ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Τεχνητή νοημοσύνη και "αντανακλαστικά Κατρούγκαλου"

agissilaos@gmail.com


Έχουμε καιρό να μιλήσουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη και βλέπω με ενθουσιασμό, ολοένα και παραπάνω να εξαγγέλλονται νέες εφαρμογές της στη λειτουργία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Για να είμαι ειλικρινής παρατηρώ όλες αυτές τις εξαγγελίες όχι χωρίς κάποια μικρή ανησυχία, ότι προσπαθούμε να πηδήξουμε στις τελευταίες και πιο φιλόδοξες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς να έχουμε όμως προηγουμένως αξιοποιήσει τις απλούστερες εφαρμογές της.

Για παράδειγμα, ακούω για την πρόθεση να δημιουργηθούν 4 κρατικά συστήματα ΤΝ με συνολικό κόστος €400 εκατ. Η μια ΤΝ εξ αυτών υποτίθεται ότι θα ανιχνεύει την φοροδιαφυγή μέσα από απίστευτης πολυπλοκότητας datasets του συνόλου των οικονομικών συναλλαγών όλων των οικονομικά ενεργών πολιτών και νομικών προσώπων! Δεν ξέρω αν η τεχνολογία των LLM μπορεί ακόμη να φτάσει να αναλύει τέτοιας πολυπλοκότητας datasets, ούτε νομίζω ότι κανείς θα εμπιστευτεί προτάσεις που δεν έχουν αιτιολόγηση και εξήγηση πώς κατέληξε σε κάθε συμπέρασμα το σύστημα.

Η ψύχωση των κρατικοδίαιτων διαχρονικά να αυξήσουν τα έσοδά τους μεταφράζεται ως "πόλεμος στην φοροδιαφυγή".

Κατά μεγάλο βαθμό είναι προσχηματική η επισήμανση της φοροδιαφυγής ως πρόβλημα της χώρας. Σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, η φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή κυμαίνεται γύρω στο 20% της οικονομίας. Εδώ πιθανότατα λόγω λαθρεμπορίου καυσίμων (που μόνο εμείς έχουμε) ίσως και να κυμαίνεται 4-5 μονάδες παραπάνω. Τίποτε το δραματικό αναλογιζόμενοι τον κυκεώνα του φορολογικού μας συστήματος, το οποίο αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τα εισοδήματα αναλόγως από που προέρχονται και από ποιον. Η ισονομία που περιγράφει το Σύνταγμα της χώρας πάει περίπατο.

Αντίθετα με αυτά που ακούμε, όμως, το πραγματικό πρόβλημα μας είναι το μέγεθος του κράτους. Κοντεύει το 60% του ΑΕΠ, και στην απόδοση συντάξεων από φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ η χώρα μας μάλλον είναι πρώτη στον κόσμο!

Για αυτό και όποτε κάποιος βγαίνει με περισσή επιστημοσύνη, έπαρση και αυστηρό ύφος, και λέγει ότι θα κυνηγήσει τους αυτοαπασχολούμενους μπατίρηδες, για να μαζέψει παραπάνω φόρους από το σημερινό 58% του ΑΕΠ, επειδή δίνουν "λίγα" ίσως να και προκαλεί "αντανακλαστικά Κατρούγκαλου" στην κοινωνία;

Με 80% της απασχόλησης σε εταιρείες από 1 ως 9 άτομα, με 57% της προστιθέμενης αξίας της οικονομίας να παράγεται από αυτές τις επιχειρήσεις, ίσως πρέπει να αξιολογήσουν αρκετοί πολύ σοβαρά αν αυτές οι απειλές ωφελούν ή βλάπτουν την κυβέρνηση;

Ακόμα, όμως, δεν έχουμε αξιωθεί να βάλουμε μια απλή εφαρμογή ΤΝ για τον χρονισμό στα φανάρια ρύθμισης κυκλοφορίας στους δρόμους, για να μειωθούν οι απώλειες εκατομμυρίων ανθρωποωρών στην κίνηση και εκατομμυρίων λίτρων βενζίνης σε μπλοκαρισμένα στην κίνηση αυτοκίνητα, κάθε χρόνο!

Δεν έχουμε αξιοποιήσει επίσης τη δυνατότητα ενός συστήματος ΤΝ να κάνει "περιπολίες" μέσα από σταθερές κάμερες, ένα πρόγραμμα ασφαλείας ρυθμισμένο να παρακολουθεί για σημάδια παραβατικής συμπεριφοράς, και να στέλνει την αστυνομική περίπολο σε σημεία όπου γίνονται ή μοιάζει να ετοιμάζονται να γίνουν εγκληματικές πράξεις, έτοιμη με φωτογραφίες των δραστών και ανεύρεση των στοιχείων τους από τις βάσεις δεδομένων των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων!

Είναι φυσικά αδύνατον ο κάθε πολίτης να έχει δική του ατομική αστυνομική προστασία, όπως έχουν οι κρατικοί αξιωματούχοι. Η τεχνητή νοημοσύνη όμως μπορεί να παρακολουθεί τους δημόσιους χώρους για παραβάσεις παντού και πάντοτε, μέσα από κάμερες, και να μειώσει δραματικά την παραβατικότητα, τόσο από οχήματα όσο και από ανθρώπους.

Υποφέρουμε από  εγκληματικότητα, χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο από τροχαία, τεράστιες καθυστερήσεις λόγω κίνησης και εμπόδιση της κίνησης ασθενοφόρων στους αστικούς δρόμους, αλλά δεν δεχόμαστε "φιλοσοφικά” τα αισθητήρια της ΑΙ που είναι οι κάμερες ρύθμισης κυκλοφορίας και καταγραφής παραβάσεων. Αυτό πρέπει να το ξαναδούμε πολύ σοβαρά.

Βγάζουμε όμως τους λίγους αστυνομικούς που έχουμε να ρυθμίζουν την κυκλοφορία στις ώρες αιχμής, διότι τα φανάρια κυκλοφορίας μας δεν είναι κεντρικά ελεγχόμενα ώστε να μεγιστοποιούν την ροή των αυτοκινήτων εκείνες τις ώρες, για να εξοικονομηθούν ανθρωποώρες και καύσιμα αξίας δισεκατομμυρίων ευρών κάθε χρόνο. Αλλά πιστεύουμε ότι θα πιάσουνε "το Νώντα τον καστανά” που δεν κόβει αποδείξεις με εφαρμογή! 

Καλά κρασιά...

Ας ξεκινήσουμε από τα φανάρια και τις κάμερες, γιατί έχουμε και πρόβλημα συρρίκνωσης του πληθυσμού και σπαταλιούνται 2-3 χιλιάδας ζωές κάθε χρόνο σε τροχαία, και μετά μπορούμε να κάνουμε και όλα τα άλλα! Πριν τρέξεις μαραθώνιο πρέπει να μάθεις να κάνεις το γύρο του τετραγώνου.

Βασικός σκοπός της εφαρμογής συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η συρρίκνωση του κόστους του κρατικού μηχανισμού με την ταυτόχρονη βελτίωση της λειτουργίας του.

Δεν είναι...

 

 η εξεύρεση πρόσθετων πόρων για τη διόγκωσή του!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου