 στελέχη".

Θαυμάζω την αυτοσυγκράτηση, την απαράμιλλη ψυχραιμία και την αμεροληψία που επιδεικνύει το φύλλο και οι σύντροφοι απέναντι στην κρίση. Αντί να βάλουν τίτλο
"Αδέλφια χανόμαστε, καταστρεφόμαστε με τον Κασσελάκη, τι κάνει ο Τσίπρας;" που θα αποτύπωνε και πιο εύγλωττα την κατάσταση απόλυτης διάλυσης και γελοιοποίησης που αντιμετωπίζει η ριζοσπαστική αριστερά, απλά παραθέτει τα γεγονότα. Facts αγαπητοί αναγνώστες, μόνο facts και το συμπέρασμα δικό σας. Αυτό θα πει ουδετερότητα και αντικειμενικότητα. Κάτι σαν το BBC, που επιμένει να χαρακτηρίζει τους τρομοκράτες - σφαγείς της Χαμάς "μαχητές" και δεν είδε τη ρουκέτα να φεύγει από τη Γάζα και να προσγειώνεται στο νοσοκομείο.

Τώρα λέει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην επιτροπή Δεοντολογίας που έχει παραπεμφθεί το μισό κόμμα δια χειρός Πολάκη. Θα περάσουν οι διαγραφές; 

Μήπως τις απορρίψει ο Κοτσακάς που έχει θητεύσει στο ΠΑΣΟΚ και ξέρει από τα "κατέβηκε από το τρένο" και άλλους αυταρχικούς ευφημισμούς; 

Πότε λέει θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, πότε θα γίνει το Συνέδριο;

Λες και τα διαδικαστικά έχουν σημασία. Λες και αν δεν περάσουν οι διαγραφές, ακόμα κι αν πέσει ο Κασσελάκης θα αλλάξει κάτι, θα ανασυγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποτραπεί η πλήρης διάλυσή του. Που απολαμβάνουμε εμείς καθισμένοι στον καναπέ μας, σε ζωντανή σύνδεση με τα πρωινάδικα, στα οποία έχουν οχυρωθεί οι Φίλης και friends και εξαπολύουν τη χειμερινή έφοδο στον "ουρανοκατέβατο".  

Οσοι ανησυχούν για την εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δήθεν ανισορροπία που δημιουργεί στο πολιτικό σύστημα η απουσία αντιπολίτευσης - δήθεν τάχα μου ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούσε ανάχωμα στον Μητσοτάκη και την αλαζονεία του, ενώ η αλήθεια είναι ότι ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχός του και το μεγάλο του άλλοθι, ο αντίπαλος που επέτρεπε στον πρωθυπουργό να κυριαρχεί απολύτως-  αναρωτιούνται γιατί και πώς ένα κόμμα διαλύεται μέσα σε λίγες ημέρες και σε ζωντανή σύνδεση.

Ξεχνούν ότι το κόμμα είναι σε αποδρομή ήδη από το 2015, από την επομένη της νίκης του στις εκλογές, όταν υπέγραψε το 3 μνημόνιο

Από την ημέρα εκείνη έχει ξεκινήσει η απομάγευση του κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το είχε αποτυπώσει σε μια αποκαλυπτική του έρευνά ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue. Το είπε διαφορετικά ο πολιτικός αναλυτής Λευτέρης Κουσούλης προ ημερών, αλλά ήταν το ίδιο συμπέρασμα:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένα πολιτικό φαινόμενο αλλά ταυτόχρονα και ένα προϊόν της κρίσης. Καθώς η συνθήκη άλλαξε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε και έτσι τον άφησε πίσω του η νέα συνθήκη."

Οι σύντροφοι στο μεταξύ, προσπαθούν να εξηγήσουν πώς τους ήρθε ο κομήτης Κασσελάκης και τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια. Ακόμα δεν το πιστεύουν.

Οι μεν εκτιμούν ότι είναι ένα σκοτεινό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός τον έφερε, αυτός τον επέβαλε. Και τώρα σιωπά. Είναι ύποπτος προφανώς. Αλλά δυσκολεύονται να βρουν μια ερμηνεία για το πού στοχεύει ο πρώην πρόεδρος. Θέλει να επιστρέψει; Θέλει να καταστρέψει αυτό που οικοδόμησε; Θέλει να τους τιμωρήσει γιατί στ΄αλήθεια πιστεύει ότι τον υπονόμευσαν και τον οδηγήσαν στην εκλογική ήττα; Φταίει δηλαδή ο Φίλης και ο Σκουρλέτης για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και όχι ο Αλέξης Τσίπρας;

Οι άλλοι, δήθεν πιο πονηροί, πιστεύουν ότι οικονομικοί παράγοντες που θέλουν να ελέγξουν τις εξελίξεις στην ελληνική αριστερά, φύτεψαν τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, για να ποδηγετήσουν την ανυπότακτη αριστερά και να έχει ο Μητσοτάκης ελεύθερο το πεδίο να κάνει τα δικά του. Τρεις σκασίλες είχαν οι οικονομικοί παράγοντες, η μία ήταν ποιος θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ. Ασε που κοτζάμ οικονομικοί παράγοντες υποθέτω θα ήταν σε θέση να μετρήσουν το μέγεθος Κασσελάκη…

Η υιοθέτηση συνωμοσιολογικών θεωριών για να εξηγήσουν το "φαινόμενο Κασσελάκης", δείχνει και την αδυναμία τους να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Την ίδια αδυναμία που έδειξαν και προεκλογικά, όταν νόμιζαν ότι ο Μητσοτάκης πνέει τα λοίσθια, όταν προέβλεπαν ότι το καθεστώς μετράει ημέρες, ετοίμαζαν κοστούμια για τα υπουργεία και δεν έβλεπαν ότι ο κόσμος τους εγκατέλειπε τρέχοντας.

Δεν έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ήδη αδειανός. Αδειανός από ιδέες και πρόγραμμα, ένα κέλυφος, ένα ηχείο μια παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορικής, ένα κόμμα- όχημα, χωρίς αρχές και αξίες όπου όλοι χωρούσαν, ακόμα και ο Αντώναρος, και μόνο στόχο είχε την κατάληψη της εξουσίας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φάνηκε στους ψηφοφόρους του κόμματος πιο ικανός αντίπαλος του Μητσοτάκης. Επεισε ότι αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη. Αυτό τους αρκούσε και τους περίσσευε, δεν χρειάζονταν άλλα διαπιστευτήρια, ούτε πιστοποιητικά αριστερής νομιμοφροσύνης. 

Η συνέχεια δείχνει βέβαια ότι μάλλον έκαναν λάθος στην εκτίμησή τους, όσοι έσπευσαν να τον ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Ακόμα και αν μαθαίνει γρήγορα ο Στέφανος Κασσελάκης, η άγνοια είναι τέτοια που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να καλύψει την απόσταση.

Αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Αν έκαναν λάθος όσον αφορά τις ικανότητες του κ. Κασσελάκη, μάλλον είχαν δίκιο στη διαπίστωση ότι...

 

 οι συνυποψήφιοί του δεν θα μπορούσαν ποτέ να απειλήσουν τον σημερινό πρωθυπουργό

Θα το δείξουν υποθέτω και οι επιδόσεις του νέου κόμματος που είναι ήδη στα σκαριά και στις ευρωεκλογές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου